SEO Uyumlu Web Tasarım Nasıl Yapılır?
Web siteler için SEO uyumlu web tasarım yapılması kesinlikle şart. Bu sayede arama motorunda daha yukarılara çıkılabiliyor.
Bir web sitenin sıralamasını yükseltmek hiç kolay bir şey değil. Bunun için en azından aylar harcamanız gerekebiliyor. Sitenin sıralamasını yükseltmek için SEO kurallarına dikkat etmek şart. Bu kurallar içerisinde doğru anahtar kelime kullanımı gibi birçok detay mevcut.
Bu detaylara dikkat edildiğinde tabii ki olumlu dönüşler alınabiliyor. Ancak, bunların yanında dikkat edilmesi gerekilen başka önemli detaylarda mevcut. Bunlardan birisi SEO uyumlu tema kullanmak. Aslında bir site açıyorsanız, dikkat etmeniz gereken ilk şey bu olabilir. SEO uyumlu web sitesi nasıl yapılır diye merak ediyorsanız, ilk olarak tema konusuna dikkat etmelisiniz.
SEO (Search Engine Optimization) Nedir, Ne İşe Yarar?
SEO, web sitenin yükselmesi için yapılan çalışmaları ifade eder. SEO uyumlu web tasarımda bu çalışmalar arasında gösterilebilir. Açılımı Search Engine Optimization olan SEO, Türkçede Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelmektedir.
SEO içerisinde birçok farklı çalışma bulunur. Bu çalışmalar sayesinde web sitenin arama motoru sıralaması yükseltilebilir. SEO çalışmaları arasında backlink analizi ve kullanımı gibi birçok önemli çalışma vardır. Tüm bu çalışmaların sonucunda sitenin arama motorunda daha üst sıralarda çıkması hedeflenir. Bir web sitesi arama motorunda ne kadar üst sırada yer alırsa o kadar iyidir.
Çünkü bu sayede siteye çok daha fazla ziyaretçi kazandırılabilir. Uzun lafın kısası, sitenin üst sıralarda çıkması için SEO çalışmaları yapmak şart. Böylece sitenin çok daha fazla ziyaretçiye ulaşması sağlanabilir. Bir sitenin organik ziyaretçisi ne kadar çok olursa o kadar iyidir.
Website için SEO Uyumlu Tema Nedir?
Burada SEO uyumlu web tasarımın ne olduğunu tam olarak anlamanızı sağlamak istiyoruz. SEO çalışmaları yaparak sitenin sıralamasını yükseltebilirsiniz. Bu çalışmalar arasında anahtar kelime kullanımı gibi birçok önemli faktör mevcut. İşte temanın SEO uyumlu olması da bu çalışmalar arasında gösterilebilir. SEO uyumlu tema, aslında hızlı ve kullanışlı bir temayı ifade eder.
Bir tema ne kadar hızlıysa ve ne kadar düzgün bir görünüme sahipse, o kadar SEO uyumludur. Ayrıca, temanın kodları ne kadar temiz ve günümüze uygun yazılmışsa, SEO için o kadar iyidir. Kısacası, kullanışlı, düzgün kodlanmış ve hızlı bir temanın SEO uyumlu tema olduğunu söyleyebiliriz.
SEO Uyumlu Tema Kullanmak Neden Önemli?
SEO uyumlu web tasarım, direkt olarak sitenin sıralamasına etki edebilir. SEO’nun sitenin sıralamasını yükselttiğini belirtmiştik. Yani doğru SEO çalışmaları yapmak, arama motorunda üst sıralarda yer almanızı sağlar. Bu yüzden siteniz ne kadar SEO uyumlu olursa o kadar iyidir. SEO çalışmaları, geçmişte anahtar kelime ve backlink kullanımı gibi şeylerden ibaretti.
Ancak geçmişten bugüne bu çalışmalar içerisine birçok farklı kriter dahil oldu. İşte bunlardan birisi tema olarak karşımıza çıkıyor. Arama motorları, günümüzde ufak gibi görünen birçok detaya bile çok fazla dikkat ediyor. İşte bunlardan birisi SEO uyumlu tema olarak karşımıza çıkıyor. Temanın SEO uyumlu olması demek aslında hızlı ve kullanışlı bir tema olması anlamına geliyor.
Bu sayede, arama motorları ve ziyaretçiler, sitede daha rahat gezinebiliyor. İşte bu yüzden arama motorları temanın SEO uyumlu olup olmadığına da dikkat ediyor. Eğer sitenizde SEO uyumlu tema varsa, bu durumda sıralama konusunda biraz daha avantajlısınız demektir. Doğru tema kullanımı sitenizdeki ziyaretçi sayısına olumlu yönde etki edebilir.
Temanın SEO Uyumlu Olduğunu Nasıl Anlarız?
