Trojan Nedir? Trojan Nasıl Temizlenir? Güncel Bilgiler
Bilgisayarlarımızın baş belası olan bu zararlılara Trojan nedir yazımız ile yanıt ve çözüm yolu göstereceğiz.
Diğer virüs türlerinden ayrılarak dosya ve bilgisayarlara bulaşarak değil, ufak programlar ile bilgisayarınıza gizlice yayılan zararlılara Trojan denir. Trojan nedir sorusuna yanıt olarak bu anlatımdan giderek bir Truva atı edasıyla bulaşan bir zararlı denilebilir.
Trojan Nedir?
Tıpkı bir Truva atı gibi bilgisayarınıza küçük zararsız bir yazılımmış gibi yerleşerek yayılan, kişisel bilgilerinizin ele geçirilmesi için hazırlanmış ve bu amaçla çeşitli güvenlik açıkları oluşturan yazılımlardır.
Trojanlar sadece programları etkilemez, sizin kişisel bilgilerinizi dönüştürür. Ayrıca kendi kendini kopyalayarak diskinizde yerin dolmasını, bilgisayarınızın düzensiz ve kararsız çalışmasını, aşırı yorulmasını da sağlar.
Güvenilir olmayan web sitelerinden indirilen her türlü dosya, müzik ve programdan rahatlıkla bulaşabilen trojan, bilgisayarlarınıza sızan kötü amaçlı yazılımlardır.
Trojan Virüsleri Neler Yapabilir?
Açık Kapılar Oluşturma: Trojanlar, sadece kendi başlarına bilgisayarlarınıza zarar vermezler. Diğer kötü amaçlı yazılımların bilgisayarlarınıza sızabilmesi için açık kapılar oluştururlar. Bu sayede bilgisayarınız her türlü zararlıya açık hale gelir.
Bilgi Hırsızlığı: Trojanlar kişisel bilgilerinizi, banka hesaplarınızı, önemli bilgilerinizi sizden izinsiz bir şekilde alınabilir hale getirirler. E-posta hesaplarınız, telefon numaralarınız ve bilgisayarınızda bulunan tüm özel bilgileriniz bu şekilde ele geçirilebilir hale gelecektir.
Bilgisayarınızı Ele Geçirmek: Bulaşmış oldukları bilgisayarların sistem dosyalarını ve donanımlarını kontrol etmek için kullanılan bazı trojanlar yüzünden zarara uğrayabilirsiniz.
SSM ve Ödeme İşlemleri Yapma: Truva atları ile bilgisayarınız üzerinden ücretli yüksek miktarda sms gönderimi ya da online satın alma işlemleri gibi pek çok işlemi yapmaya müsait duruma gelebilirsiniz.
Trojan Virüs Türleri
Amaç ve kullanım şekillerine göre trojanlar birkaç gruba ayrılırlar. Yani trojan sadece 1 tip virüs anlamına gelmemektedir.
Backdoor Trojan: Bilgisayarınıza uzaktan erişim sağlanmasına yardımcı olarak, dosyalarınızın silinmesi, uygulamaların sizden izinsiz başlatılması gibi pek çok olumsuz duruma sebep olurlar.
Exploit Trojan:İşletim sistemi dosyalarındaki açıklardan yararlanarak bilgisayarınıza bulaşan kötü amaçlı yazılımlardır.
Rootkit Trojan: Bilgisayarınızdaki bazı nesne ve dosyaları gizlemek için tasarlanmış antivirüs yazılımları tarafından da yakalanmayan zararlı yazılımlardır.
Trojan Banker: İnternet bankacılığı ve online ödeme işlemlerinizi hedefler. Kredi kartı ve banka kartı bilgilerinizi bu sayede ele geçirebilirler.
Trojan Ddos: Hizmeti kapatma amacıyla çalışan bir bilgisayar türüdür. Hem bilgisayar, hem mobil cihaz hem de web sitelerine saldırı yapabilirler.
Trojan Downloader: Genelde dosya, program ve müzik indirme sitelerinde reklam amacıyla bulunan, indirdiğinizde bilgisayarınızda izinsiz olarak faaliyetler yapan yazılım türüdür. Güvenli olmayan yerlerden dosya indirilmemesi gerekliliği buradan gelmektedir.
Trojan GameTheif: Online oyunlarda oyuncuların hesaplarını çalmak amacıyla kodlanmış olan zararlılardır.
Trojan Dropper: Antivirüs yazılımlarının etkilerini ortadan kaldıran ve tehditleri yok etmesinin önüne geçen, savunma sisteminizi çökerten zararlı yazılımlardır.
