Bilgisayar Meraklılarının Çokça Karşılaştığı Port Nedir, Ne İşe Yarar?
Çok sayıda özel teknenin demirlediği bir koy düşünün. Genel konuma liman denir, port anlam olarak bağlantı noktası anlamı taşısa da kelimenin tam anlamıyla bir liman demektir. Bu limanda kullanıcılar farklı numaralarda olan rıhtımları kullanır. Limanlar, bireysel teknelere tahsis edilen rıhtım numaralarıyla çalışır. Kullanıcı liman adı, rıhtım numarası ve tekne kimliği ile “kim, ne ve nerede” olduğu bulunabilir. Burada rıhtım numarası IP adresidir. Bilgisayar ağlarındaki port buna benzer olarak ağlar arası ”köprü” görevi görmektedir. Bilgi alışverişi olan her yerde büyük öneme sahiptir. Bu yazımızda port nedir, ne işe yarar? gibi sorulara cevap arayacağız.
Port Nedir?
Port Bilgisayar bağlantı noktası, bilgisayarınızdaki bir programdan veya Internet’ten veya ağdaki başka bir bilgisayardan bilgisayarınıza bilgilerin aktığı elektronik, yazılım veya programlama ile ilgili bir bağlantı noktası türüdür.
Bir bilgisayar veya program bir bağlantı noktası üzerinden İnternet’te bir yere bağlanır. Bağlantı noktası numaraları ve kullanıcının IP adresi, her İnternet Servis Sağlayıcısı tarafından tutulan “kim ne yapar” bilgileriyle birleştirilir.
Port Ne İşe Yarar?
Her port belirli bir işlem veya hizmetle ilişkilendirilir. Portlar, farklı trafik türleri arasında bilgisayarların kolay bir şekilde ayrım yapmasına olanak sağlar. Örneğin, farklı cihazlardan gönderilen iki e-posta aynı internet bağlantısı üzerinden bir bilgisayara ulaşsa da ikisi de farklı bir port üzerinden gelmiş olur.
Bu işlemleri gerçekleştirirken numaralara ihtiyaç vardır. En yaygın kullanılan ve en iyi bilinen bağlantı noktaları, İnternet kullanımı için ayrılmış 0 ile 1023 arasında numaralandırılan bağlantı noktalarıdır, çok daha yüksek sayılara çıkması için özel amaçlar gereklidir. Bu da portu iki tip bağlantı noktasına ayırır bunlar TCP ve UDP’dir.
TCP Nedir?
TCP, İletim Kontrol Protokolü anlamına gelir. Bir ağ üzerindeki cihazlar arasında mesaj alışverişini kolaylaştıran bağlantı yönelimli bir iletişim protokolüdür. IP kullanan ağlarda en çok kullanılan protokol türüdür. TCP/IP olarak da adlandırılırlar.
TCP, bir sunucudan mesajları alır ve bunları ağdaki cihazlar, anahtarlar, yönlendiriciler, güvenlik ağ geçitleri tarafından hedef sunucuya iletilebilen paketlere böler. TCP, her paketi numaralandırır ve bunları sunucu alıcısına teslim etmeden önce yeniden birleştirir. Bağlantı odaklı olduğu için mesaj gönderen ve alan sunucular arasındaki alışveriş tamamlanana kadar bağlantının kurulmasını ve sürdürülmesini sağlar.
UDP Nedir?
Kullanıcı Datagram Protokolü (UDP) bir ağdaki bilgi işlem cihazları arasında mesaj alışverişini kolaylaştıran bir iletişim protokolüdür. İletim kontrol protokolüne (TCP) bir alternatiftir. İnternet Protokolünü (IP) kullanan bir ağda UDP/IP olarak da adlandırılır.
UDP, mesajları datagram adı verilen ve daha sonra ağdaki cihazlar, anahtarlar, yönlendiriciler, güvenlik ağ geçitleri tarafından hedef sunucuya iletilebilen paketlere böler. UDP datagramları numaralandırmaz veya yeniden birleştirmez, ancak datagram içerisinde farklı kullanıcı isteklerini ayırt etmeye yardımcı olan bağlantı noktası numaralarını ve aktarılan verilerin bütünlüğünü doğrulamaya yardımcı olabilecek isteğe bağlı bir sağlama yapma özelliğini barındırır.
Menzil Grupları
0 ila 1023: İyi bilinen numaralar. Yalnızca Apple QuickTime, MSN, SQL Services, Gopher Services ve diğer önde gelen hizmetler gibi özel şirketler bu bağlantı noktası numaralarına sahiptir.
1024 – 49151: Kayıtlı bağlantı noktaları; yani yazılım şirketleri tarafından belirli protokollere kaydedilebilirler.
49152 ila 65536: Dinamik veya özel bağlantı noktaları; yani hemen hemen herkes tarafından kullanılabilirler.
Port Yönlendirme Nedir?
Üç çeşit port yönlendirme çeşidi vardır bunlar; Yerel Yönlendirme, Uzak Yönlendirme, Dinamik Yönlendirmedir.
Yerel Yönlendirme
En yaygın kullanılan Yerel Port Yönlendirme, en güvenli yönlendirme çeşididir. Güvenli bir tünel olarak adlandırabiliriz. Bu tüneli kullanan kullanıcılar bazı siteleri engelleyen güvenlik duvarlarını aşabilir.
Uzak Yönlendirme
Uzak sunuculardaki kullanıcıların, TCP protokolüne bağlanmasını sağlayan bu yönlendirme türü bir WEB sunucusuna uzaktan bağlanma konusunda en iyisidir.
Dinamik Yönlendirme
Diğerlerinin aksine en az tercih edilen Dinamik Port Yönlendirme, güvenlik duvarını geçmek isteyenler için başka bir yol sunar. Bir aracı etiketiyle ile çalışır ve kullanıcıların güvenliğini sağlamak için herkese açık ağlarda kullanır.
IIS Nedir? Nasıl Çalışır Ve Nasıl Kurulur? yazımızda dikkatinizi çekebilir.