Litespeed

LiteSpeed Kurulumu – 3 Farklı Panel ve Ayarları

LiteSpeed, sunucunuz da Apache yerine kullanılabilen, yüksek performanslı, güvenli ve kullanımı kolay işlevler sunan bir web sunucusudur. LiteSpeed ​​bazen çok yüksek trafikli web siteleri için sunucuya daha fazla donanımsal kaynak eklemeden Apache web sunucusundan daha verimli olabilir. Bu tür web sitelerinin performansını artırmak için LiteSpeed ​​Cache de uygulayabiliriz.

Sizlere bu makalemizden 3 farklı panelde Litespeed Kurulumunu anlatacağız.

LiteSpeed cPanel Kurulumu

LiteSpeed ​​web sunucusunu bir cPanel sunucusuna kolayca kurabiliriz. Satın almadan önce 15 günlük bir deneme sağlarlar. Bu deneme sürümünü 2 defa kullanabilirsiniz.
Sonrasında LiteSpeed ​​lisansı satın almanız gerekmektedir.
Dünya’da ve Türkiye’de sayılı litespeed lisans sağlayıcısı bulunmaktadır. Firmamız Litespeed firmasının distribütör seviyesinde lisans sağlayıcısıdır. Dilerseniz Litespeed Lisans sayfamızdan  satın alabilirsiniz.

cPanel İçin Litespeed Kurulumu

# cd /usr/local/src

# wget https://www.litespeedtech.com/packages/cpanel/lsws_whm_plugin_install.sh

1) Eklenti dosyasını indirdikten sonra, aşağıdaki komutu uygulayarak eklentiyi yüklememiz gerekiyor.

sh lsws_whm_plugin_install.sh

 

Bu komut LiteSpeed ​​eklentisini cPanel sunucusuna kuracaktır. Yüklemeyi başarıyla tamamladıktan sonra WHM üzerinden arayüz yapılandırmasına geçebiliriz.

2) WHM’ye giriş yapın ve “Eklentiler” altındaki “LiteSpeed ​​Web Sunucusu” na tıklayın.

LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

 

LiteSpeed ​​Web Sunucusunu Kur’a tıklayın ve kurulum başlayacaktır. LiteSpeed’in Kurumsal sürümünü satın aldıysanız, seri numarasını girmeniz gerekir. Aksi takdirde “Deneme lisansı isteyin” seçeneğini belirleyebilirsiniz.
Kurulum dizininizi (/usr/local /lsws) alanında tanımlayabilirsiniz. Ardından LiteSpeed ​​konsoluna erişmek için LiteSpeed ​​web sunucusu kullanıcı adı ve şifresi oluşturmanız gerekiyor. LiteSpeed ​​WebAdmin Konsolu’na http://IPadresiniz: 7080 üzerinden erişebilirsiniz, bu konsol aracılığıyla ayrıca LiteSpeed ​​web sunucusunu kolayca yönetebilirsiniz.

Ardından, LiteSpeed ​​web sunucusunu kurmak için “Install” a tıklayınız.

3) LiteSpeed ​​Web Sunucusunu başarıyla kurduktan sonra, PHP’yi yeniden kurmamız ve LiteSpeed’i sunucu web sunucumuz olarak başlatmamız gerekir. WHM’de LiteSpeed ​​web sunucusu eklentisine erişin ve sonra “Apache ve LiteSpeed ​​arasında geçiş yap” seçeneğine gidin ve ardından Apache yerine LiteSpeed’i başlatmak için “LiteSpeed’e Geç” seçeneğini seçin, bir onay kutusu görünecektir. Değişiklikleri onaylamak için “LiteSpeed’e Geç” düğmesine tıklayın ve birkaç dakika sonra değişikliklerin yapıldığı hakkında bir bildirim almalısınız.

 

LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

4) LiteSpeed ​​web sunucusu çalıştıktan sonra, LiteSpeed ​​Webserver ile uyumlu hale getirmek için PHP yapılandırmasını yeniden kurmanız gerekiyor. LiteSpeed ​​web sunucusu eklentisine bir kez daha erişin ve “Eşleşen LSPHP Oluştur” u seçin. Bu işlemin tamamlanması birkaç dakika sürebilir. Tamamlandıktan sonra, sunucunuz da bir PHP web sitesine erişmeyi deneyin ve her şeyin mükemmel şekilde çalıştığından emin olun!

