Hosting

Windows Hosting ile Linux Hosting Arasındaki Fark Nedir?

Kendi web sitesini hazırlamak isteyenlerin en çok sorduğu soru Windows hosting ile Linux hosting arasındaki fark nedir şeklinde oluyor. Bunun başlıca sebebi kullanıcılar fiyat kıyaslaması yaparak bazen birinin diğerinden uygun fiyatlı olması sebebiyle yanılgıya düşebiliyorlar.

Windows Hosting ile Linux Hosting Arasındaki Fark Nedir?

Öncelikle Linux hosting ile Windows hosting arasındaki en bariz fark platformdur. Yani kullanılan işletim sistemi ve alt yapıdır. Bu durumda kullanılacak hosting paketinin yine oluşturulacak web sitesinin alt yapısını hazırladığı için oldukça önemlidir.

Bu detayları anlatmadan önce kullanılan işletim sistemleri hakkında detaylı bilgiler vermemiz uygun olacaktır. Linux alt yapısına sahip hostingler açık kaynak kodludur yani geliştirilmeye müsaittir. Ancak Windows işletim sistemi Microsoft tarafından geliştirilmiş kapalı kaynak kodlu bir yapıdır. Yani geliştirilemez düzenlemez. Linux tabanlı sistem lisansı ücretsizdir ancak Windows lisansa tabidir, ücretlidir. Linux açık kaynak kodlu olduğu için Windows’a göre daha çok güvenlik sağlar. Windows üzerinde güvenlik sağlamak için ekstra eklentiler veya güvenlik yazılımları gerekmektedir.

Windows hosting ile Linux hosting arasındaki fark nedir
Windows hosting ile Linux hosting arasındaki fark nedir

İşletim sistemleri arasındaki farklılıkları aktardıktan sonra sıra hosting yapısına geldi. Hosting tercih ederken bu farklardan dikkat etmeniz gereken şey projenizin hangi dile yada alt yapıya sahip olduğudur. Linux hosting üzerinde PHP, Perl, Python, Ruby dilleri ile yazılmış uygulamalar sıkıntısız çalışmaktayken, Windows hosting üzerinde ASP.NET, APS, VBScript uygulamaları sorunsuz bir şekilde çalışacaktır. Dolayısı ile altını tekrar çizmemiz gerekirse geliştireceğiniz yada kullanacağınız uygulamaya göre hosting seçmeniz gerekmektedir.

Projelerinizde kullanacağınız veritabanına göre hosting seçiminiz yine bir ayrıma girer. MSSQL veritabanı kullanılan bir proje mutlaka Windows Hosting üzerinde kurulmalıdır. MySql ya da MariaDb kullanılan bir projeniz varsa bu durumda Linux Hosting tercih etmeniz gerekir.

Duruma yazılımsal  bakmamız gerekirse,dünya üzerindeki sitelerin neredeyse tamamı hazır CMS yazılımları kullanılarak hazırlanmıştır. Bu durumda kullanacağınız yazılım size hosting tercihinde oldukça yardımcı olacaktır. Wordpress, Joomla, Magento gibi yazılımlar php dilleri ile geliştirildikleri için mutlak suretle Linux Hosting içerisinde barındırılmalı ve kurulmalıdır. Şayet APS ya da APS.NET dili ile yazılmış bir CMS yazılımınız mevcutsa bu durumda Windows Hosting tercih etmeniz gerekiyor.

Linux Hosting ve Windows Hosting Ortak Noktaları Nelerdir?

Her ne kadar iki hosting türünün farklı olduğunu söylesek de bazı ortak noktalarda buluşuyor iki tür. Bunları ufak bir liste ile sizlere sunmak istiyoruz.

  • İki platformda HTML ve Flash öğeleri çalıştırabilir.
  • Her iki platformda da PHP yazılımlar çalışır, ancak sistem alt yapısı itibari ile PHP yazılımların sorunsuz çalışması için Linux tercih edimelidir.
  • Her iki platformda da MYSQL bulunur.
  • Her iki platform üzerinden de e-posta sistemi kurabilir ve 3. Parti yazılımlar ile bu posta hesaplarınızı kontrol edebilirsiniz.

Sizlere kısa ve açık bir şekilde Windows hosting ile Linux hosting arasındaki fark nedir konusunu anlatmaya çalıştık. Umarım seçiminiz sırasında size faydalı olacak bilgiler vermişizdir.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button