Sanal Sunucu ( VPS-VDS) Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Daha önceki makalelerimizde kaliteli hosting firması seçerken nelere dikkat edeceğimizi anlatmıştık. Bu makalemizde her hosting firmasında gördüğünüz sanal sunucu yani vps – vds kavramları nedir bunları açıklayacağız.
Büyük bir projeniz mevcut veyahut yoğun kaynak tüketen bir web siteniz mevcut ise sanal sunucu hem ekonomik hemde başlangıç olarak oldukça ideal bir çözümdür. Peki Sanal Sunucu yani VPS-VDS ne anlama geliyor ?
Sanal Sunucu yani VPS-VDS Nedir ?
VPS-VDS olarak adlandırılan Sanal Sunucular bir fiziksel sunucunun yazılımlar aracılığı ile bölümlendirilerek ayrı şekilde bir sanal makine oluşturulması anlamına gelmektedir. Bir nevi sanal server olarak da adlandırılabilmektedir.
Sanal sunucularda sanallaştırma teknolojisi oldukça önemlidir.
Sanal Sunucu ile web sitenizi barındırabilir , mail servisi olarak kullanabilir veyahut uygulamalarınızı sorunsuzca barındırabilirsiniz. Sanal sunucular ekonomik açıdan düşük maliyetli olması sebebiyle yeni proje ve başlangıç aşamasındaki firmalar için daha uygun olmaktadır. Sanal sunucular tıpkı bir fiziksel sunucu gibi çalışarak düşük maliyete maksimum performans sağlar.
Sanal Sunucu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir ?
1 – Kurumsal Firma
Sanal sunucu hizmetini sağlayan bir çok web sitesi bulunmaktadır.Bu durumda bazı karmaşıklıklar oluşabilir.Yasal olmayacak şekilde hizmet sağlayanları ayırt ederek gelecekte yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçmeniz gerekmektedir.
Özellikle limited ( ltd. şti. ) veyahut anonim ( A.Ş ) olması veyahut şahıs firması olmasına dikkat edilmesi yararlı olacaktır. Web sitesinde kurumsal bilgileri açık olması ve bu bilgilerin doğruluğunun tasdiklenmesi alınacak olan hizmetin güvenilirliğini artıracaktır.
Ayrıca satın alacağınız firmanın Yer sağlayıcısı belgesine sahip olması da oldukça önemlidir. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından Ticari Amaçla Hosting ve Sunucu hizmeti sağlayan firmalara Yer sağlayıcı belgesi almayı zorunlu kılmıştır.Bu belgeye sahip firmaların listesini aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
https://www.btk.gov.tr/ticari-amacli-hizmet-verenler-yer-saglayici-listesi
Satın alacağınız firmanın telefon bilgileri ve iletişim bilgileri web sitesinde yer alması gerekmektedir.Satın almadan önce telefon üzerinden ulaşmayı ve destek sistemi hakkında bilgi istemeyi unutmayınız.
2 – Güçlü Alt Yapı ve Verimerkezi
Sanal sunucu satın almadan önce satın alacağınız alt yapı güçlü olması gerekmektedir.Eski teknolojiye sahip sunucular performans açısından yetersiz kalıcak ve işlerinizde problem oluşturabilecektir. Özellikle firmaların kurumsal sunucu kullanmasına ve SSD depolama alanı kullanmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Standart masaüstü bilgisayar formatında oluşturulan sunucular performans problemleri oluşturacaktır.Ayrıca SATA disk olarak kullanımlarda disk yapısı gereği yazma ve okuma hızı düşük olacaktır. Dayanıklılık olarakta gelecekte verikaybına sebep olabilmektedir. SSD sürücüler ise hem dayanıklı hemde yazma hızı olarak oldukça verimlidir.
İşlemci ve ram performansları da başlıca performans ve kalite belirtisidir.Kullanılan işlemcilerin çift işlemci olması özellikle Intel XEON marka olmasına dikkat ediniz.Bu tür sunucular performans olarak üst seviyededir.Ram yapısı olarak ECC özellikli ram olmasına özen gösteriniz.Bu tür ramler kesintisiz sistemler için üretilmiştir.
