Wordpress Siteye Kod Ekleme – HTML ve PHP Kodları Ekleme
Bazı durumlarda Wordpress siteye kod ekleme gibi bir işleme başvurmamız gerekebilir. Örneğin Google Analtics yada Google Search Console kodları gibi veya Backlink linkleri gibi eklemeler yapmanız gerekebilir.
Bu durumda kullandığınız wordpress temasını düzenleme konusunda bilgi sahibi olmamız gerekiyor. Adım adım nasıl yapacağımızı anlatacağız sizlere.
Öncelikle Wordpress siteye kod eklemek için bilmeniz gereken en krtik nokta eklediğiniz kodu temanızı değiştirdikten sonra mutlaka yeni temanıza da aktarmalısınız. Çünkü her temanın kendine ait bir kod sistemi kod bütünü vardır.
1-Tema Düzenleyici ile Wordpress Siteye Kod Ekleme
Tema düzenleyici aracı Wordpress siteye kod ekleme için kullanılabilecek bir yöntemdir. Aslında bu bölümün amacı temayı düzenlemek, temadaki hataları düzeltmek ve temaya hükmetmek amacıyla kullanılır. Ancak sizlere tavsiyemiz en azından HTML bilginiz yok ise bu bölümü çok fazla kurcalamamanız olacak. Çünkü temanızın bütünlüğünü bozabilir ya da sitenizi kullanılamaz hale getirebilirsiniz.
Öncelikle temamızı düzenlemek için Wordpress yönetici paneline giriş yapıyoruz. Ardından sol panelde yer alan Görünüm sekmesinin altındaki Tema Düzenleyicisi linkina tıklıyoruz.
Eğer Wordpress siteye kod ekleme işlemi için tema düzenleyicisi kısmına ilk kez giriyorsanız karşınıza aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi bir uyarı alacaksınız. Biz de eğer HTML ve CSS bilginiz yok ise bu bölümü kullanma konusunda dikkatli olmanızı yada iyi araştırma yapmanızı öneriyoruz.
Karşınıza çıkan ekranda sağ panelde temanızın içerisinde bulunan tüm dosyaların listelendiği bir ağaç mevcuttur. Bu bölümden temanızın hangi dosyasını düzenlemek yada kod eklemek istiyorsanız seçebilirsiniz.
Biz sizlere belli başlı dosyaların tanımlarını yaparak işinizi kolaylaştırmak istiyoruz.
Dosya ağacında yer footer.php dosyası web sitenizin alt bölümünü tanımlar. Bu bölüme bir kod eklemek isterseniz, örneğin backlink, tanıtımlar, web sitesi hakkında gibi yazıları, bu bölümü düzenleyerek kodlarınızı uygun yerlere ekleyebilirsiniz.
Header.php dosyası ise web sitenizin en üst kısmını temsil eder. Meta etiketleri gibi bölümler bu alanda yer alır. Yani Google Analytics ve Google Search Console yada kişisel meta etiketlerinizi eklemek için bu bölümü kullanabilirsiniz.
Index.php dosyası ise sitenizin asıl görünen kısmını temsil eder ancak bu bölümün kod eklenmek için kullanılmamasını öneriyoruz. Görünen kısımlara kod eklemek için 2. yöntemi bilmeniz daha mantıklı ve sağlıklı olacaktır. Wordpress html php kodu ekleme işlemi için daha sağlıklı bir yol olan bileşen sistemine geçelim.
2-Bileşenleri Kullanarak Wordpress Siteye Kod Ekleme
Wordpress siteye kod ekleme işlemi için üyelerinizin görünen bölümlerde istediğiniz kodları nasıl ekleyeceğinizi anlatmak istiyoruz. Bileşenler Worpdress temaların başlıca öğeleridir. Temanızın uygun bölümlerine istediğiniz bileşeni ekleyerek sitenizi özelleştirebilirsiniz.
Bu işlemi yapmak için tekrar Görünüm menüsün içerisinde yer alan Bileşenler bölümüne giriyoruz.
Örnek olarak footer alanına bir kod eklemek için öncelikle sağ bölümde yer alan footer alanınızın istediğiniz bölümünü seçerek açıklmasını sağlıyoruz.
Ardından Mevcut Bileşenler bölümünde yer alan Özel HTML kutucuğunu sürükleyerek kod eklemek istediğiniz footer alanına bırakıyorsunuz.
Footer alanına eklenen bölüm ile dilediğiniz HTML yada PHP kodunu bölüme ekleyebilirsiniz. Aynı bu şekilde diğer bölümlere de kod eklemesi yapabilirsiniz.
Kodlarınızı yazdıktan yada ekledikten sonra Kaydet butonuna basmayı unutmayın. Bu şekilde hem kodlama bazında hem de bileşen bazında özel ve istediğiniz HTML yada PHP kodlarını sitelerinize ekleyebilirsiniz. Wordpress html php kodu ekleme işlemini bu şekilde tamamlıyoruz.
Wordpress siteye kod ekleme işlemi sırasında dikkatli olmanızı ve html bilginize güvenmediğiniz yerlerde ise tema düzenini bozmamak adına fazla değişiklik yapmamanızı öneriyoruz. Ayrıca dilerseniz düzenlediğiniz dosyaların kodlarının bir yedeğini mutlaka bilgisayarınıza da kaydedin ki hata alma yada sitenizin bozulma durumuna karşılık eski haline geri getirebilecek kaynak elinizde bulunsun.
Bu konuda destek almak isterseniz öncelikle web site yapımı için anlaştığınız kişiye yada mutlaka bu konudan anlatan bir kişiye başvurmanızı öneriyoruz. Sitelerinizin geçici bir süre dahi olsa erişime kapanması yada içeriğinin okunamayacak hale gelmesi arama motorlarının pek hoşuna gitmeyecektir.
o etiketini yapamadım nasıl yapıcaz
BURDA NE HATASI VAR ANLAMADIM