Google EAT Nedir ? Google EAT Puanı Nasıl Yükseltilir ?
Google EAT Nedir ? Google EAT Puanı Nasıl Yükseltilir ? başlıklı yazımızdan yaralanarak web sitenizi arama listesinde üst sıralara taşımanızı umuyoruz.
Google EAT, güvenirliğinden emin olduğu web sitelerini kullanıcılarına tanıtarak mümkün olan en iyi deneyimi sunmayı amaçlamaktadır. Bu nedenle Google, bir web sitesine güvenilip güvenilemeyeceğini belirlemek için algoritma oluşturuyor. Bunu başarılı bir şekilde yapmak için ise web sitenin ana içeriğinin (MC) kalitesinin ölçülmesinde yardımcı olması için “Arama Kalitesi Değerlendiricileri” adı verilen halka açık bir dizi kılavuz oluşturmuşlardır.
Google EAT Nedir?
EAT, Expertise, Authoritativeness ve Trustworthiness kelimelerinin kısaltması olan ve Türkçe de Uzmanlık, Yetki ve Güven anlamına gelmektedir. Google’a göre EAT, bir web sitesi MC’sinin genel sayfa kalitesi değerlendirmesi dikkate alındığında en önemli faktörlerden biri olarak kabul edilir.
Uzmanlık: Belirli bir alandaki uzman becerisi veya bilgisi anlamına gelmektedir.
Bu, içeriği oluşturan kişinin verilen alanda uzman olması gerektiği anlamına gelir. “Your Money Your Life” ya da YMYL. Türkçe de ise “Sizin paranız sizin hayatınız” anlamına gelmektedir.
Yani bu cümle, insan hayatını önemli derecede etkileyecek konular hakkında yazılan yazıların etkisinin, ziyaretçileri açısından çok ciddi sonuçlara neden olabileceğini vurgulamak istemektedir. Bu tür konuları içeren sayfalar kullanıcıların geleceğini, mutluluk düzeyini, sağlık durumunu, finansal istikrarını veya kullanıcıların güvenliğini etkilemektedir. Bu içeriklerin yer aldığı web site sayfaları Google tarafından YMYL olarak işaretlenirler.
Yetki: Emir verme ve karar verme yetkisi veya hakkı anlamına gelmektedir.
Web site sayfasında ki içeriği oluşturan kişinin güvenilir olması ve bilgilerin doğru olması gerektiğini vurgular. Bu nedenle, kullanıcılar internette arama yaptıklarında, onlara “gerçeğe dayalı içerik” verilmiş olur.
Güven: Dürüst olunması veya kuşku duyulmadan inanılması anlamına gelir.
Web sitesinde yer alan ana içeriğin, kullanıcılara siteye güvenebileceklerini göstermesi gerekir. Örneğin, bir e ticaret sitesi kullanıcılar bir ürünü almak istediklerinde kart bilgilerini ister sayfa kullanıcıya eğer gerçekten güven verdiyse kullanıcı da tereddüt etmeden kart bilgilerini girerek alışverişini yapar.
Google EAT Özellikleri Nelerdir?
Google’ın Arama Kalitesi Değerlendiricileri Yönergeleri’ nin 4.1 bölümünde belirtildiği gibi, yüksek kaliteli bir sayfanın “yararlı bir amacı olmalı ve bu amaca iyi bir şekilde ulaşmalıdır”.
Ek olarak, yüksek kaliteli bir sayfa aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır:
- Yüksek düzeyde uzmanlık, yetki ve güvenilirlik.
- İçeriklerin başlıkları da dahil olmak üzere açıklayıcı ve yardımcı olacak şekilde kaliteli içerikler.
- Web sitesi bilgilerini veya web sitesinden kimin sorumlu olduğuna ilişkin bilgileri sağlamak. Örneğin, bir e-ticaret sitesi tatmin edici müşteri hizmetleri bilgilerine sahip olmalıdır.
- Sayfadaki MC’den sorumlu bir web sitesi için olumlu web sitesi itibarı.
Öte yandan, Düşük Kaliteli Sayfanın özellikleri ise şunları içerir:
- Yetersiz uzmanlık, yetki ve güvenilirlik seviyesi (YTT).
- Ana içeriğin kalitesi düşük olması.
- Sayfanın amacına uygun olmayan miktarda ana içeriğin var oluşu.
- Sayfanın amacı için ana içeriğin yaratıcısı hakkında tatmin edici olmayan miktarda bilginin var olması.
