CDN Nedir? CDN Ne İşe Yarar?
CDN nedir soruna verilebilecek en güzel cevap, bir web sitesinin hızlı çalışmasını ve kaynakları kullanım oranının azaltmak olarak özetlenebilir. CDN sayesinde bir web sitesinin sabit içerikler, yani javascript dosyaları, css ve resim dosyaları gibi argümanların ziyaretçiye en yakın sunucudan gönderilmesini sağlayarak sitenin yüklenme süresini azaltılır.
CDN Nedir? CDN Ne İşe Yarar?
CDN kelimesinin açılımı Content Delivery Network yani içerik dağıtım ağı olarak belirtilebilir. Dünya üzerinde pek çok veri merkezi ve sunucular topluluğu bulunmaktadır.
CDN ne işer yarar dediğimizde ise web sitesinin bulunduğu ana sunucu dışında bir varlık kaynağı sunmaktır. Bu sayede kullanıcılar siteye gönderdikleri istekleri daha hızlı edinirler ve tatmin edici oranda web sitesi yüklenme süresi azalması görülebilir.
Facebook gibi büyük siteleri ya da herhangi bir e-ticaret sitesini kullandığınızda aslında bir cdn kullanmış olursunuz. Veri merkezi tarafından size veriler ana web sitesinin sunucusunun coğrafi konumundan değil ziyaretçinin en yakınındaki veri merkezinden aktarılarak sunulur.
CDN Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
CDN kullanmanın avantajları web sitenizin boyutu, konumu ve ana trafik kaynağının konumuna göre değişkenlik gösterebilir. Örneğin ufak bir bölgede fiziksel konum olarak hizmet veren yerel işletmenin CDN kullanması pek verimli olmayacaktır.
Ancak erişim açısından daha geniş bir kitleye hitap eden ve farklı konumlardan erişimi olan web sitelerinin CDN kullanması rekabette üstünlük kurmanızın yanı sıra kullanıcı deneyimi açısından da fayda sağlayacaktır.
CDN kullanımının 4 avantajı vardır. Bu avantajlar sitenizdeki trafiği kontrol etmek ve daha kaliteli hizmet vermek için bir araya gelmiş avantajlardır.
Trafiği Azaltmak
Hosting sağlayıcılarındaki masraf kalemlerinin en büyüğü trafiktir. Müşterilerinizin sitenizdeki verileri edinmek için sizden harcadığı trafik, size ek masraf çıkaracaktır.
Erişim kolaylığı ve mobil cihazlardaki ziyaret oranınızı artırmak için geçici depolama alanları sağlayan sistemler sayesinde kullanıcı deneyimi optimizasyonu sağlanabilir.
Hızı Artırmak
Kullanıcıların sitenizden hemen çıkma oranını artıran sebeplerin başında sitenin geç yüklenmesi gelmektedir. Bu gecikmelerin sebebini listelememiz gerekirse;
- Depolama alanlarının azalması ve okuma sürelerindeki gecikmeler,
- Sunucudaki veri işleme sürelerinin artması
- Veri iletim yollarındaki sorunlar,
- Verilerin taşınması sırasındaki hız kayıpları
Etkili bir CDN kullanımı ile bu sorunların tamamı ortadan kalkabilir ve sorunlar azaltılabilir.
Güvenliği Artırmak
CDN kullanımı sayesinde web siteniz üzerindeki kötü niyetli hareketlerin önüne de geçebilirsiniz. Bazı durumlarda yaşayabileceğiniz sitenize giriş yapmaya çalışan spam saldırıların önüne geçebilirsiniz. Ayrıca düzensiz girişlerin önüne geçerek kullanıcıların daha sağlıklı bir ziyaret tecrübesi yaşamasını sağlayabilirsiniz. Yüksek trafik yüklenmesinin önüne geçerek yaşayabileceğiniz zararların önüne geçebilirsiniz.
Yüksek trafik saldırıları saatler ve günlerce sürebilir. Ancak sağlam bir CDN kullanımı ile bu trafik saldırılarını en başında durdurmanız mümkün.
İçerik Dağıtımını İyileştirmek
Donanım sorunları sebebiyle trafik yüklerinin artması ile sitenizi ziyaret eden kullanıcıların yaşayacakları yavaşlamanın önüne geçmek için CDN kullanımı yaygındır. İçerik yükü çok olan sitelerin CDN kullanımı ile alt yapınıza daha az yük bindirmiş olursunuz.
CDN Kimler Kullanmalı?
CDN özellikle trafik yükünün çok olduğu web sitelerinde kullanılmakla beraber, güvenlik riski taşıyabilecek oranda ziyaret alan sitelerde de kullanılır. Eticaret, reklamcılık, online oyunlar, eğlence siteleri gibi aktif ve yüksek trafik oranlarına sahip bu sitelerde CDN kullanımı ile üst düzey güvenlik sağlamış olursunuz. Ayrıca kullanıcıların sitenize erişim süresi, trafik kaynaklarının verimli kullanımı gibi pek çok artı da kazanmış olursunuz.
Bu yazımız ile sizlere CDN nedir konusu hakkında bazı bilgiler verdik. Ücretsiz CDN hizmeti olan Cloudflare’nin kullanımı için sitemizde ilgili yazımızı aratarak bulabilirsiniz.