Wordpress Güvenliği Nasıl Arttırılır? Wordpress Güvenlik Eklentileri
Dünyanın en büyük içerik sistemlerinden biri olan WordPress, bize sınırsız bir kaynak sunuyor. Zira açık kaynaklı bir içerik sistemi olması, bu sistemi çok daha profesyonel hale getiriyor bizim için. WordPress alt yapısını kullanarak iş yapan 75 milyondan fazla site var. Bu siteler de zaten ne kadar geniş bir kütüphane olduğunu gösteriyor. Peki bu kadar geniş bir kütüphaneye sahip olan WordPress sistemini nasıl koruyorsunuz? Tema ve eklenti desteğinin çok yüksek olması bu sistemi tercih edilir kılıyor. Bu yüzden güvenlik konusunda da sürekli yeni açıklar aranıyor.
WordPress Güvenlik konusunda yama ve güncellemeleriyle önlemler alıyor olsa da tema ve eklentiler için aynı şeyi söyleyemiyoruz. Bu tarz üçüncü parti uygulamaların bu güncellemeleri takip etmesi zaman alabiliyor. Bu yüzden tercih edeceğiniz eklentiler, kullanacağınız sistemler sizin için çok daha farklı bir yaklaşımla ön plana çıkıyor. Mesela geçtiğimiz birkaç ay içinde önemli 2 açık bulundu ve bazı eklentiler bu yüzden sıkıntı yarattı. Hosting firmaları da faaliyetlerini bir süreliğine durdu. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak adına yapmanız gereken şeyler var. Güncellemeleri takip etmelisiniz mesela ve özellikle eklentilerde doğru tercihlerde bulunmalısınız.
WordPress güvenlik eklentileri nedir?
Güncel bir bloğunuz olsa bile tek başına yeterli gelmiyor. Bunun yanında ekstra güvenlik katmanları ile sitenizi güçlendirmeniz çok daha önemli. Siteniz zayıf ve küçük o yüzden bu eklentilere gerek yok diye düşünmeyin. Çünkü sizin sitenize erişip, sitenizin bulunduğu hosting üzerinden başka sitelere de erişip genel bir zarar durumu yaratabilirler. Hatta sizin mail adresinizle başkalarına mailler atabilirler. Aman dikkat!
Not: Eklentilere erişmek için eklenti başlıklarını tıklamanız yeterli olacaktır.
1. WordFence Security
WordFence Security, en popüler wordpress güvenlik eklentilerinden biridir. Bu eklenti ile hostunuzu, dosyalarınızı ve hatta blogunuzda ki yorumlarınızı bile malware bulaşmasına karşı taratabilir, enfeksiyon durumunda mail yoluyla haberdar olabilirsiniz. Olası saldırılarla ilgili baktığınız zaman karşımıza çıkan pek çok farklı seçenek ve site içeriği var. Bunlar da kendi içinde bir girişim yaratıyor bizlere. Hem daha etkili hem de hızlı bir kullanım ile organize edilen bu süreçler, bizler için kaçırılmayacak bir yenilik oluşturuyor. Bu aşamada daha fazla zaman kaybetmeyin ve kendinize göre bir süreçte önerilere göz atın.
2. BulletProof Security
BulletProof Security yaygın olarak kullanılan wordpress güvenlik eklentilerinden bir tanesi. Eklentide yapacağınız basit bir kaç ayar ile wordpress blogunuzu daha güvenli bir hale getirebilirsiniz. Sınırlı özelliklere ücretsiz olarak erişebildiğiniz bu eklenti işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Hepimiz için farklı bir kullanım özelliği yaratan bu site, hem genel anlamı ile hem de eklenti yapısı ile bizlerin ihtiyaçlarına cevap olabilecek bir güzellik sunuyor. Bu yüzden de ayrıcalıklı bir kullanım imkanına erişmiş oluyorsunuz. Bullet Proof security sitesi kendi içinde gelişimlerin tamamını bizlere sunan bir eklenti yaratmış. Bu yüzden de kullanıcılarından tam not alıyor. Kendi içinde değişen, yenilenen ve organizasyon yaratan bu site, özellikle daha etkili bir kullanımla ortaya çıkarılmış bir çözüm yaratıyor.