Burada aslında Core Web Vitals‘i kullanabiliriz. SEO uyumlu web tasarım, temanın birçok detaya dikkat edilerek hazırlanmasını gerektirir. Bu detaylar arasında hız, kullanışlılık ve temiz kodlama gibi detaylar mevcuttur. Temanın bu kriterlere uygun olup olmadığını anlamak için Core Web Vitals metriklerini kullanabilirsiniz. Core Web Vitals, üç farklı ölçüm yöntemiyle sitenin açılış hızı gibi şeylerini ölçer. Bu sonuçlar ne kadar düşükse, siteniz için o kadar iyidir. LCP, FID ve CLS metrikleriyle yapılan ölçümler, sitenin teması hakkında fikir sahibi olmanızı sağlayabilir.
Core Web Vitals Ölçümü
- Core Web Vitals ölçümü yapmak için PageSpeed Insights bağlantısına tıklayın.
- Açılan sayfadaki kutucuğa web sitenizin URL adresini yazın ve Analiz et butonuna tıklayın.
- Bu analiz sonucunda karşınıza bazı sonuçlar çıkacak. Sonuç ekranında Mobil veya Masaüstü sekmesine tıklayarak sitenizin hangi platformda ne kadar hızlı olduğunu görebilirsiniz.
- Karşınıza çıkan sonuçlar yeşil kısımdaysa pek fazla sorun yok demektir. Ancak, turuncu ve kırmızı kısımlar varsa, bu kısımları düzeltmeniz gerekebilir.
- Aşağıya doğru indiğinizde bazı uyarılar ve bir performans skoru görebilirsiniz. Gelecekteki hamlelerinizi buna göre belirleyebilirsiniz. Bu sonuçlar temanın tam olarak SEO uyumlu olduğunu göstermez. Ancak bu sonuçlar ne kadar kusursuzsa, sitenin teması o kadar iyi demektir.
SEO Uyumlu Web Tasarımın Püf Noktaları
SEO uyumlu web tasarım yaparken dikkat edilmesi gereken birçok farklı detay mevcut. Bu detaylara dikkat edildiğinde ortaya kaliteli ve SEO uyumlu bir tema çıkarılabiliyor.
SEO Uyumlu Temiz ve Yenilikçi Kodlama
Bir tema hazırlarken ilk olarak kodlamaya fazlasıyla önem verilmeli. Bu noktada SEO uyumlu HTML kodlama yapılması kesinlikle şart. Bu aşamada body, paragraf ve başlık gibi kısımlarda kullanacağınız kodları doğru şekilde belirlemeniz gerekiyor. Ayrıca, kodlama esnasında CSS ve JavaScript kodlarının sıkıştırılması, temanın yükünü hafifletecek ve bu da hız anlamında olumlu yansıyacaktır. Bu yüzden bu konuya dikkat edilmesi de oldukça önemlidir.
Bunların yanı sıra, kodlama aşamasında oldukça temiz bir çalışma yapılması şart. Bu sayede, ileride değişiklik yapılmak istendiğinde işlemler daha kolay gerçekleştirilebilir. Ayrıca, temiz bir kodlama temanın daha stabil çalışmasını sağlayabilir. Bunun yanı sıra, temanın günümüze uygun bir şekilde kodlanmış olması da oldukça önemli bir konu. Bir tema, ne kadar yenilikçi bir şekilde kodlandıysa o kadar iyi. Temada eski kodların ve yöntemlerin kullanılması, SEO açısından olumsuz bir etki bırakacaktır.
Hızlı Yüklenme Süresi
SEO uyumlu web tasarımın bir diğer püf noktası, hızlı yüklenme süresidir. SEO uyumlu bir temanın olabildiğince hızlı olması gereklidir. İşte bu sebeple, bir tema hazırlarken, temanın yüklenmesini geciktirecek şeylerden kaçınılmalıdır. Hazırlanan tema ne kadar hafif ve hızlı olursa, site için o kadar iyidir. Bunun için temadaki gereksiz detaylar yok edilebilir ve temanın kodlaması tekrar gözden geçirilebilir.
Şık ve Kullanışlı Tasarım
Düzgün bir görünüme sahip olmayan temanın arama motoru sıralamasında olumsuz bir etkisi olabilir. SEO uyumlu web tasarım yaparken temanın olabildiğince kullanışlı olmasına dikkat edilmelidir. Tabii ki bir tema ne kadar şık olursa o kadar iyidir. Ancak, bir tema kadar şık olursa olsun, düzgün bir görünüme sahip değilse, ziyaretçiler açısından problem oluşturacaktır. Bu yüzden, temadaki öğelerin doğru yerleştirilmiş olması ve temanın kullanışlı olması, SEO açısından fazlasıyla önemlidir
Responsive Tasarım
SEO uyumlu web tasarım yaparken dikkat edilmesi gereken bir diğer konu mobil uyumlu tasarımdır. Responsive tasarım, temanın her cihaza göre optimize edilmiş olmasını ifade eder. Böylece, tema farklı cihazlarda bile düzgün ve şık bir görünüme sahip olabilir.
Responsive tasarıma sahip olmayan bir tema, özellikle mobil cihazlardan gelen ziyaretçileri kaybetmenize neden olabilir. İşte bu yüzden, temanın SEO uyumlu olması için responsive tasarıma sahip olması şarttır. Yani SEO uyumlu web tasarım yapmak istiyorsanız, mobil uyumlu bir tasarım yapmanız şart.