Exploit Nedir? Ne İçin Kullanılır? Korunma Yöntemleri Nelerdir?
Sizler için Exploit Nedir? Ne İçin Kullanılır? Korunma Yöntemleri Nelerdir? sorularının cevaplarını araştırdık.
Exploit nedir? sorusunun cevabına ilk önce kelime anlamından başlayalım kelime anlamı olarak ‘faydalanmak, istismar etmek’ anlamlarında kullanır bir yazılım güvenlik açığından veya güvenlik açığından yararlanan özel programlar veya kod parçacıklarıdır. Burada, Exploit nedir? sorusuna cevap vereceğiz, Exploit’in bilgisayar güvenliğindeki sonuçlarını öğreneceğiz ve size özel bir siber güvenlik önlemi ile bilgisayarınızı veya mobil cihazınızı bunlara karşı nasıl koruyabileceğinizi göstereceğiz.
Exploit Nedir?
Exploit Nedir? Açıklardan yararlanma, bir yazılım veya donanım parçasındaki belirli bir güvenlik açığını bulmak için oluşturulan program türüdür. Exploit, yazılım uygulamalarından kod ve veri dizilerine ve basit komut dizilerine kadar her şeyi içerir. Başka bir deyişle, bir Exploit, bir bilgisayar korsanının kendi amaçları için bir güvenlik açığından yararlanmasına izin veren bir araçtır.
Exploit Nedir? Ne İçin Kullanılır?
Exploitlerin ne için kullanıldığını, exploit nedir sorusuna verdiğimiz cevaptan yola çıkarak çok rahat açıklayabiliriz kullanım amaçlarına bakıldığında teknik düzeyde, Exploitler kötü amaçlı yazılım olarak kabul edilmez, çünkü onlar hakkında doğal olarak kötü amaçlı hiçbir şey yoktur. Kötüye kullanım tehlikesi, bilgisayar korsanlarının sisteminize sızmak için kullandıktan sonra yaptıklarından kaynaklanır. exploit fidye yazılımı veya virüs değildir ancak açıklardan yararlanmalar, çok aşamalı bir saldırıda kötü amaçlı yazılım sağlamak için sıklıkla kullanılır.
Exploit Saldırıları Nasıl Çalışır?
Software Exploits(Yazılım istismarları) dedikleri olay, Exploit’in hedeflediği yazılımda bir güvenlik açığı olmadan var olamaz. Bir bilgisayar korsanı bu kusuru yani güvenlik açığını tespit ettiğinde, onu kullanan bir Exploit yazabilir.
Birçok bilgisayar korsanı, kötü amaçlı yazılım sunmak için güvenlik açıklarından yararlanır. İşte böyle bir exploit saldırısının nasıl çalışabileceğine dair bir örnek: İnternette geziniyorsunuz ve kötü niyetli bir reklam içeren bir web sitesine girdiniz. Size çok iyi gibi görünen bir reklam, aslında bilgisayarınızı bilinen herhangi bir güvenlik açığı için tarayan bir exploit kiti olabilir. Bu kit bir tane güvenlik açığı bulursa, reklam, bilgisayarınıza bu güvenlik açığı veya güvenlik açığı yoluyla erişmek için bir exploit saldırısı kullanır. Ardından, kötü amaçlı yazılımını doğrudan sisteminize kaydırır. Kötü amaçlı yazılım yüklemek için exploit kullanıldığında, kötü amaçlı yazılım payload olarak bilinir.
Yaygın Exploit türleri
Yazılım açıkları olduğu kadar çok sayıda exploit de vardır ve neredeyse her gün yeni exploit türleri keşfedilmektedir. Exploitler, hedeflenen güvenlik açığını henüz kimsenin düzeltip düzeltmediğine bağlı olarak iki türe ayrılabilir.
Bilinen Exploitler
Bilinen Exploit nedir? Birisi bir yazılımda güvenlik açığı keşfettiğinde, genellikle yazılımın geliştiricisini uyarır ve bu kişi daha sonra güvenlik açığını hemen düzeltebilir. Ayrıca başkalarını uyarmak için güvenlik açığı hakkındaki haberi internete yayabilir. Bu nedenle güvenlik yamaları yayınlanır bu güvenlik yamaları daha sonra yazılım güncellemeleri aracılığıyla kullanıcılara iletilir, bu nedenle güncellemeleri öğrenir öğrenmez her zaman yüklemeniz gerekir. Halihazırda yama uygulanmış bir güvenlik açığını hedefleyen herhangi bir exploit, bilinen bir exploit olarak adlandırılır, çünkü herkes ilgili güvenlik açığını zaten bilir.