3. Sucuri Security
Sucuri Security, popüler web sitesi güvenlik ve denetim şirketi Sucuri tarafından piyasaya sürülmüş bir wordpress güvenlik eklentisidir. Bu eklenti gerek tarz olarak, gerek kullanım aşamaları olarak işlerinizi oldukça kolay yapmanızı sağlayacaktır. Bu eklenti ile gerçek zamanlı trafiğinizi takip edebilir, değişen dosyalarınızı izleyebilir, firewall oluşturabilir ve malware taraması yapabilirsiniz.
4. iThemes Security (formerly Better WP Security)
iThemes Security, en sık kullanılan wordpress güvenlik eklentilerinden bir tanesi. Basit kurulumu ile sağladığı fayda göz dolduruyor. Eklenti ile gerçek zamanlı olarak kayıtlı kullanıcıların aktivitesini izleyebiliyorsunuz. SMS ile iki aşamalı kimlik doğrulaması yaparak blogunuzu daha güvenli hale getirebilirsiniz. Bununla birlikte iThemes Security, wordpress sisteminizi tarayarak potansiyel güvenlik açıklarını size bildirir. Diğer eklentilerde olduğu gibi bu eklentide de trafiğinizi gerçek zamanlı olarak takip edebiliyorsunuz. Eklenti bruteforce atak yapan iplere otomatik olarak engelleme yaparak blogunuzun güvenliğini sağlıyor.
5. All In One WP Security & Firewall
Bu eklenti pek çok kişiden onay alan ve en iyisi olarak bilinen bir eklenti. Eklentiye basit birkaç ayar yapıyorsunuz ve sitenizde yaşadığınız sorunların önüne geçiyorsunuz. Eklenti giriş konusunda gerçekten güçlü bir kullanım sunuyor. Hatta bazen site sahipleri bile siteye girmekte zorlanabiliyor.
All In One WP Security & Firewall ile wordpress blogunuzun giriş ayarlarınızı güvenlik altına alabilirsiniz. Veritabanınızda ki tablo yapınızı koruyabilir, düzenli olarak yedeklemesini yapabilirsiniz. Gerçek zamanlı olarak trafiğinizi kontrol altına alabilir, sitenizin istemediğiniz kısımlarına giriş yapmaya çalışan kullanıcıları istediğiniz bir sayfaya yönlendirebilirsiniz. Wp-admin path yolunu değiştirerek kötü niyetli kişileri bruteforce atak yapmasını engelleyebilirsiniz. Blogunuza firewall oluşturabilir, dosya sisteminizi düzenli olarak taratarak değişen dosyaları takip edebilirsiniz.
Üstelik şöyle de bir şey söyleyelim. Bu özelliklerin hepsine ücretsiz olarak erişiyorsunuz. Bu eklentiyi kullanmak da oldukça kolay olacak sizin için. Bizce bir denemenizde fayda var. Hemen bakmanızı öneriyoruz.
Güncelleme: Dün yazdığımız içeriğe bir ekleme yapmak istiyoruz. Bu eklentilerle ilgili yapılacak kurulum aşamaları aslında çok kolay. Bu eklentilerle ilgili yeni görseller eklemek ve süreçle ilgili çok daha hızlı bir çalışma önermek istedik. Bildiğiniz gibi görsel kalitesiyle ilgili olarak insanlar güvenlik tabanlı sistemleri daha çok tercih etmek istiyor. Bu sistemler de kendi içinde öncelikli bir yapıda karşımıza çıktığı için hepimizi farklı açılarda ön plana çıkarıyor. Biz de bu süreçlerde daha farklı, ayrıcalıklı bir kullanıma erişiyoruz. WordPress web site tasarımları hem tarz olarak hem de ilgi çekme yapısı olarak bizlere güzel bir kullanım imkanı sağlıyor. Bu yüzden de farklı olanı görmek adına daha etkin bir hizmetle organizasyon yaratabiliyoruz.
Peki siz bu konuyla ilgili neler düşünüyorsunuz? Güvenlik konusunda önerileriniz var mı? Ayrıca WordPress tabanlı web sitenizi korumak için hangi önlemleri alıyorsunuz?