(Storage Area Network) SAN Nedir? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Son zamanlarda (Storage Area Network) SAN Nedir sorusunun cevabı oldukça merak edilmekte ve araştırılmaktadır. Sunucular ve depolama üniteleri arasında hızlı, güvenilir bağlantı sağlayan özelleştirilmiş bir ağ türü SAN uygulamasında, bir depolama ünitesi herhangi tek bir sunucunun özel malı değildir. Kullanılan depolama ünitesi depolama birimleri ağdaki sunucu ve diğer depolama ünitelerinin ortak malı olarak karşımıza çıkar. Bu yazımızda bu konu hakkında daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.
(Storage Area Network) SAN Nedir?
(Storage Area Network) SAN nedir? Depolama ağı anlamına gelen hem büyük hem de küçük çaplı şirketlere hizmet veren farklı depolama cihazlarını bir araya getiren ve bu veri depolama cihazları arasında veri alış-verişini sağlayan çok yüksek hızda kullanılabilen özel bir ağdır. (Storage Area Network) SAN nedir? kısaca veri depolama cihazlarını ve sunucuları birbirine bağlar.
SAN (Storage Area Network) Avantajları Nelerdir?
SAN nedir sorusunun cevabından sonra bu teknolojinin avantajları da oldukça merak edilmektedir. Şirketlerin depolama ihtiyaçları geçen süre zarfında sürekli artarak devam etmektedir.İşte burada SAN (Storage Area Network) devreye girmektedir; artan depolama ihtiyaçlarına ve aksiyonlara sistemdeki çevrimiçi olunan süreyi israf etmeden uyum sağlamaya elverişlidir. Veri depolama cihazları ve sunucularla doğrudan ve hızlı bir şekilde sağladığı bağlantı sayesinde performansın ve işleyişin bir hayli yükselmesine katkıda bulunur. ayrıca SAN‘lar sanılanın aksine çok daha dayanıklıdır çok kritik donanım arızaları dışındaki durumlarda SAN bütün verilerinizi sanal sunucularda birleştirdiği için herhangi bir arıza durumunda verileriniz güvende ve hala kullanılabilir olur. Bunlardan yola çıkarak aşağıda maddeler halinde verilmiş olan avantajlarda önem arz etmektedir.
- Verimlilik: Çok sayıda sabit disk kullanılan birden çok sunucu yerine SAN bu işi tek başına çözmektedir depolamaları bir araya getirerek sunucunun ihtiyaçlarını yerine getirmeye yarar daha az sürücü ile daha verimli bir alan tahsis edilmiş olur.
- Üst Düzey Veri Koruması: Veri güvenliği çok önemlidir SAN ile koruma algoritmaları tutarlı hale gelir böylece her bir veri doğru bir şekilde kopyalanarak olası siber saldırılara karşı verileri farklı bir ağda tutar.
- Bant Genişliği Sorunları: LAN altyapısını kullanan depolama sistemlerinin bant genişliği oldukça dardır, bu sebepten ötürü performans düşüklükleri yaşanabilir ve bağlantılardaki süre uzayabilir SAN ağ bağlantılarını kolaylaştırdığında LAN üzerindeki stres azalır.
- Yedekleme: Ağınızın harcadığı efor her denetlendiğinde, verilerinizin yedeklenmesi bir hayli önemlidir. Verileri daha hızlı yedekleme olanağı tanıyan SAN farklı pozisyonlardaki veriler için bir tek sunucu kullanması yeterlidir. Bu sayede fazladan para ödemenize gerek kalmamaktadır.
- İstediğiniz Şekilde Ölçeklenebilme: Sunucular barındırabildikleri sürücü bakımından sınırlıdır. Bu sunucularda depolama alanlarının kontrolü de bir hayli sınırlıdır hatta saatlerinizi alabilir. SAN nedir? Storage Area Network sınırları olmasına rağmen kontrolü daha kolay ve ölçeklenebilen işinizin gereksinimlerine göre şekillenebilen bir teknolojidir. İhtiyaç dahilinde fazla depolama alan oluşturabilir ve hızlı bir şekilde yükseltebilirsiniz.
- Acil Durum ve Kurtarma: SAN verilerinizi yedekleme ve depolama gibi imkanlar sunarken aynı zamanda acil durum anlarında çoğu sunucu yanıt vermeyebilir fakat SAN ile bunun tam tersi olarak önemli verilerinizi kurtarma imkanınız olabilir.
SAN (Storage Area Network) Dezavantajları Nelerdir?
Maliyet tek ve bazı işletmeler için çok önemli bir dezavantajdır. SAN teknolojisi son derece önem arz eden bir yatırımdır. SAN’a benzeyen depolama sağlayan sunucular mevcuttur fakat SAN teknolojisinin sunduğu avantajlar bakımından maliyet göz ardı edilebilir.
SAN (Storage Area Network) Kullanılan Network Teknolojileri
- Fibre Channel: Fiber Kanal anlamına gelen blok verilerinin ham hali ile ve sırayla, kayıpsız iletimini sağlayan ver aktarımını en hızlı şekilde gerçekleştiren bir veri aktarım protokolüdür. Bilgisayarları ve depolama cihazlarını birbirine bağlamak için yapılmıştır. Daha çok bankacılık ve çevrimiçi bekleme süresi az olan uygulamalar için Fibre Channel SAN‘lar kullanılır.
- iSCSI (Internet Small Computer Systems Interface): İnternet Küçük Bilgisayar Sistemleri Ara yüzü anlamına gelen (iSCSI) TCP altyapılı bir IP ağı ile SCSI protokolünün aktarımını sağlayan standart bir bağlantı protokolüdür bir blok protokolü olan iSCSI depolama ağı için kullanılır ve Ethernet olan bir bağlantı üzerinden SCSI protokolünü çalıştırır.
- FCIP(Fibre Channel over IP): IP üzerinden Fiber Kanal anlamına gelen FCIP internet aracılığıyla Fiber Kanal teknolojisiniolan veri depolama, farklı coğrafik konumlara dağıtılmış Fiber Kanal üzerinden depolamayı ve ağ tünellemeyi birbirine bağlar.
Bu yazımızda SAN nedir? sorusunun cevabını sizlerle buluşturduk isterseniz bu yazımızı da inceleyebilirsiniz. Cortana Nedir? Windows 10 İçinde Nasıl Kullanılır?