Trojan Ransom: Sistem verilerinin arızalanmasına sebebiyet vererek genelde fidye ve ödeme talebinde bulunmak için kullanılan trojan türüdür.
Trojan Nasıl Bulaşır?
Trojan nedir sorusunun yanıtının ardından trojan virüslerinin bilgisayarınıza nasıl bulaşır bunu öğrenmeniz gerekiyor. Bu sayede internet üzerinde gezinirken daha dikkatli olabilirsiniz.
- Güvenilmeyen bir e-posta içindeki linke tıklandığında
- Bilinmeyen web sitelerindeki ücretsiz ya da indir gibi kelimelerin olduğu buton ve linklerden
- Pop-Up reklamlardaki link ve görsellere tıklandığında
- Dark Web’e girdiğinizde indirdiğiniz dosyalardan
- Kaynağı güvensiz torrent dosyalarından
- Güvensiz bir şekilde katılımsız hale getirilmiş yazılımlardan
- SSL sertifikası bulunmayan web sitelerinden
- Güvensiz alt yapı ve hosting kullanan web sitelerinden
- Genelde XYZ uzantılı alan adlarının olduğu sitelerden
- Arka plan rengi tamamen koyu renk ile tasarlanmış web sitelerinden
- Korsan oyun indirdiğiniz kaynaklardan ve bunların crack dosyalarından
Trojan Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?
Bilgisayarınız eskisine nazaran daha yavaş çalışıyor ve bazı durumlarda tepki vermiyor ya da vermemesi gereken tepkileri veriyorsa, siz komut vermemenize rağmen pop-up ekranlar açılıyorsa, ismi garip dll hataları alıyorsanız artık sizin de internette trojan nedir araştırması yapma zamanınız gelmiş demektir.
Trojan Nasıl Temizlenir?
Veri kaybına uğramamak ve bilgisayarınızın güvenliğini sağlamak için mutlaka trojan temizleme işlemi yapmanız elzemdir. Bu işlemi manuel de yapabileceğiniz gibi güçlü bir antivirüs yazılımından da faydalanabilirsiniz.
Öncelikle ilk olarak bilgiasyarınızda bir gariplik sezdiğinizde son yüklediğiniz uygulamalara bakarak kaynağı en güvensiz olanı kaldırarak bu adımlara başlayabilirsiniz. Bunun ardından sisteminizi bir ntivirüs yazılımı ile temizleyebilirsiniz.
Ayrıca bazı trojanlar sistem açlışında başlayacak şekilde kendilerini kayıt defterine kaydederler.
Kayıt defterl içinde HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run bölümünde yer alan bilmediğiniz ve güvensiz gördüğünüz kayıtları kaldırarak sisteminizdeki trojanların direk çalışmasını da engelleyebilirsiniz.
Trojan Virüslerden Korunmak
Öncelikle bu yazımızda trojan nedir konusunu sizlere detayları ile anlattık. Şimdi ise nasıl korunabileceğinizi anlatacağız. Trojandan korunmak için evvela bilmediğiniz, ssl sertifikası olmayan, kaynağına güvenmediğiniz web sitelerinden bir şey indirmemeniz, yanlışlıkla indirseniz bile çalıştırmadan direk silmeniz gerekir.
Web sitelerinde bir dosyayı indirmek için açık bağlantı yoksa buton ile indirme bağlantısına gidilen tarzda paylaşım yapan sitelerden uzak durun. Torrent indirmek için piyasadaki öncü ve güvenilir siteleri kullanın. Crack ve benzeri yasa dışı uygulamalardan uzak durun. MP3 indirmek yerine satın almayı deneyin.
Bilinçli bir internet kullanıcısı mutlaka ziyaret ettiği ya da dosya indireceği sitenin güvenilir olup olmadığını anlayabilmeli. Bu sayede trojan gibi pek çok zararlıdan uzun süe uzak kalabilir, bu sayede hem bilgisayarınızın hem de kişisel verilerinizin güvenliğini üst düzeyde sağlayabilirsiniz.
Trojan nedir yazımızın sonuna gelirken sizleri bilinçli bir internet kullanıcısı olmanız için araştırma yapmayı öneriyoruz. Bu yazımızı rehber olarak her zaman okuyun ve çevrenizdeki insanları da bilinçlendirin.
Konu ile alakalı dünyanın önde gelen antivirüs üreticisi firmalarından Kaspersky’ın konu ile alakalı makalesini okumak isterseniz burayı tıklayabilirsiniz.