GENEL

Bilişim Suçları Nelerdir? Yaşanmış Bilişim Suçları Örnekleri

Bilişim Suçları Nelerdir? Yaşanmış Bilişim Suçları Örnekleri

Bilişim suçları terimi, finansal şantaj, veri hırsızlığı, kimlik hırsızlığı, casusluk ve daha fazlası amacıyla internette gerçekleştirilen yasa dışı faaliyetleri ifade eder. Bir bilgisayarı, bilgisayar ağını veya ağ bağlantılı bir aygıtı hedefleyen veya kullanan bir suç faaliyeti olarak da tanımlanabilir. Siber suçların tamamı olmasa da çoğu siber suçlular veya para kazanmak isteyen bilgisayar korsanları tarafından işlenir.

Bazı bilişim suçları organizasyoneldir, gelişmiş teknikler kullanır ve teknik açıdan oldukça yeteneklidir. Nadiren siber suçlar, kar amacı gütmeyen nedenlerle bilgisayarlara zarar vermeyi amaçlar. Bunlar genellikle siyasi veya kişisel olabilir.

Bu bilgiler ışığında ister arkadaşlarınızla sohbet olsun isterseniz alışveriş gibi ticari işlemler gerçekleştirin veya sabit bir eylem gerçekleştiriyor olun çevrimiçi faaliyetler hal suçlara karşı savunmasızdır. Çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğiniz her olay kişisel güvenliği, fiziksel suçlar kadar etkili bir şekilde tehlikeye atabilir. Bunlardan nasıl korunacağı her bir bireyin statüsü fark etmeksizin bilmelidir. Çeşitli siber suçların ve bunların açıklamalarından bu tür suçların bilgisayarların ve internetin halka açılmasından çok önce var olduğunu görebilirsiniz. Tek fark, suçları işlemek için kullanılan araçlardır.

Bilişim suçları üç genel kategoriye ayrılır:

Bilgisayar cihazının hedef olduğu suçlar – örneğin, ağ erişimine müdahale etmek;

Bilgisayarın bir silah olarak kullanıldığı bilişim suçları – örneğin, bir hizmet reddi (DoS) saldırısı başlatmak.

Bilgisayarın bir suça aracı olarak kullanıldığı suçlar – örneğin, yasadışı olarak elde edilen verileri depolamak için bir bilgisayar kullanmak.


Bilişim Suçlarının Türleri Nelerdir?

bilişim suçları

Yukarıda bahsedilen kategoriler altında işlenen bilişim suçların türüne vermek gerekirse:

Tehdit Yoluyla Saldırı: Bir kişiyi, e-posta, video veya telefon gibi bir bilgisayar ağının kullanımı yoluyla (örneğin çalışanlar veya topluluklar gibi) güvenliğinden sorumlu oldukları kişilerin veya ailelerinin veya kişilerin hayatlarından endişe duyarak tehdit etmek.

Çocuk pornosu: Reşit olmayan çocukları cinsel olarak sömüren materyaller oluşturmak, dağıtmak veya bunlara erişmek için bilgisayar ağlarının kullanılması.

Siber kaçakçılık: – bazı yerlerde yasaklanan yasa dışı öğelerin internet üzerinden (şifreleme teknolojisi gibi) aktarılması.

İnternet üzerinden fuhuş reklamı yapmak veya teşvik etmek: İnternet üzerinden fuhuşa erişmek yasalara aykırıdır, çünkü internete erişim süreci bazen ulusal sınırları aşmaktadır.

Siber aklama: Kaynağını ve muhtemelen hedefini gizlemek amacıyla yasa dışı olarak elde edilen paraların elektronik transferidir.

Siber hırsızlık: Bu bilişim suçu türü şunlarla ilgili faaliyetleri içerir: Kırma, izinsiz giriş, DNS önbelleği zehirlenmesi, zimmete para geçirme ve yasadışı tahsis, casusluk, kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık, kötü niyetli bilgisayar korsanlığı, intihal ve korsanlık.

Siber takip: e-posta, telefonlar, metin mesajları, web kameraları, web siteleri veya videolar gibi bilgisayar teknolojisinin kullanımı yoluyla korku yaratan açık veya zımni fiziksel tehditler.

Siber terörizm: Bilgisayar teknolojisinin kullanımı veya yardımıyla sivillere karşı işlenen, önceden tasarlanmış, genellikle siyasi güdümlü şiddet.

Çevrimiçi kumar oynatma: İnternet üzerinden yasal olmayan şekilde kumar oynamak, yasalarının ihlaline girer. Çünkü kumar hizmeti sağlayıcıları, yasa dışı olan kredi kartları, banka kartları ve elektronik fon transferleri yoluyla kumar oynamak için elektronik ödeme talep etmektedir.

Yaşanmış Bilişim Suçları Örnekleri

Bilişim Suçları Nelerdir? Yaşanmış Bilişim Suçları Örnekleri 1

Farklı kategoriler altında ve farklı türlerde akla hayale gelmeyecek şekilde bilişim suçları işlenir. Bilişim suçlarına örnekler vermek için bazı yaşanmış olayları anlatacağız. Genel kategoride işlenmiş ve yaşanmış siber suç olayları şu şekildedir.

