Windows Güvenlik Duvarı Kapatma – 2 Yöntem
Güvenlik duvarı dışarında gelen zararlıları engelleyen bir mekanizmadır. Güvenlik duvarı kapatma işlemi ile bazı özel uygulamalarınızın istediği yetki genişliğini sağlayabilirsiniz. Bazı durumlarda ise kullanacağınız güvenlik yazılımı bu hizmeti durdurmanızı isteyebilir.
Özellikle ERP yazılımları client kısmında kullanılması gerektiğinde güvenlik duvarları sunucu ile bağlantıda ciddi sorunlar yaratmakta. Netsis, LOGO gibi yazılımların sağlıklı kullanılması için mutlaka güvenlik duvarı kapatma işlemi yapılması gerekiyor.
Güvenlik duvarı cihazınıza gelen ve cihazınızdan giden ağ trafiğinin güvenlik kontrolünü yapmaktadır. Böylece bilgisayarınız yetkisiz giriş ve çıkışlar engellenir. İşletim sisteminiz üzerinde çalışan ve sisteminizi doğrudan etkileyen pek çok yazılım Windows güvenlik duvarı tarafından korunuz. Dolayısı ile siz bu hizmeti sonlandırdığınızda ya da kapattığınızda otomatik olarak bilgisayarınızı savunmasız bırakmış olursunuz.
Microsoft firması yayınladığı pek çok güncelleme içinde güvenlik duvarının iyileştirilmesi için çalışmalar yapmaktadır. Bu yazımızda sizlere Windows güvenlik duvarı kapatma adımlarını göstereceğiz.
Neden Windows Güvenlik Duvarı Kapatma İşlemi Yapılır?
- Bilgisayarınız internete bağlı değil ve sisteminiz yeterince hızlı değilse kapatabilirsiniz.
- Güvenlik yazılımı kurmayı düşünüyorsanız Windows güvenlik duvarını kapatabilirsiniz.
- İnternete çıkmayan ağlar üzerinde sorunsuz dosya paylaşımı için kapatabilirsiniz.
- Sisteminizde harici bir güvenlik duvarı donanımı bulunuyor ise kapatabilirsiniz.
Denetim Masası Üzerinden Windows Güvenlik Duvarı Kapatma
Denetim masası içinde yer alan Sistem ve Güvenlik bölümüne, ardından Windows Güvenlik duvarı kısmına girerek güvenlik duvarını kapatabilirsiniz. Burada ayrıca güvenlik duvarı için gerekli olan diğer ayarları da yapabilirsiniz. Windows 10 işletim sistem içinde Windows Defender bölümü içinde bu ayarlar yapılabilir.
Komut Sistem ile Windows Güvenlik Duvarı Kapatma
Eğer bu işlemi biraz daha profesyonel şekilde yapmak isterseniz komut istemcisi yani CMD ekranı üzerinden de güvenlik duvarı kapatma işlemini basit bir kaç komut ile yapmanız mümkündür. Başlat menüsünü açarak CMD yazarak çıkan programı yönetici olarak çalıştırmanız ve aşağıdaki komutu yazmanız gerekiyor. Komutu yazarak enter tuşuna bastığınızda güvenlik duvarı kapanacaktır. Ancak sağlıklı olarak kapanması için bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekiyor.
NetSh Advfirewall set allprofiles state off
Kapattığınız güvenlik duvarını açmak isterseniz ise yine komut istemi ekranına aşağıdaki komutu yazarak enter tuşuna basmanız yeterli olacaktır. Yine sistemin sağlıklı çalışması adına bir kere yeniden başlatılması önerilir.
NetSh Advfirewall set allprofiles state on
Bu komutlar içinde yer alan allprofiles komutu tüm kullanıcılar için bu işlemi yapacaktır. Ancak bunun yerine currentprofile (aktif kullanıcı), domainprofile(domain kullanıcısı), publicprofile(ortakkullanıcı) gibi seçenekleri de kullanabilirsiniz.
Bu işlemleri yaptıktan sonra güvenlik duvarının durumu ile alakalı bilgi almak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Bu komut güvenlik duvarınızın kapalı mı açık mı olduğunu size söyleyecektir.
Netsh Advfirewall show allprofiles
Güvenlik duvarının kapatılması ezbere yapılması gereken bir durum olmadığı için bilginiz yok ise ya da yeni bir kullanıcı iseniz internet ile alakalı sorunlardan dolayı ya da 3. Şahısların size söylemesi üzerine kesinlikle kapatılmaması gereken bir hizmettir. Öyle ki sisteminize bir anda sızılmasına ve ya ani veri kayıplarına sebebiyet verebilecek durumlara yol açabilir.
Güvenlik duvarınız ile alakalı sistemsel bir sorun yaşamanız durumunda Microsoft’un yayınladığı bu araç sayesinde güvenlik duvarınızdaki sorunları düzeltebilrisiniz.