DirectAdmin Kurulumu

LiteSpeed ​​ve DirectAdmin’i entegre etmeden önce bazı gereksinimler vardır. İşte bu temel gereksinimler;

1. OpenLiteSpeed’i kurmak için DirectAdmin 1.57 veya daha üst bir sürüme ihtiyacımız var. Geçerli sürüm 1.60.3 sürümüdür.

2. Daha sonra, Custom Build 2.0’a sahip olmamız gerekiyor ve bunun için geçerli sürüm 2.0.0

Custom Build 2, DirectAdmin ile birlikte gelen yerleşik bir araçtır. Kullanıcıların programları yüklemesine, kaldırmasına ve yeniden derlemesine olanak tanır.

Gereksinimleri tamamladığımıza göre /usr/local/directadmin/custombuild içinde bulunan aşağıdaki yapılandırmaları çalıştırıyoruz. Bunlar;

./build update
./build set webserver openlitespeed
./build set php1_mode lsphp
./build set php1_release 7.2
./build openlitespeed
./build php n
./build rewrite_confs 

Bu işlemleri de yaptık dan sonra artık LiteSpeed ‘i kullanabilirsiniz.

Plesk Kurulumu

Şimdi ise Plesk üzerinde ki kurulum adımlarını öğreneceğiz. Çalışan bir Apache-Plesk kurulumunuz olduğunu varsayıyoruz. Yüklemeyle ilgili birden çok yol olsa da, bu kılavuz yalnızca önce Plesk Uzantısını yüklemeyi ve ardından uzantıdan LiteSpeed WebServer’i yüklemeyi kapsayacaktır.

Gereksinimler

  1. Çalışan bir Plesk Apache sunucusu
  2. Eğer bir nginx ters proxy’niz varsa, durdurulmalıdır (aşağıda ele alınmıştır)

Nginx Ters Proxy’sini Durdurma

Plesk’in en son sürümü nginx’i İnternet ve Apache arasında yer alan bir ters proxy sunucusu olarak yapılandırabilir. LiteSpeed ​​Web Sunucusu’nu kurmadan önce, Apache’nin canlı trafiği işleyen tek web sunucusu olması için nginx ters proxy’sini durdurmalısınız. Aksi takdirde, LiteSpeed ​​işleminin başlatılması engellenir.

Nginx ters proxy eğer durdurulmazsa, LiteSpeed ​​uzantısına erişmeye çalışırken aşağıdaki iletiyle karşılaşırsınız:

LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

Ters proxy’yi durdurmak için Plesk Yönetici Konsolu’ndan Server Management > Tools and Settings > Server Management > Services Management > Reverse Proxy Server (nginx) seçeneğine gidin ve “Stop” düğmesini tıklayın.

LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

Nginx durduktan sonra, lütfen Apache’nin 80/443 bağlantı noktalarında çalışacak şekilde değiştirildiğini doğrulayın:

netstat -lnp | grep httpd ve netstat -lnp | grep apache

Eğer yoksa, lütfen Apache yapılandırma dosyasını yeniden oluşturmak için plesk repair web komutunu yürütün.

LiteSpeed ​​Plesk Uzantısını Yükleme

  1. En son LiteSpeed eklentisini sitesinden edinin.
  2. Düzenlemek için /usr/local/psa/admin/conf/panel.ini açın. If it doesn’t exist, create it. Eğer yoksa, yeni bir tane oluşturun.
  3. Aşağıdaki içeriği ekleyin ve dosyayı kaydedin:
[ext-catalog] extensionUpload = true

4. Plesk’te, aşağıdaki ekran görüntüsünde görüldüğü gibi Uzantılar> Uzantılarım’a gidin. Uzantı Yükle düğmesini tıklayın ve 1. adımda indirilen paketi yükleyin.

LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

LiteSpeed ​​Plesk Uzantısından LSWS’yi Yükleme

Artık LiteSpeed ​​Plesk Uzantısına aşağıdaki bölümden erişebilirsiniz: Server Management > Extensions > LiteSpeed Extension.

LiteSpeed ​​Web Sunucusunu Yükle’ye tıklayın.

LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

Lisans Sözleşmesini okuduktan sonra, Kabul ediyorum kutusunu işaretleyin ve lisansınızın seri numarasını girin veya deneme lisansı isteyin.

LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

Biraz daha aşağı kaydırsanız Kurulum Seçenekleri ve WebAdmin Konsolu Oturum Açma bölümleri görebilirsiniz.

Kurulum Seçenekleri bölümü için varsayılan değerler kabul edilebilir olmalıdır, ancak ilk kurulumlar da 1000 gibi sıfır olmayan bir Bağlantı noktası ofseti ayarlamanız önerilir. ** PHP SuEXEC’i etkinleştir **, paylaşılan barındırma için önerilir ve varsayılan olarak seçilidir. WebAdmin Konsolu Oturum Açma bölümü için yalnızca bir parola girmeniz gerekir, ancak güvenlik nedeniyle varsayılandan başka bir kullanıcı adı kullanılması önerilir.

LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

Hazır olduğunuzda, alttaki Yükle düğmesini tıklayın.

LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

Sayfanın altındaki Tamam ‘a tıklayın ve LiteSpeed ‘i Yeniden Başlat ‘a tıklayarak LSWS ‘yi başlatın.

LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

Başarılı olursa, LiteSpeed ​​Uzantı sayfanızda hem LiteSpeed ​​hem de Apache’nin farklı bağlantı noktalarında çalıştığını bildiren bir mesaj görmelisiniz. Apache normal bağlantı noktası 80’de, LiteSpeed ​​ise 1080’de çalışacak ve bağlantı noktasının en kapalı 1000 olduğunu var sayar.LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

Bir hazırlama sunucusu veya test ortamı için, LiteSpeed’i bir ofset bağlantı noktasında test etmeye gerek yoktur. Ayrıca WordPress ve Magento gibi bazı uygulamalar için LiteSpeed ​​bir ofset bağlantı noktasında test edilemez. Bu gibi durumlarda, basitçe test etmek için uzantı GUI’sinden veya komut satırından “LiteSpeed’e geçin”:

/usr/local/lsws/admin/misc/cp_switch_ws.sh lsws

Port Ofseti ile Test Etme

Port ofsetinin güzelliği, LSWS ve Apache’yi paralel olarak çalıştırabilmenizdir. Bu, Apache’yi gerçekten kapatmadan önce sitelerinizin LSWS’de barındırılmasını test edebileceğiniz anlamına gelir. Bu örnekte, bağlantı noktası ofsetini 1000 olarak ayarladık. Herhangi bir siteyi test etmek istiyorsak, HTTP ve SSL istekleri için sırasıyla 1080 ve 1443 bağlantı noktalarında yapabiliriz.

LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

Sitelerinizin LSWS ile düzgün çalıştığından emin olduktan sonra, ana web sunucunuz olarak LSWS’ye geçme zamanı.

LiteSpeed’e Geç’i tıklayın. Bu, Apache’yi durduracak ve LSWS’yi ana sunucu bağlantı noktalarınıza (80 ve 443) geçirecektir.

LiteSpeed Kurulumu - 3 Farklı Panel ve Ayarları

LiteSpeed ​​artık ana web sunucunuz olarak çalışıyor. Tebrikler!

LiteSpeed ​​ve Apache arasında geçiş yapma

LiteSpeed ​​ve Apache arasında geçiş, LiteSpeed ​​Uzantısı aracılığıyla yapılmalıdır.

Bunu komut satırından anahtar komut dosyasını çalıştırarak da yapabilirsiniz:

/usr/local/lsws/admin/misc/cp_switch_ws.sh apache

/usr/local/lsws/admin/misc/cp_switch_ws.sh lsws

LiteSpeed Nedir? Özellikleri Nelerdir?

cPanel ve WHM Nedir ? Özellikleri Hakkında Bilgiler

Makalelerimize de okumanızı öneririz.

 

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button