Server Nedir, Nasıl Çalışır?
E-posta servislerinden tutun birçok şey aslında server yani sunucular sayesinde çalışır. Server nedir konusunun detaylarını birlikte öğrenelim.
İnternet teknolojisi, çağımızdaki en önemli şeylerden birisi. Çevrimiçi uygulamalar, e-posta servisleri ve daha birçok önemli şeyi internet sayesinde kolayca hayata geçirebiliyoruz. Bu önemli teknolojinin temelini oluşturan birçok farklı araç bulunuyor. Bu temel araçlardan belki de en önemlisi sunucu yani serverlar olarak gösterilebilir.
Sunucunun temel görevi, istemcilerden gelen isteklere yanıt vererek bağlantının gerçekleşmesini sağlamaktır. Yani sunucular olmadan internete bağlı herhangi bir uygulamanın çalışması imkânsız olarak tanımlanabilir. Serverlarla alakalı birçok önemli detayı içeriğimizde paylaşmak istiyoruz. Sunucu ne demek gibi konuları öğrenmek için yazımızı inceleyebilirsiniz.
Server Nedir, Ne İşe Yarar?
Yıllar önce hayatımıza dahil olan internet, çok farklı şeylerin gelişime öncü etti. Web siteleri, online oyunlar, anlık mesajlaşma ve daha birçok şeyi internet sayesinde kolayca yapabiliyoruz. İnternetin aktif bir şekilde çalışması için şart olan sunucular, aslında en önemli şeylerden birisidir. Server nedir sorusunu detaylı bir şekilde cevapladığımızda bunun sebebini çok daha iyi anlayacaksınız.
Server, ağdaki istemcilere kaynak ve veri paylaşımı sağlayan, üst düzey özellikliklere sahip cihazlara denir. Sunucular, temel olarak ağa bağlı güçlü bir bilgisayar gibi düşünülebilirler. İstemciler, sunuculara istekler gönderirler. Sunucularda herhangi bir problem yoksa bu isteklere yanıt verilir ve işlem gerçekleştirilir. Bunu bir web sitesi üzerinden örneklendirelim.
Siz bir siteye bağlanmaya çalıştığınızda o sitenin sunucusuna yani serverına bir istek yollanır. Bu durumda, tarayıcınızı bir istemci olarak varsayabilirsiniz. Eğer sunucuda bir problem yoksa yollanan istek onaylanır ve siteye bağlantı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilir.
İşte sunucuların görevi genel olarak bu şekilde açıklanabilir. Sunucular, veritabanı barındırma, ağ yönetimi, dosya ve veri paylaşımı gibi birçok farklı amaçla kullanılabilirler. Şirketler, verilerini daha güvenli barındırmak için genellikle güçlü donanımlara sahip serverları tercih ederler.
Server Nasıl Çalışır?
Sunucu server nedir sorusunu sizler için hızlıca cevapladık. Şimdi sunucuların nasıl çalıştığını fazla kafanızı karıştırmadan açıklamaya çalışacağız. Güçlü bir bilgisayar olarak düşünebileceğimiz sunucular, genel olarak isteklere yanıt vermekle görevlidir.
Bu istekler genellikle dosya veya veri paylaşmak, bir uygulamayı çalıştırmak veya bir ağ bağlantısını yönetmek gibi görevleri içerir. Özetleyecek olursak, istemciler tarafından sunuculara istekler gönderilir. Sunucuların görevi bu istekleri kontrol etmek ve yanıtlamaktır. Eğer sunucularda problem yoksa istekler olumlu yanıtlanır ve bunun sonucunda işlem gerçekleşir.
Sunucular, genellikle bir işletim sistemi (örneğin, Windows Server veya Linux) tarafından sağlanan birçok araç ve hizmetten destek alır. Bu hizmetler, uygulamalarının çalışmasını ve hizmetlerin müşterilere sunulmasını sağlamak için gereklidir.
Sunucular genellikle büyük işletmeler, veri merkezleri veya hizmet sağlayıcıları tarafından kullanılır. Bu sunucular, birçok istemci cihazından gelen istekleri karşılayabilir ve bu nedenle yüksek düzeyde işlem gücüne, belleğe ve depolama kapasitesine sahip olabilirler.
Server Çeşitleri Nelerdir?
Sunucuların birçok farklı çeşidi mevcut. Genel olarak çalışma mantıkları benzer olsa da farklı amaçlar için tercih edilebiliyorlar. Server nedir, nasıl çalışır? cevapladıktan sonra, bu konuya da değinmeye çalışalım. Bazı sunucu çeşitleri aşağıdaki şekilde karşımıza çıkıyor.
Web Sunucuları
Bu sunucular, web sayfalarını ve web uygulamalarını kullanıcılara sunmak için tasarlanmıştır. Apache, Nginx ve Microsoft IIS gibi popüler web sunucu yazılımları mevcuttur.
Dosya Sunucuları
Bu sunucular, dosya depolama ve paylaşımı için kullanılır. Kullanıcılar, ağ üzerinden dosyalara erişebilir ve dosyaları paylaşabilir. Windows Server, FreeNAS ve Openfiler gibi yazılımlar, dosya sunucuları için kullanılabilir.
Veritabanı Sunucuları
Bu sunucular, veri tabanı yönetim sistemleri (VTYS) tarafından kullanılır ve verilerin saklanması, yönetilmesi ve paylaşılması için tasarlanmıştır. Oracle, MySQL ve Microsoft SQL Server gibi popüler veritabanı sunucuları vardır.
Posta Sunucuları
Bu sunucular, e-posta hizmetleri sağlamak için kullanılır. Microsoft Exchange ve Postfix gibi yazılımlar, posta sunucusu olarak kullanılabilir.
DNS Sunucuları
Bu sunucular, DNS (Domain Name System) hizmetleri sağlamak için kullanılır. DNS, alan adlarını IP adresleriyle eşleştirmek için kullanılır. Bind ve Microsoft DNS gibi yazılımlar, DNS sunucusu olarak kullanılabilir.
Uygulama Sunucuları
Bu sunucular, uygulama geliştirme ve dağıtımı için kullanılır. Java EE, Microsoft .NET ve PHP gibi yazılım platformları, uygulama sunucuları için kullanılabilir.
Sunucu Sanallaştırma
Bu sunucular, bir veya daha fazla sanal makine çalıştırmak için kullanılır. VMware ESXi ve Microsoft Hyper-V gibi sanallaştırma platformları, sunucu sanallaştırma için kullanılabilir.
Sunucu çeşitlerinden bazıları bu şekilde oluşuyor. Tabii ki bunlar birkaç örnekten ibaret. Sunucuları farklı ihtiyaçlara göre yapılandırabilir ve farklı amaçlar için kullanabilirsiniz. Server nedir, ne işe yarar gibi soruların cevaplarını sizlere detaylı bir şekilde açıkladıktan sonra yazımızı burada noktalayabiliriz.
Ancak, son olarak değinmemiz gereken önemli bir konu var. Site açarken seçeceğiniz hosting firmasından bir sunucu hizmeti alacağınızı unutmayın. Yani buradan alacağınız hosting paketi, sizin sitenizin sunucusu olacak. Bu yüzden, güvenilir ve kaliteli bir hosting firması seçmeniz şart. Eğer uygun fiyatlı, kaliteli ve güvenilir bir hosting firması arıyorsanız, Hostixo Hosting paketlerimize göz atabilirsiniz.