Sunucu

Bulut Sunucu Kullanmanın 5 Temel Faydası

Sizlere bu makalemizde  bir sanallaştırma hizmeti olan Bulut Sunucu kullanmanın 5 temel faydasını anlatacağız.
Son yıllarda Bulut Sunucu veya Cloud Server  hizmetlerinin barındırma sektöründe yükselişe geçtiğini hatta tabiri caizse patlama yaptığını gözlemleyebiliriz. Performans yükseldikçe ve alt yapı maliyetleri düştükçe bu hizmete talep artacak , yükselişi devam edecektir.

Öncelike size Bulut Sunucu kavramını detaylarıyla anlatmak ile başlayabiliriz.

 

Bulut Sunucu Kullanmanın 5 Temel Faydası 1

Bulut Sunucu Nedir ?

Bulut sunucu bir çok birbirine yakın anlamlarda olacak şekilde teknik olarak  farklı anlamlara gelebilmektedir. Size ülkemizde ve dünya üzerinde kullanıldığı şekilde tanımlama yapacağız.

Sanallaştırma teknolojisi kullanılarak , birden çok fiziksel sunucu ( dedicated )  üzerinde tamamiyle kendisine ayrılmış kaynaklar ile izole edilerek paylaştırılaran yapısal olarak fiziksel sunucunun bir kısmı gibi davranan sanal sunucu yapısına bulut sunucu denmektedir. Tanımlanan kaynak tamamiyle sanallaştırılan kısıma rezerv edilerek sanallaştırma yapılmaktadır. Ayrıca özel olarak tanımlama yapılarak bulunduğu fiziksel sunucuda yük arttığında farklı bir fiziksel sunucuya kesinti olmadan geçiş imkanıda olabilmektedir.

Bulut Sunucu Nasıl Kullanılır ?

Bu sistemler bir sanallaştırma alt yapısından bölünerek oluşturulmasından dolayı işletim sistemi olarak dilediğiniz bir paneli veya işletim sistemini kolayca kurabilirsiniz. İster Windows , İster Linux olarak tüm sistemleri desteklemektedir.
Satın aldığınızda dilerseniz Windows sürümlerini veya Linux sürümlerini seçebilirsiniz.
Genel olarak kurulması önerilen sistemler şunlardır.

Windows olarak ; 

  • Windows Server 2008 R2 , Std , Datacenter
  • Windows Server 2012 R2 , Std , Datacenter
  • Windows Server 2016 R2 , Std , Datacenter
  • Windows Server 2019

Linux olarak  ;

  • Freebsd
  • Centos 5
  • Centos 6
  • Centos 7
  • Centos 8
  • Ubuntu
  • Debian
  • FedoraAncak önerimiz güncel ve stabil olan işletim sistemleri kurulmasıdır.

Linux tabanlı olarak  Kontrol paneli kurulumunda ücretsiz şekilde Centos Web Panel ve Cyberpanel  kurulabilmektedir. Ücretli olarak cPanel , Directadmin ve Plesk panel kurulabilmektedir. Windows tabanlı olarakta Plesk panel kurulumu kolayca yapılabilir.

Bulut Sunucu Avantajları Nelerdir ?

Maliyet :  Bir fiziksel sunucuya göre maliyetleri daha uygundur. Hem donanımsal arızalardan hemde ilk aşamada en iyi paylaşımsız hizmeti alırsınız. Bundan dolayı yoğun tercih edilme nedenlerinden biride maliyettir.

Full Yönetim :   Bir hosting hesabındaki gibi yetkilendirmeler kısıtlı olmamakla beraber tüm sunucu üzerinde dilediğiniz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Sunucu üzerinde root veya administrator yetkileriniz tamamiyle açık konumdadır.

Paylaşımsız Kaynaklar :  Bir hosting veya VPS paketindeki gibi kaynaklarınızı başka kullanıcılar ile paylaşmazsınız. Size tanımlanan ram , işlemci ve disk gibi kaynaklar tamamiyle sunucunuzun kullanımındadır.

Performans :  Bir hosting hesabına göre daha yüksek performans  elde edebilirsiniz. Hem kaynağınızın paylaşımsız olması hemde bir sunucu olmasından dolayı uygulamalarınız ve siteleriniz hızlı çalışır.

Güvenlik : Paylaşımsız olması güvenliğinde yüksek olması anlamına gelmektedir. Sunucunuza dışarıya erişimi tamamiyle kapatarak güvenliği üst seviyeye çıkarabilirsiniz.

 

Bulut Sunucu Kimler İçin Uygundur ?