Mafiaboy

‘Mafiaboy’ ya da gerçek adıyla Michael Calce, yakın zamanda finansal olarak en çok zarar veren bilgisayar korsanlarından biridir. Toplam zarar, , bir noktada 1,2 Milyar USD olarak rapor edildi. Mafiaboy’un, 2000 yılında Dell, Yahoo, Amazon ve eBay gibi devlere yönelik korsan saldırıları gerçekleştirdiği biliniyor.

Epsilon Olayı

The Epsilon olayı en büyük bilişim suçları altında “yüzyılın hack’i” olarak bilinir. Ve bu ünvanı almasının altında ayrıntılardaki nedeni yatıyor. Epsilon, tek amacı pazarlama e-postaları sağlamak olan bir şirket olarak faaliyetleri devam ettirir; bu da büyük bir e-posta veri tabanına sahip olduğu anlamına gelir. Epsilon’un yılda 40 milyardan fazla pazarlama e-postasından sorumlu olduğu da istatistik kurumlarınca bildiriliyordu. Epsilon’un, Citibank ve U.S Bank gibi büyük kuruluşları içeren yaklaşık 2200 müşterisi var.

Epsilon aracılığıyla e-posta veri tabanlarının güvenliği ihlal edilen şirketlerin uzun listesi, geleneksel kimlik avı saldırılarının daha hedefli bir versiyonu olan hedef odaklı kimlik avı saldırılarının gerçekleşme olasılığını net bir şekilde artırdı. Epsilon ihlalinin gerçekte ne kadar hasara yol açtığını tam olarak tahmin etmek zor olsa da. 4 milyar dolar gibi yüksek rakamlardan bahsediliyor. Her iki durumda da Epsilon olayı, siber suç tarihindeki en büyük olaylardan biriydi.

Sven Jaschan

Tarihteki en büyük ve en kötü siber suç Sven Jaschan tarafından işlendi. 2004 yılında 18. doğum günü münasebetiyle bir virüs saldı. Bu, tüm dünyada yankı uyandıran çok tehlikeli bir virüs türüydü. Tahmini hasar yaklaşık 500 milyon dolardır. Uzmanlar, Delta Air Lines’ın bilgisayar sistemini devre dışı bıraktığı için daha fazla olabileceğini de dile getiriyordu. Suçlarından dolayı Microsoft, başına 250.000 dolar ödül koydu. Daha sonra üç aylık bir insan avı operasyonundan sonra yakalandı.

Bilişim Suçlarına Karşı Kendinizi Nasıl Korursunuz?

Bilişim Suçları Nelerdir? Yaşanmış Bilişim Suçları Örnekleri 2

Siber suçların günümüzde daha önemli bir tehdit olduğuna dair hiç kimsenin şüphesi yok. Çoğu bilişim suçu, her yıl gelişmeye devam ediyor. Bu nedenle bilişim suçlarına karşı kendinizi nasıl koruyacağınızı öğrenmeniz gerekir.

Anti spyware yazılımları kullanmak

Anti spyware yazılımları kullanmak, çevrimiçi olduğunuzda finansal ve özel bilgilerinizi korumanıza yardımcı olacaktır.

Güçlü şifreler oluşturun

Şifrelerinizi farklı web sitelerine girmeyin. Aksi takdirde, şifrenizi düzenli olarak değiştirmeniz gerekir. Bu şekilde işleri daha karmaşık hale getirebilirsiniz. Ayrıca sayı, harf ve sembolleri birlikte kullanmak güvenlik seviyesini artırır.

Güvenliği artırılmış iş ve ev ağları kullanın

Sanal özel ağ için güçlü bir şifreleme parolası belirlemek iyi bir fikirdir. Bir VPN kullanmak her zaman avantajdır. Bunun nedeni, VPN online aktivitelerinizi başkasının izlemesini zorlaştırır.

Pop-up ve şüpheli e-posta eklerinden uzak durun

Sahte e-postalar ve kısa mesajlar yalnızca yaygın olmakla kalmıyor, giderek daha inandırıcı hale geliyor. Bir e-posta veya açılır pencere sizden kullanıcı adınızı veya şifrenizi girmenizi isterse, yapmayın. Bunun yerine, tarayıcınızı açın ve doğrudan siteye gidin. Hâlâ ikna olmadıysanız, sizinle iletişim kurduğunu iddia eden şirket veya kuruluşla iletişime geçin. Gerçek şirketler sizden asla e-posta yoluyla giriş bilgilerinizi istemezler.

Alabileceğiniz diğer önlemler:

  • Verilerinizi düzenli olarak yedeklemek.
  • Güvenilir web siteleri ile işlerinizi bitirmek.
  • Kullandığınız yazılımları güncel tutmak.
  • Sosyal medya ayarlarınızın güvenlik ile ilgili bölümünü yönetin.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button