Güncelleme yapılmadığı takdirde ne olacağına bir örnek verecek olursak WannaCry ve NotPetya , EternalBlue adlı bilinen bir Windows 7 açığını kullanan iki kötü üne sahip fidye yazılımıdır. Her iki saldırı da Microsoft’un güvenlik açığını düzeltmesinden sonra gerçekleşti. Ancak birçok kişi yazılımlarını güncelleme zahmetine girmediği için WannaCry ve NotPetya milyarlarca dolarlık zarara neden oldu ve bu da exploit nedir sorusuna açıklayıcı bir örnektir.
Zero-Day Exploits (bilinmeyen açıklar)
Bazen, exploitler herkesi şaşırtıyor. Bir bilgisayar korsanı bir güvenlik açığı keşfettiğinde ve hemen bunun için bir exploit oluşturduğunda, buna Zero-Day Exploits denir çünkü exploit saldırısı, güvenlik açığının bulunduğu gün gerçekleşir. Bu noktada, geliştirici açığı bilmediğinden dolayı bu saldırıya Zero-day exploits denir.
Zero-day exploits son derece tehlikelidir çünkü güvenlik açığına açık veya acil bir çözüm yoktur. Saldırgan güvenlik açığını keşfettiği an yapılan bir saldırı olduğu için. Saldırıya yanıt durdurmak için geliştirici herhangi bir yamada oluştursa saldırı çoktan başladığı için istediklerini koruyamaz.
Exploit Saldırılarına Karşı Nasıl Korunabilirsiniz?
İyi haber şu ki, birçok durumda kendinizi exploit saldırılarına karşı koruyabilirsiniz . Akıllı bilgisayar güvenliği alışkanlıklarını uygulayarak, kendinizi açıklardan exploit saldırılarından korumak için uzun bir yol kat edebilirsiniz. İşte en iyi exploit önleme taktiklerinin ve tekniklerinin kısa bir listesi:
- Yazılımınız her zaman güncel olsun. Exploitlere karşı korunmanın en iyi yollarından biri Herhangi bir siber güvenlik programı kullanmaktır. Cihazınız çoğu kişinin yaptığı gibi otomatik yazılım güncellemelerine izin veriyorsa, bu işlemi etkinleştirin. Bir güncellemeyi manuel olarak yüklemeniz gerekiyorsa, bunu bir bildirim alır almaz yapın.
- Dosyalarını yedekle. Güncellenmiş yazılım sizi bilinen exploit saldırılarına karşı koruyacak olsa da, bir bilgisayar korsanı Zero-Day Exploits keşfettiğinde ve bunun için bir exploit oluşturduysa yapılacak pek bir şey yoktur. Ancak en önemli dosyalarınızın tamamını yedekleyerek bir siber suçlunun bilgisayarınıza fidye yazılımı veya dosyaya zarar veren başka bir tür kötü amaçlı yazılım ile saldırmak için bir exploit kullanması durumunda güvence altına alınırsınız. Harici bir sürücüdeki yedeklerinizi, kullanmadığınız zamanlarda bilgisayarınızdan çıkarın ve ayrı olarak saklayın. Bu, herhangi bir kötü amaçlı yazılımın sürücünüzün içeriğini etkilemesini önleyecektir.
- Güvenilir sağlayıcıların yazılımlarını kullanın. Bu tavsiye, bağımsız uygulamaların yanı sıra tarayıcı uzantıları ve eklentileri için de geçerlidir. Güvenilir yazılım geliştiricileri, ürünlerinin mümkün olduğu kadar kötüye kullanıma karşı korumalı olmasını sağlar ve Zero-Day Exploits ortaya çıkarsa, bir güvenlik düzeltme ekiyle en kısa sürede yanıt verirler.
Bu yazımızda sizler için Exploit Nedir? sorusunun cevabını açıkladık: Backend ve Frontend Nedir? Backend Developer Ne İş Yapar ? yazımızda dikkatinizi çekebilir.