Bilgisayarİnternet

Statik ve Dinamik IP Nedir? Aralarındaki Farklar Neler?

Statik ve Dinamik IP Nedir? Aralarındaki Farklar Neler?

IP adresi aslında iki farklı türe ayrılıyor. Statik ve dinamik IP nedir sorularını cevapladığımızda bunu daha iyi anlayacaksınız.

İnternet, çağımızın en önemli şeylerinden bir tanesi. İnterneti doğru kullandığımızda birçok şeyi rahatlıkla gerçekleştirebiliyoruz. İnternet bağlantısının sağlanması için bazı cihazlara ihtiyacımız var. Bağlantı sağlandığında, cihazlar IP adresiyle özel olarak tanımlanıyorlar. Bu IP adresleri tamamen benzersiz olarak karşımıza çıkıyor.

IP adresleri arasında iki farklı tür bulunuyor. Dinamik ve statik olmak üzere ikiye ayrılan IP adresleri, internet servis sağlayıcıları tarafından atanıyor. Bu adreslerin aslında internette önemli bir role sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu yüzden, bu konu hakkında bilgi sahibi olmanız faydanıza olacaktır. Bu konuyla alakalı daha fazla detayı içeriğimizde bulabilirsiniz.

IP Adresi Nedir?

hostixo-blog-statik-dinamip-ip-nedir-ip-adresi-nedir

Statik ve dinamik IP adresini daha iyi anlamanız için IP adresi konusunda biraz bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bu yüzden, statik IP ve dinamik IP nedir kısmından hemen önce IP adresinin detaylarını öğrenelim. IP adresleri, noktalarla ayrılan sayı dizelerinden oluşur. Bu sayılar 0 ile 255 arasında değişiklik gösterebilir.

IP adresi, temel olarak bir cihazı yerel ağda veya internet üzerinde tanımlamaya yarar. Bu yüzden cihazlara atanan IP adresleri tamamen eşsizdir ve aynı anda başka bir yerde kullanılamaz. Yani IP adresinin cihazları ağda tanımlamak için atanan benzersiz bir adres olduğunu söyleyebiliriz. Bu adres sayesinde cihazlar birbirinden ayrılabilir ve konum bilgileri gibi önemli bilgileri de tespit edilebilir.

Statik IP Nedir?

Statik, aslında genel olarak değişmeyen yani sabit kalan şeyleri ifade eder. Örneğin, statik web sayfası dendiğinde, aklınıza herkese aynı görünen bir sayfa gelebilir. İşte statik IP adresi de yine aynı mantıkla karşımıza çıkar. İnternete bağlı cihazlara atanan ve hiç değişmeyen IP adreslerine, statik IP adresi denir. Buna bir örnek olarak kurumların kullandığı sunucuları gösterebiliriz.

Sunucular, genel olarak kurumlar tarafından kullanılan büyük cihazlardır. Kurumlar, bu tür cihazlarında genel olarak değişmeyen yani statik IP adresini tercih ederler. Statik IP adresi siz servis sağlayıcınızdan talep etmeden herhangi bir değişime uğramaz. Bu tür adresleri değiştirmek için genellikle internet servis sağlayıcısına belli bir ücret ödemeniz gerekir.

Dinamik IP Nedir?

Dinamik IP nedir diye soracak olursanız, dinamik kelimesi genel olarak değişken yani sık sık güncellenen şeyleri ifade eder. Örneğin, dinamik web sayfaları yönetim panelinden kolayca güncellenebilir ve her ziyaretçi için farklı içerikler sunar. Dinamik IP adresi de değişken olduğu için mantığı yine bununla benzerdir. İnternete bağlı cihazların değişken IP adresleri, dinamik IP olarak tanımlanabilir.

Dinamik IP, cihazlar internete her bağlandığında onlara farklı bir IP adresi atar. Örneğin, bir cihazın internet bağlantısını kesip tekrar bağladığınızda IP adresi değişir. Üstelik, internete bağlıyken bile IP adresinizde değişiklik olabilir. Boşa düşen yani önceki IP adresiniz farklı bir cihaza tanımlanır. Dinamik IP adresinde herhangi bir değişim ücreti vs. yoktur. Ev internetine bağlanan kullanıcılar için genel olarak bu IP türü tanımlanmaktadır.

Statik ve Dinamik IP Arasındaki Farklar Nelerdir?

hostixo-blog-statik-dinamip-ip-nedir-dinamik-statik-ip-farki

Dinamik IP nedir gibi konuları yeterince açıkladığımızı düşünüyoruz. Şimdiyse bu ip adreslerinin arasındaki bazı farklara kısaca göz atalım.

Dinamik IP Statik IP Farkı

Bu iki IP adresinin arasındaki temel fark oldukça basit. Dinamik IP, sürekli olarak değişirken, statik IP her zaman sabit kalır.

Statik IP adresini değiştirmek için internet servis sağlayıcınızla iletişime geçerek belli bir ücret ödemeniz gerekir. Ancak, dinamik IP adresi kendiliğinden sürekli olarak değişir. Bu adresi değiştirmek için cihazın internet bağlantısını kesip tekrar bağlamanız yeterlidir.

Statik IP adresleri, sabit oldukları için önemli risklere maruz kalabilir. Çünkü bu adres değişmediği için saldırganlar tarafından tespit edildiğinde saldırılara açık hale gelir. Ancak, dinamik IP sürekli değiştiği için tespit edilmesi ve saldırıya uğraması biraz daha zordur.

Kısacası, statik IP sürekli sabit, dinamik IP ise değişkendir. Statik IP değişimi ücretli, ancak dinamik IP tamamen ücretsizdir. Ev interneti kullananlar için genel olarak dinamik IP tanımlanır.

Statik IP mi Dinamik IP mi?

hostixo-blog-statik-ip-nedir-dinamip-ip-nedir-statik-ip-mi-dinamik-ip-mi

Bu konu aslında interneti kullanım amacınıza göre ve diğer faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, kurumlar bazı sebeplerden dolayı statik IP tercih edebilirler. Ancak, dinamik IP adresleri, statik IP adreslerine göre daha güvenli gözükmektedir.

Statik IP tespit edildiğinde saldırılara maruz kalabilir. Ancak, dinamik IP adreslerinin tespit edilmesi biraz daha zordur. Bu yüzden, herhangi bir mecburiyetiniz yoksa dinamik IP kullanmaya devam edebilirsiniz. Ancak, duruma göre bazı özel sebeplerden dolayı internet servis sağlayıcınızla iletişime geçerek statik bir IP adresi de talep edebilirsiniz.

İçeriğimizde IP adresinin ne olduğundan statik, dinamik IP nedir konularına kadar birçok farklı önemli konuya değinmeye çalıştık. Eğer sizde evinizde internet bağlantısına sahIPseniz, hiçbir işlem yapmadığınız takdirde muhtemelen dinamik IP adresi kullanıyorsunuzdur. Statik IP adresine geçmek için internet servis sağlayıcınızla iletişime geçerek ücretini sorabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button