Verimerkezinin lokasyonu ve yapısı oldukça önemlidir.Gerçekleştireceğimiz işlemler erişim hızı gerektiriyor ise Yurt içi lokasyon sunucular tercih edilmelidir.Yurt içi lokasyonda bir çok verimerkezi bulunmaktadır.Üst düzey İklimlendirme , enerji alt yapısı ve internet ağı olarak özel olarak yapılandırılmış yüksek kaliteli sanal sunucular için TIER III Veri Merkezlerinde yer alan sanal sunucuları servislerini tercih etmenizi tavsiye ederiz.
3 – Özellik Seçimi ( RAM , CPU , DİSK , TRAFİK )
Tüm bu incelemelerimizden sonra sanal sunucu özelliğini seçmeye sıra geldi.Burada birazda ihtiyaçlarımızı belirlemek devreye giriyor.Satın alacağımız sanal sunucunun ram , işlemci ve disk özelliklerine dikkat etmemiz gerekmektedir.
Paketlerde yer alan kaynakları detaylıca incelemeli ve sonrasında yükseltme işlemi hakkında bilgi edinmenizi öneriyoruz.
Eğer Windows sanal sunucu istiyor iseniz tamamiyle yüksek özellikli sunucular tercih etmelisiniz.Windows yapısı gereği yüksek kaynak tüketimi istemektedir.
Linux sanal sunucu ise daha az kaynak tüketebilmektedir.Satın alacağımız firmaya hangi linux dağıtımlarını desteklediğini kesinlikle sormanızı önermekteyiz.
4 – Yönetim Paneli
Sanal sunucularda yönetim panelinin bulunması bir tercih önceliği olmaktadır.Bu panel ile sunucunuzu dilerseniz yeniden kurabilir dilersenizde kapatıp açma gibi enerji aksiyonları alabilirsiniz.
Bu tür panel bulunmayan firmalarda ise işlemleri manuel destek talebi ile gerçekleştirebilirsiniz.Bu gibi durumlarda da gece desteği bulunmayan firmalarda destek için beklemeniz gerekebilir.Bunun yanı sıra yeniden kurulum için ek ücretler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
5 – Ücretsiz Kontrol Paneli
Yüksek doviz kurlarından dolayı panel ücretleride artmasıyla birlikte kontrol paneline ödenen maliyetler sizi zor durumda bırakabilir.Maliyetlerinizin artmasına sebep olabilir.Bundan dolayı sunucunuzu satın aldığınızda ücretsiz kontrol paneli bulunup bulunmadığına dikkat etmenizi öneririz. Ücretsiz kontrol paneli sağlayan hizmetleri tercih edebilirsiniz
6 – Destek
En önemli kısım aslında destek diyebiliriz.Çalışacağınız firmanın destek sisteminin bulunması ve taleplerinize çözümcül bakış açısı ile yanıtlanması önemlidir.Sunucunuzda problem oluşması durumunda hızlı olarak cevap alabilmeniz bir tercih önceliği olmalıdır.
Natro firması üzerinden kesinlikle hiçbir hizmet alınmamalı. Geçmişte çok ilgili ve kaliteli hizmet veren bir firma iken el değiştirdikten sonra hacklenen, müşterilerinin kredi kartlarından izinsiz para çeken, güvenlik güncellemeleri adı altında hiçbir bilgi vermeden sunuculardaki tüm ayarları bozan, kapatan, kısıtlayan düzeltilmesini talep ettiğinizde ise destek taleplerinize cevap bile vermeyen bir firma haline geldiler.
Aylardır ciddi anlamda mağduriyet yaşadım birçok farklı sunucuda çalışan yazılım bunların yaptıkları güncelleme sonrası çalışması imkansız hale geldi. Telefon ediyorum hatalarını kabul ediyor fakat en ufak bir çözüm bile sunamıyorlar. sikayetvar.com sitesinde natro ile insanların yaşadıkları sorunları ve natronun neredeyse sorunların tamamına sessiz kalışını siz de görebilirsiniz.