Centos Web Panel ( CWP) Kurulumu Ve İnce Ayarları
Centos Web Panel (CWP ) Nedir?
Blog yazılarımızda kullanıcılarımızın bilgilenmesi adına bazı ücretsiz linux web hosting kontrol panellerinden bahsedeceğiz.Bunlardan biride sıkça kullanılan Centos Web Panel dir. Centos Web Panel kısaltma olarak CWP şeklinde geçer.CWP açık kaynak kodlu ( GNU ) linux hosting ve sunucu yönetim panelidir.
İsminde belirtildiği gibi Linux-Centos sürümünü destekleyen bir kontrol panelidir.Son zamanlarda oldukça sık tercih edilmektedir.
Eğer güvenlik önlemleri dikkatli bir şekilde alındığında kullanımı oldukça uygundur.
Sistem Gereksinimleri Nelerdir ?
- Centos 5/6/7
- 512-1024 MB Ram
- 10-20 Gb HDD
Birlikte Kurulan Yazılımlar
- Apache Web Server (Mod Security + Otomatik kurallar)
- Tercihen Litespeed Enterprise
- PHP 5.6 (suPHP, SuExec + PHP versiyon değiştirici)
- MySQL/MariaDB + phpMyAdmin
- Postfix + Dovecot + roundcube webmail (Antivirus, Spamassassin optional)
- CSF Yazılımsal Güvenlik Duvarı
Centos 7 İçin Kurulum Nasıl Yapılır?
Aşağıdaki komutları sırası ile komut satırına yazıyoruz ve kurulumun tamamlanmasını bekliyoruz.
cd /usr/local/src wget
http://centos-webpanel.com/cwp-el7-latest
sh cwp-el7-latest
Kurulum tamamlandıktan sonra http://ipadresiniz:2030 şeklinde panelinize root şifreniz ile giriş yapabilirsiniz.
Centos Web Panel ile PHP , MYSQL , İoncube gibi gerekli tüm php yazılımları kurulu gelmektedir.Centos Web Panel Kurulumu yaptıktan sonra web sitenizi barındırabilir Yanında gelen Mail Servisi ile mail trafiğinizi de yönetebilirsiniz.
Yönetici E-postası ve NAT’ı güncelleme
Kurulum sonrasında ilk yapılacaklardan birisi de yönetici e-postasını ve NAT’ı güncellemek. Bunun için sol menüden ayarları ve ardından ayarları düzenleyi seçin. Yönetici E-postanızı değiştirin ve sunucunuz NAT Ağ Geçidi kullanıyorsa, ağ yapılandırmasını etkinleştirin. Böylece e-posta ve NAT ayarları da tamamlanmış olacaktır.
NameServers Güncelleme
NameServers güncellemesi için özel bir ad sunucusu kaydetmeniz gerekir. Özel ad sunucusu, alan adlarınızın sunucunuzda sorunsuz bir şekilde çalıştırmanıza izin verir Bu ad sunucularını kullanmak için önce bunları kaydetmeniz gerekir. Bu işlemler için sol menüden sırasıyla DNS functions ve edit NameServers IPs seçeneğini takip ederek sağ tarafta yer alacak alanlara NameServers ve IP adreslerini girmeniz gerekecektir.
Hosting Paketlerini Düzenleme
Barınacak siteler için hosting paketlerini düzenleyebilirsiniz. Paketi; disk alanı, bant genişliği kotası, izin verilen alan / alt alan sayısı, vb. gibi kaynaklarla ilgili sınırlamaları içerir. Bu işlemler için panelde Paketler ve Paket Ekle adımlarını takip ederek paketinizi kolayca oluşturabilirsiniz. Kurulum sonrasında en azından 1 adet oluşturulmalıdır.
Softaculous Yükleme İşlemleri
WordPress gibi pek çok sistemin otomatik bir şekilde kurulmasına izin veren Softaculous, pek çok kullanıcı tarafından tercih ediliyor. Bu sistemin kurulumu için ise Script yükleyicisi (Script Instrallers) ardından Softaculous adımını takip etmeniz gerekir. Install Softaculous bağlantısına tıklamanız ile birlikte ekranda aşağıda yer alan bildirimler yer alacak ve kurulum tamamlanmış olacaktır.
Installing Softaculous in background (check back in 5-10 minutes if softaculous is installed, log file: /var/log/softaculous-installer.log)
If the installation fails, you can try to install it manually using command: /usr/local/src/install.sh –quick
Süper bir anlatım Tebrik ediyorum. Makaleniz çok işime yaradı.
Merhaba
Bu panele türkçe dili nasıl yükleriz acaba?
Şurda bir çeviri verilmiş https://github.com/ugrpmk/Centos-Web-Panel-Turkish-Language
Fakat nasıl yükleneceği açıklanmamış. Rica etsem yardımcı olurmusunuz?
Saygılarımla