Proxmox VE’nin geliştirilmesine Linux’un geliştiricileri olan Dietmar ve Martin Maurer’in OpenVZ’nin bir yedekleme aracının ve yönetim arayüzünün olmadığını fark etmeleriyle başlanmıştır. Proxmox VE kodu, GNU Affero Genel Kamu Lisansı, sürüm 3 altında lisanslanmıştır. Proje, Proxmox Server Solutions GmbH tarafından geliştirilerek sürdürülmüştür. Proxmox VE Açık kaynaklı bir çözüm olduğu için ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilebilir.
Proxmox Nedir ?
Proxmox VE (Virtual Environment) AGPLv3 lisansı ile dağıtılan, açık kaynaklı, Debian GNU Linux tabanlı ve kurumsal uygulamaları destekleyen bir sanallaştırma sistemidir.
Diğer sanallaştırma ürünlerinden farkı, Container (OpenVZ) ve Full Virtualization (KVM/Qemu Tam Sanallaştırma) ‘u desteklemesidir. Ayrıca diğer ürünlerin ücretli olarak sunmuş olduğu High Availability Cluster özelliğini Proxmox’un ücretsiz olarak sunmasıdır.
Proxmox, kullanıcı dostu web arayüzü sayesinde kolay ve güvenilir bir şekilde yönetilebilmektedir. Yeniden yükleme, Türkçe dil desteği, göç (live migration), yedekleme ve kümeleme (Cluster) gibi özellikleri bulunmaktadır. Birden çok sunucu tek merkezden yönetilerek istediğiniz sunucuda yalnızca 1 dakika içerisinde sanal makine kurabilmek mümkündür. Tüm Clusterınızı herhangi bir node ile yönetebilirsiniz.
Proxmox Sanallaştırma Sisteminin Özellikleri
- High Performance and scalability: Yüksek performans ve ölçeklenebilirlik
- Open Source: Açık Kaynak
- Full Virtualization – KVM: Tam Sanallaştırma-KVM
- Live Migration: Canlı Göç
- High Availability Cluster: Yüksek Kullanılabilirlik Kümesi
- Role-based Administration: Rol tabanlı yönetim
- Rich web App for Management: Yönetim için zengin web uygulaması
- Backup and Restore: Yedekleme ve Geri Yükleme
- RESTful web API: RESTful web API’SI
- Network Model: Ağ Modeli
- Storage Model: Depolama Modeli
- Container Virtualization: Konteyner Sanallaştırma
Minimum Sistem Gereksinimleri
- CPU: 64bit (Intel EMT64 or AMD64)
- Intel VT/AMD-V capable CPU/Mainboard for KVM Full Virtualization support
- RAM: 1 GB RAM, plus additional RAM used for guests
- Hard drive
- One NIC
Önerilen Sistem Gereksinimleri
- Intel EMT64 or AMD64 with Intel VT/AMD-V CPU flag.
- Memory, minimum 2 GB for OS and Proxmox VE services. Plus designated memory for guests. For Ceph or ZFS additional memory is required, approximately 1 GB memory for every TB used storage.
- Fast and redundant storage, best results with SSD disks.
- OS storage: Hardware RAID with batteries protected write cache (“BBU”) or non-RAID with ZFS and SSD cache.
- VM storage: For local storage use a hardware RAID with battery backed write cache (BBU) or non-RAID for ZFS. Neither ZFS nor Ceph are compatible with a hardware RAID controller. Shared and distributed storage is also possible.
- Redundant Gbit NICs, additional NICs depending on the preferred storage technology and cluster setup – 10 Gbit and higher is also supported.
- For PCI passthrough a CPU with VT-d/AMD-d CPU flag is needed.
Proxmox Desteklenen Web Tarayıcıları
Web arayüzünü kullanmak için modern bir tarayıcıya ihtiyacınız var, buna şunlar dahildir:
- Firefox
- Google Chrome
- Microsofts Edge
- Safari,
Proxmox Kurulumu
Proxmox’un kurulum aşamları da son derece basittir.
CD ya da USB ile direkt işletim sistemi gibi kurulum yapabiliyorsunuz.
https://www.proxmox.com/en/downloads linkine tıklayarak Proxmox’un son sürümünü indirebilirsiniz.
Promox dosyasının kurulumunu yaparken ”Welcome to Proxmox vitrutal Environment” ekranında bulunan ”Install Proxmox VE” yazısına tıklayınız.
”End User License Aggrement (EULA)” ekranında yer alan ”I agree” butonuna tıklayarak devam ediniz.
Karşınıza gelen ekranda sistem için ayırmış olduğunuz disk tarafında neler yapabileceğiniz gösterilmektedir.
Poroxmox VE kurulum dosyasının kurulacağı disk için ”Target Harddisk” yazan yerden disk seçilerek ”Next” butonuna tıklanır.
Çoğu Sistem Yöneticisinin kullandığı sunucularda Raid Yapısı olduğundan dolayı bu kısımda herhangi bir değişiklik yapmaya gerek yoktur.
”Location and Time Zone Selection” ekranından ”Ülke, Saat ve Klavye Düzenini” ayarlayıp devam ediniz.
”Administration Pssword and E-mail Adress” ekranından ”Yönetici parolası ve E-posta adresi” kısımlarını doldurduktan sonra ve ”Next” butonuna tıklayınız.
”Managment Network Configuration” ekranından Promox Ve’nin yönetim arayüzüne erişimin sağlanacağı Ethernet kartlarının seçimi için ”Managment Interface” belirlendikten sonra ”Hostname (FQDN)”, ”IP Address” , ”Netmask”, ”Gateway” ve ”DNS Server” bilgilerinizi girdikten sonra ”Next” butonuna tıklayınız.
Bu ekranda sadece bir tane DNS Server IP adresi girilebiliyor.
Karşınıza gelen özet ekranında yer alan bilgilerin doğru olup olmadığını inceleyerek ”Install” butonuna tıklayarak kuruluma başlayabilirsiniz.
Kurulumunuz başlamıştır fakat, bu işlem biraz uzun sürebilir.
Kurulumunuz başarılı bir şekilde tamamlanmıştır. Şimdi ”Reboot” butonuna tıklayınız.
Cihazınız yeniden başladıktan sonra arayüzü için https://ipadresiniz:8006/ adresini kullanarak erişim sağlayabilirsiniz.
Açılan ekranda ”User name” kısmına root yazınız. ”Password” kısmına ise kurulum esnasında belirlemiş olduğunuz şifreyi giriniz. Ardından ”Login” butonuna tıklayarak giriş yapınız.
Proxmox Arayüzü gelmiş olup kurulumunuz gerçekleşmiş olacaktır.
Hepsi bu kadar.
Proxmox Sanallaştırma Nedir ? Proxmox Kurulumu başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız Screaming Frog Nedir ? Screaming Frog Kurulumu ve Screaming Frog Kullanımı başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.