BilgisayarYazılım

En İyi 5 Kod Editörü – Bilgisayarınızı Yormayacak Kod Yazma Programları

Bir kod editörü kullanarak kodlarınızı düzenli bir şekilde yazabilir ve test edebilirsiniz. Kod editörleri, aynı zamanda IDE olarak da bilinir.

Yazılım, hayatımızı çok farklı noktalara taşımaya devam ediyor. Yazılımla birlikte hayal edemeyeceğimiz icatlarla karşılaşabiliyoruz. Tercih edebileceğimiz çok sayıda yazılım dili mevcut. Bu dillere hâkim olduğumuz taktirde daha önce hiç görülmemiş uygulamalar bile geliştirebiliyoruz.

Bir yazılım oluşturmak için tabii ki bazı programlara ihtiyacımız var. Kod editörleri, yazılım yazmayı normalden çok daha pratik ve keyifli bir hale getirebiliyorlar. Bir IDE kullanarak yazılım oluşturabilir ve daha sonra test edebilirsiniz. Hangi programı seçeceğinizi bilmiyorsanız, bu durumda listemize göz atarak daha rahat karar verebilirsiniz.

Kod Editörü Nedir? Ne İşe Yarar?

hostixo-blog-en-iyi-kod-editoru-nedir-kod-yazma-sitesi-kod-yazma-programlari

İlk etapta kod editörü ne işe yarar birlikte öğrenelim. Kod editörleri, aslında IDE olarak da bilinir. Açılımı Integrated Development Environment olan IDE, Türkçede Tümgeliş Geliştirme Ortamı anlamına sahiptir. Kod editörleri, sundukları özelliklerle beraber pratik bir şekilde yazılım yazmanıza olanak tanır.

Bu editörler sayesinde gerekli tüm araçlarla beraber yeni bir yazılım oluşturabilirsiniz. Daha sonra, hazırladığınız yazılımları yine bu programlarla test edebilir yani çalıştırabilirsiniz. Kod editörlerinin en büyük avantajlarından bir tanesi, yazılım yazarken kolaylıklar sağlamalarıdır. Bu programlarda kod tamamlama ve hata ayıklama gibi önemli özellikler mevcuttur. Örneğin, bir kod yazarken size birçok öneri sunulur. Böylece kodları çok daha pratik ve rahat bir şekilde yazabilirsiniz.

En İyi Kod Editörü Nasıl Belirlenir?

Kendiniz için en iyi kod yazma programını nasıl seçeceğiniz konusunda bazı tavsiyelere ihtiyacınız olabilir. Bu sebeple bir editör seçerken dikkat etmeniz gereken bazı kriterlere basitçe değinmemiz gerekiyor. İlk olarak seçeneğiz program kesinlikle kullanım amacınıza uygun olmalı. Bu noktada hazırlayacağınız projeye uygun bir kod yazma programı seçmeniz daha doğru olacaktır.

Ayrıca tabii ki seçeceğiniz editörün kullanacağınız yazılım dilleriyle de uyumlu olmasına özen göstermelisiniz. Dil destekli bir program seçtikten sonra, programın pratik özelliklerini de göz önünde bulundurabilirsiniz. Örneğin, birçok kod yazma programında kod tamamlama özelliği bulunur. Böyle kodları çok daha pratik bir şekilde yazabilirsiniz.

Bunların yanı sıra, seçtiğiniz editörde kaynak kütüphanelerin bulunması da oldukça önemlidir. Kod kütüphaneleri sayesinde birçok kodu sıfırdan yazmak zorunda kalmazsınız. Kütüphaneleri kullanarak hazır kod bloklarına erişebilir ve projelerinizi kısa sürede tamamlayabilirsiniz. Son olarak seçeceğiniz kod yazma programının hata tespiti konusunda ne kadar iyi olduğuna da dikkat etmeniz gerekiyor.

Çünkü kod yazarken sıkça hatalarla karşılaşacaksınız. Bu sebeple, kullandığınız program size hataları ne kadar iyi raporlarsa sizin için o kadar iyi olacaktır. Böylece hataları daha kolay tespit edebilir ve kısa sürede çözebilirsiniz. Bir kod editörü seçerken dikkat edebileceğiniz bazı kriterler bu şekilde oluşuyor.

