Subdomain Nedir? Nasıl Oluşturulur?
Domain alırken aklınıza subdomain nedir sorusu takılmış olabilir. Subdomain, alan adınızın altında farklı bir alan adı oluşturmanızı sağlar.
Yeni bir açacaksanız veya hali hazırda siteniz varsa, bazı terimler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu sayede hem kendinizi hem de sitenizi çok daha fazla geliştirebilirsiniz. Domain, web site için fazlasıyla önemli bir şey. Alan adı satın alırken birçok kritere dikkat etmek şart.
Özellikle alan adı alırken karşınıza subdomain gibi terimler çıkabilir. Alan adına bağlı farklı bir alt alan adı oluşturmak site için oldukça önemlidir. Bu yüzden, yazımızda bu konu hakkında daha fazla bilgi paylaşmaya çalışacağız. İçeriğimize göz atarak siteniz için oldukça faydalı olan bu işlem hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Domain (Alan Adı) Nedir?
İlk etapta domain nedir, ne işe yarar? Birlikte öğrenelim. Böylece subdomain nedir konusunu daha rahat kavrayabilirsiniz. Domain, bir sitenin URL adresidir. Alan adı olarak da bilinen domain, aslında sitenin ismi gibidir. Ziyaretçiler, adres satırına alan adını yazarak sitenize erişebilirler. Domainin sonunda .com ve .net gibi uzantılar bulunur. Bu uzantılar sayesinde, aynı domaini farklı bir uzantıyla satın alabilirsiniz.
Domain Subdomain Nedir, Ne İşe Yarar?
Alan adının ne olduğunu kavradığınızı düşünüyoruz. Öyleyse subdomain (alt alan adı) nedir konusuna geçmemizin vakti geldi. Subdomain, sitenizin alan adı altında oluşturabileceğiniz farklı bir alan adıdır. Bu alan adı, her ne kadar sitenin domaini altında oluşturulmuş olsa da ana domainden tamamen bağımsızdır.
Yani sitenin alan adına ek alarak oluşturulan subdomain, diğer alan adından tamamen ayrı çalışmaktadır. Subdomain nedir konusunda kafanızın çok karışmaması için bir örneklendirme yapmak istiyoruz. Örneğin, firmamızın resmi web sitesi www.hostixo.com’dur.
Bu alan adının önüne bir ek koyarak subdomain oluşturabilirsiniz. Örneklendirmek gerekirse, blog.hostixo.com, bir subdomain olarak tanımlanabilir. İşte bu subdomain, ana domaine yani hostixo.com domainine bağlıdır ancak bu domainden tamamen ayrı olarak çalışmaktadır. Bu kısımda son olarak, subdomainin ana domaine trafik anlamında katkı sağlamadığını belirtmemizde fayda var.
Subdomain Örnekleri
Subdomain nedir konusunu daha iyi anlamanız için birkaç örnek hazırlamak istiyoruz. Aşağıdaki örnekler, birer alt alan adı olarak tanımlanabilir.
- blog.website.com
- market.website.com
- araba.website.com
- ticaret.website.com
- magaza.website.com
- website.com/blog
- website.com/market
Subdomain Avantajları Neler?
- Subdomain kullanmak, ana domaine olumlu yönde etki eder.
- Yeni bir subdomain oluşturmak ve yönetmek oldukça basittir.
- Alt alan adı oluşturmak için farklı bir alan adı almanıza hiç gerek yoktur. Bu sayede, ana domaine bağlı farklı bir domain oluşturabilir ve hemen kullanmaya başlayabilirsiniz.
- Geniş kapsamlı e-ticaret siteleri için farklı alan adları almak yerine yeni bir subdomain oluşturulabilir. Bu sayede yeni alan adı almak zorunda kalınmaz.
- Subdomain kullanarak bir domaine bağlı birçok farklı site oluşturabilirsiniz. Bu sayede, bazı sitelerinizi test amaçlı kullanabilirsiniz.
- Subdomain, ana domainden bağımsız çalışır. Bu sebeple, alt alan adına yapılan saldırılar, ana domaine etki etmez. Böylece, ana domaine bağlı site sorunsuz şekilde çalışmaya devam edebilir.
Neden Subdomain Oluşturmalısınız?
Subdomain nedir ne işe yarar gibi konular ilginizi çekmiş olabilir. Ancak, hangi amaçla yeni bir alt alan adı oluşturacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Yeni bir subdomain oluşturmak için birçok farklı sebebiniz olabilir. Alt alan adlarının ana domainden bağımsız çalıştığını hatırlatalım. İşte bu yüzden, bir subdomain oluşturmanın ana domaini etkilemesinden korkmanıza gerek yok. Yeni bir alt etki alanı oluşturabilir ve bu etki alanında birçok farklı deneme yapabilirsiniz.
Özellikle geniş kapsamlı e-ticaretle uğraşan kişiler, alt alan adı oluşturmak isteyebilirler. Bu sayede, yeni bir domain almak zorunda kalmadan ziyaretçilerine yeni hizmetlerini tanıtabilirler. Ayrıca, hiçbir amacınız olmasa bile sadece test amaçlı bir alt alan adı oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz yeni subdomaine bir site kurabilir ve bu sitede bazı testler yapabilirsiniz.
Bunların yanı sıra, sitenin daha geniş bir kitleye hitap etmesi için de yine bir alt alan adı oluşturmayı deneyebilirsiniz. Örnek olarak, bir firma sitesine sahipseniz, yeni bir alt alan adı oluşturarak firmanız için blog sitesi açabilirsiniz. Bu sayede daha fazla kitleye ulaşabilir ve firmanızı daha fazla kişiye tanıtabilirsiniz.
Subdomain Nasıl Oluşturulur?
Subdomain nedir konusunda yeterince bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyoruz. O halde bu konuyu daha fazla uzatmanın bir manası yok. Alt alan adı nasıl oluşturulur diye merak ediyorsanız, yazımızın devamını inceleyebilirsiniz. Böylece, ana domaine bağlı bir alt alan adı oluşturabilir ve diğer domainden bağımsız bir şekilde kullanabilirsiniz.
cPanel Subdomain Oluşturma
- Alt alan adı oluşturmak için cPanel’e giriş yapın.
- Etki Alanları kısmını bulun ve bu kısımdan Alt Etki Alanları seçeneğine tıklayın.
- Alt Etki Alanı kutucuğunda, alan adına gelecek eki yazmanız gerekiyor. Örneğin, websitem.com diye bir alan adı oluşturmak istiyorsanız, bu kısma blog yazmalısınız.
- Etki Alanı kısmındaysa alt alan adının bağlanacağı ana domaini seçmelisiniz. Sitenizin alan adı com ise, bu durumda buradaki listeden websitem.com domainini seçebilirsiniz.
- Bu adımların ardından alttaki Oluştur butonuna tıkladığınızda subdomain oluşturulmuş olacaktır. Yeni bir alt alan adı oluşturmak işte bu kadar basit.
İçeriğimizde subdomain nedir, nasıl oluşturulur konularına açıklık getirmeye çalıştık. Sizde yeni bir alt etki alanı oluşturarak sitenize daha fazla ziyaretçi kazandırmayı deneyebilirsiniz.