- Kapsamlı itibar araştırmasına dayalı olarak, bir web sitesi veya MC’nin oluşturucusu için olumsuz bir itibar.
Örnek verecek olursak, The Iconic, Avustralya’nın en iyi çevrimiçi giyim ve ayakkabı mağazalarından biridir. Ücretsiz iade sağlayan, açık, amaca yönelik ve kapsamlı bir müşteri hizmetleri bölümü bulunan güvenilir bir sitedir.
Ayrıca ShoesBuyEasy web sitesi Nike’a ait değildir, ancak Nike logosunu sergilemektedir. The Iconic’in aksine, bu site güvenilirlikten yoksundur çünkü resmi bir şirket adı, konumu veya doğrulanmış açıklamalara yer vermez.
Google EAT Puanı Nasıl Yükseltilir ?
1. Yazıda Mutlaka Yazarın Adı Bulunmalı
Bir web sitesinden kimin sorumlu olduğunu anlamak, EAT’yi değerlendirmenin kritik bir parçasıdır. Google, içerikleri değerlendirirken yazarının belli olmadığı yazıları hoş karşılamamaktadır. Bloğunuzda yer alan yazıların sonunda, yazının ait olduğu kişinin adına soyadına, biyografisine vs. yer verilmiyorsa büyük bir hata yaptığınız anlamına gelmektedir.
2. Hakkımızda Sayfasının Doluluk Oranına Dikkat Edin
Kullanıcıların web sitenize güvenmesi açısından veya güveninin artması için sitenize ait olan hakkımızda alanının yeterince dolu olması gereklidir.
3. Düşük EAT İçeriğini Kaldırın veya Düzenleyin
Örneğin, ana içerik sağlık ile alakalı bir tavsiye sunuyorsa her zaman “yazarın tıbbi uzmanlığa sahip olduğuna dair kanıt” olmalıdır. Ancak bazı konularda, çoğu uzman bilgi kaynağı, kişisel bloglarda, forumlarda, incelemelerde, tartışmalarda vb. yaşam deneyimlerini paylaşan kişilerin uzmanlık bilgisi yer almamaktadır.
4. Güvenlik Araçlarının Olması
Kullanıcılarınıza sitenizde vakit geçirirken güvende ve emniyette olduklarını hissettiren her şeyi yapmalısınız. Örneğin sitenizde HTTP kullanıyorsanız hemen HTTPS’ye geçiş yapmalısınız. Eğer HTTPS’ye geçiş yapmadıysanız ziyaretçileriniz sitenize girdiklerinde adres çubuğunun sol tarafında ”güvenli değil” uyarısı ile karşı karşıya geleceklerdir. Web siteniz eğer e-ticaret sayfası ise bu durum markalaşma sürecinize veya satış rakamlarınıza zarar verecektir.
SSL sertifikasına da sahip olursanız güvenli bir alışveriş sitesine sahip olmanız ve arama motoru sonuçlarında yükselmende önemli bir katkı sağlayacaktır. Ancak sadece free SSL sertifikası kurarak değil birçok bilgiyi kullanıcılarınıza göstererek güvenilir olduğunuzu gösterebilirsiniz.
Sitenizin güvenli olduğundan kesinlikle emin olun. Örnek verecek olursak “bağlantısı güvenli olmayan bir alışveriş ödemesi”, “düşük kaliteli” bir sayfa olarak kabul edilir. Yüksek kaliteli bir derecelendirme kazanmak için doğrulanabilir sertifikalar alın.
5. Alıntı Yaptığınızda Ayrıntı Vermeye Önem Gösterin
Oluşturduğunuz içerikte eğer bir yerden alıntı yapıyorsanız sade bir şekilde “X’in söylediğine göre” şeklinde alıntı yapmak yerine;
“X yerinde görev yapan, Y’nin, Z yılında, A’da kullandığı bir cümleye göre” şeklinde bir alıntı yapmak içeriğinizin alıntıya dair birçok bilgi verdiğiniz için EAT skorunuzu önemli derecede etkilemesini sağlayacaktır.
Özet
Bu yazımızda web sitelerinin Google EAT puanının nasıl yükseleceğine ve Google arama sıralamasında nasıl yükseleceğine dair bilgiler aktardık, yazımızdan yararlanarak web sitenizin Google EAT puanını yükselteceğinizi umuyoruz.
Google EAT Nedir ? Google EAT Puanı Nasıl Yükseltilir ? başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız Gtmetrix Skoru Nasıl Yükseltilir başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.