Bulut Sunucular aslında tüm kullanıcılar için uygun gözükse de aslında her kullanıcı için uygun olmayabilir.  Bazı kullanıcılar için maliyet açısından yüksek gelmekle birlikte ayrılan kaynaktan dolayı da bazı kullanıcılara göre daha üst seviye bir hizmet olarak tanımlanabilir.
Bundan dolayı size Bulut Sunucu servisinin kimler için ideal olduğunu anlatacağız.

Kurumsal Firmalar

Eğer bir firma olarak verilerinizin tamamiyle paylaşımsız bir sunucu alt yapısında barındırmak ve daha geniş kaynaklara ihtiyacınız bulunuyor ise bulut sunucu hizmeti tam size göre denilebilir. Web sitenizi , mail hizmetinizi ve veritabanı gibi önemli bilgilerinizi bu alt yapıda tutabilirsiniz. Ayrıca bir sunucu alt yapısı hazırlama yani verimerkezi kurma gibi maliyetlerden firma olarak kurtulabilirsiniz.

Yüksek Kaynak Tüketen Web Siteleri

Yoğun trafik alan , disk tüketen veya işlemci tüketen bir web siteniz bulunuyor ise paylaşımlı hosting alt yapısından bir kademe üst seviyeye çıkarak bulut sunucu servisi kullanmanız gerekmektedir. Bundan dolayı bulut sunucu hizmeti tam size göredir.

Daha Yüksek Performans Talep Eden Kullanıcılar

Tamamiyle kendi tercihiniz olarak paylaşımlı hosting hesabı kullanmak yerine bulut sunucu hizmeti kullanabilirsiniz. Ancak bu tercih için tabiki bir yönetim bilginiz olması gerekmektedir.

Bulut Sunucu Kullanmanın 5 Temel Faydası

Tüm bu tanımlamalarımız sonrasında Bulut Sunucu Kullanmanın 5 Temel Faydasını sizlerle paylaşacağız.

1 – Alt Yapı Maliyetlerinden Kurtulun :  Bir firma olarak tamamiyle paylaşımsız bir alt yapıya ihtiyacınız var veya daha yüksek sunucu kaynaklarına ihtiyacınız bulunuyor. Eğer bulut sunucu almak yerine bir sistem odası veya veri merkezi kurmak istediğinizde karşınıza yüksek maliyetler çıkabilmektedir. Ancak bir bulut sunucu kiraladığınızda tüm bu yüksek maliyet ve risklerden kurtulmuş olursunuz. Her zaman en yeni teknolojiyi kullanırsınız. Donanım , personel ve bilgi maliyetler ile uğraşmazsınız.

2- Hızlı Sunucular  :  Standart bir VPS veya Sanal sunucuya göre daha hızlıdır. Bir çok sunucu kaynağından yararlanarak tıpkı bir fiziksel sunucu tadında performans sağlar. Özellikle yük altında aksiyon alma özelliği ile diğer standart sanallaştırma teknolojisinin her zaman bir adım önündedir. Buda sizin uygulamalarınızın , web sitelerinizin ve veritabanlarınızın hızlı , sorunsuz ve stabil çalışmasını sağlar.

3- Güvenlik :  Bildiğiniz paylaşımlı hosting veya standart sanal sunucuları unutun. Bulut sunucu yapısal olarak özel izole edilmiş bir yapıdır. Diğer türlere göre hiç bir şekilde paylaşımlı olmamasından dolayı güvenlik üst seviyededir. Hiç bir veri sızması mümkün olmamaktadır.

4- Tam Yönetim : Paylaşımlı hosting gibi servislerde bir çok kısıtlamalara maruz kalabilirsiniz.  Örneğin ; exec fonksiyonuna veya özel bir windows bileşenine ihtiyacınız olabilir. Bu gibi durumlarda bulut sunucu kullanmanızdan dolayı kolayca aktif edebilir veya dilediğiniz zaman sunucunuzu kapatıp açabilirsiniz.

5- Kolay Yükseltme : Bir fiziksel sunucuda kaynak yükseltme istediğinizde saatler hatta günlerce bekleyebilirsiniz. Ancak bulut sunucu yapısında çok kısa sürede yükseltme işlemi gerçekleştirilebilir. Bundan dolayı işleriniz aksamadan yükseltme yapabilirsiniz.

Tüm bu sebeplerden dolayı Bulut Sunucu edinmek isteyebilirsiniz. Bunun için Bulut Sunucu sayfamızı inceleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra daha önce yayınladığımız 5 adımda Bulut Sunucu Satın Alma makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Aklınıza takılan sorular için 0 850 441 51 67  numara üzerinden destek alabilirsiniz.

 

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

Related Articles

Back to top button