En İyi 5 Kod Editörü Listesi

Bir kod yazma programı arıyorsanız, sizleri daha fazla oyalamadan listemizle tanıştırmak istiyoruz. Listemizden kendinize uygun bir program seçebilirsiniz.

Visual Studio Code

hostixo-blog-en-iyi-5-kod-editoru-nedir-visual-studio-code

Listemizde ilk olarak Visual Studio Code programına yer vermek istiyoruz. Microsoft’un geliştirdiği bu programla 10’dan fazla dil seçeneğiyle özgürce kod yazabilirsiniz. Bu programın en büyük avantajlarından birisi, Visual Studio’ya göre daha hafif olması.

Visual Studio programından daha hafif olduğu için bilgisayarınızı çok fazla yormadan çalışabilmenizi sağlar. Ayrıca basit arayüze sahip olduğu için kullanımı da oldukça kolaydır. Dünyanın dört bir yanında popüler olan Visual Studio Code, yazılımcıların en çok tercih ettiği editörlerden birisi olarak gösterilebilir.

Notepad++

hostixo-blog-en-iyi-5-kod-editoru-nedir-notepad-plus-plus-notepad++

Not Defteri uygulamasını birçoğumuz biliyoruz. Notepad++ uygulaması ise Not Defteri’nin daha gelişmiş bir versiyonu. Bu sürüm sayesinde kodlarınızı bir not defterine yazar gibi kolayca yazabiliyorsunuz.

Üstelik, bu kod yazma programı neredeyse en hafif programlardan bir tanesi. Çok basit bir şekilde kullanılabilen Notepad++, bilgisayar özellikleri düşük olsa bile rahatlıkla kod yazabilmenizi sağlıyor. Böylece sistem özellikleriniz ne olursa olsun rahatlıkla kod geliştirebiliyorsunuz.

Atom

hostixo-blog-en-iyi-5-kod-editoru-atom-kod-editoru

Listemize Atom kod editörü ile devam etmek istiyoruz. Bu program, özellikle basit projeler geliştirmek isteyenler için oldukça iyi bir seçenek. Profesyonel seviyeler için pek uygun olmayan Atom, sıradan kullanıcıların isteklerine yanıt verebilecek şekilde hazırlanmış. Programda kod tamamlama ve hata raporlama gibi birçok önemli özellik mevcut. Üstelik bu programın tamamen ücretsiz olduğunu belirtelim.

Sublime Text

hostixo-blog-en-iyi-5-kod-editoru-sublime-text-4

Çok fazla tercih edilen Sublime Text, en iyi kod editörlerinden birisidir. Bu programda aslında Notepad++ gibi oldukça hafiftir. Basit arayüzü sayesinde kullanıcılara kolay kullanım imkânı sunar. Üstelik, içerisinde birçok programlama dili arayüzü barındırır ve eklenti desteğine sahiptir. Bu program için geliştirilen sayısızca eklenti mevcuttur. Bu eklentiler sayesinde programda birçok yeni özelliğe erişebilir ve kodlarınızı çok daha pratik bir şekilde yazabilirsiniz.

PyCharm

hostixo-blog-en-iyi-5-kod-editoru-python-kod-editoru-pycharm

Listemizde son olarak Python kod editörü olarak da bilinen PyCharm’a yer vermek istiyoruz. Hata ayıklama gibi temel özelliklere sahip olan bu editör, tamamen Python’a özel olarak hazırlanmış. Python diliyle yazılım geliştirecekler kişiler, bu programı rahatlıkla tercih edebilirler.

Basit bir şekilde kurulabilen PyCharm, proje yönetimi, kod tamamlama ve sözdizimi vurgulama dahil birçok özelliğe sahip. Ayrıca programın hem ücretli hem de ücretsiz sürümü mevcut. Profesyonel çalışmalar yapmayacaksanız, ücretsiz sürümün size rahatlıkla yeteceğini söyleyebiliriz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button