Bağlantınız Gizli Değil Hatasının Çözümü
Ziyaret ettiğiniz web sitelerinin güvenli olup olmadığından emin olmanız çok önemlidir. Sayfanın güvenliğini kontrol etmenin birkaç yolu bulunmaktadır. Bunlardan biri kilit sembolüne dikkat etmektir. Diğeri ise “bağlantınız gizli değil” pencerelerindeki uyarıya dikkat etmektir. “Bağlantınız gizli değil” gibi hata mesajlarını görmezden gelirseniz, kişisel bilgilerinizi riske atmış olabilirsiniz.
Güvenli bir şekilde sayfalarını ziyaret etmeniz için, “bağlantınız gizli değil” hatasının ekranınızda görünmesinin nedenlerini ve nasıl düzeltmeniz gerektiğini açıklayacağız.
“Bağlantınız Gizli Değil” Hatası Ne Anlama Geliyor?
“Bağlantınız gizli değil” hata mesajı tam olarak tarayıcınızdan, bağlantının güvenli olmadığını bildiren bir mesajdır. Bir antivirüs veya şifreleme kullanmıyorsanız eğer cihazınız 3. şahıslar tarafından ele geçirilerek kişisel bilgilerinize ulaşılabilir.
Bir web sitesine erişmek için tarayıcınız, sitenin gizlilik standartlarına uygun ve ilerlemenin güvenli olduğundan emin olmak için sunucuda yüklü olan SSL sertifikasını kontrol etmelidir. Tarayıcınız sertifikayla ilgili yanlış bir şey bulursa eğer siteye erişiminizi durduracaktır. Bunun sonucunda ise “Bağlantınız gizli değil” mesajını göreceksiniz.
Bu sertifikalar aynı zamanda kimlik sertifikaları olarak da bilinir. Bir web sitesinin doğru site olduğuna dair kanıt sağlarlar. SSL sertifikaları, kişisel bilgileriniz, parolalarınız ve ödeme bilgileriniz gibi şeyleri korumaya yardımcı olur.
Bağlantınız güvenli olmadığında, bunun nedeni genellikle SSL sertifikasında bir hata olmasıdır.
SSL Bağlantı Hatası Nedir?
Güvenli Yuva Katmanı (SSL) Sertifikası, web sitelerine güvenli HTTPS bağlantıları üzerinden hizmet vermek için gereklidir. HTTPS, bağlantıları güvenli bir şekilde yetkilendirmek ve verileri korumak için kullanılan bir güvenlik bariyeridir. Tarayıcınız açmak istediğiniz sayfanın güvenli bir yolu olmadığında SSL hata bağlantısı mesajı verecektir. Tarayıcı, bağlantının güvenli olmadığını gördüğünde, web sitesine erişmenizi engelleyecektir.
Bir SSL bağlantı hatasının oluşmasının birkaç farklı nedeni olabilir:
- Sertifika eksik veya süresi dolmuş olabilir,
- Tarayıcınız güncellenmemiş olabilir,
- Antivirüs ayarlarınız veya tarih ve saat ayarlarınız hatalı olabilir,
- Bir sunucu sorunu var olabilir.
“Bağlantınız Gizli Değil” Hatası Diğer Tarayıcılarda Nasıl Görünüyor?
Bu hata mesajını aldığınızda, sizi yeni bir sayfaya yönlendirecektir. Bazı tarayıcılar basit mesajlar kullanırken diğerleri kodlar ve uyarı işaretleri kullanır.
Google Chrome
Google Chrome’da bu hata mesajını aldığınızda, sizi gizlilik hatası başlıklı bir sayfaya yönlendirir. Ardından büyük kırmızı bir ünlem işareti ile birlikte “Bağlantınız gizli değil” mesajı gösterecektir. 3. kişilerin şifrelerinizi, mesajlarınızı veya kredi kartlarınızı çalmaya çalışıyor olabileceği konusunda sizi uyaracaktır. Bu uyarı, size önceki sayfaya geri dönme, gelişmiş ayarlara gitme veya siteye devam etme seçeneği sunacaktır.
Ek olarak, sayfada bir hata kodu olacaktır, işte en yaygın olanlardan bazıları:
- NET :: ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID
- NET :: ERR_CERT_AUTHORITY_INVALID NTE :: ERR_CERTIFICATE_TRANSPARENCY_REQUIRED
- NET :: ERR_CERT_DATE_INVALID
- NET :: ERR_CERT_WEAK_SIGNATURE_ALGORITHM
- ERR_CERT_SYMANTEC_LEGACY
- SSL sertifika hatası
- ERR_SSL_VERSION_OR_CIPHER_MISMATCH.
Mozilla Firefox
Mozilla Firefox’ta mesaj ”Bağlantınız güvenli değil” olarak görünür ve site sahibinin web sitesini yanlış yapılandırdığını bildirir. Daha sonra size geri dönme veya gelişmiş ayarlara gitme seçeneği verecektir.
Firefox’ta görebileceğiniz yaygın kodlar:
- SEC_ERROR_EXPIRED_CERTIFICATE
- SEC_ERROR_EXPIRED_ISSUER_CERTIFICATE
- SEC_ERROR_UNKNOWN_ISSUER.
- SEC_ERROR_OCSP_INVALID_SIGNING_CERT
- MOZILLA_PKIX_ERROR_MITM_DETECTED
- MOZILLA_PKIX_ERROR_ADDITIONAL_POLICY_CONSTRAINT_FAILED
- SSL_ERROR_BAD_CERT_DOMAIN
- ERROR_SELF_SIGNED_CERT
Safari
Safari kullanıcıları ise web sitesinde “Bağlantınız Özel Değil” yazan bir mesaj alırlar. Bu mesaj web sitesinin kişisel veya mali bilgilerinizi çalmak için erişmek istediğiniz siteyi taklit ediyor olabileceğini belirtmektedir.
Microsoft Edge
Microsoft Edge kullanıyorsanız, ünlem işaretli ile birlikte “Bağlantınız Özel Değil” mesajı göreceksiniz. Bu mesaj Google Chrome mesajıyla neredeyse aynı görünmektedir. Sertifika, ulaşmaya çalıştığınız alan adıyla eşleşmiyorsa aynı hata kodunu görürsünüz.
Microsoft Edge ile görebileceğiniz genel kodlar:
- NET :: ERR_CERT_COMMON_NAME_INVALID
- DLG_FLAGS_INVALID_CA
- DLG_FLAGS_SEC_CERT_CN_INVALID
- Hata Kodu: 0
“Bağlantınız Gizli Değil” Hatası Nasıl Düzeltilir
Her tarayıcı için bu hata mesajını düzeltmenin birkaç farklı yolu vardır.
1. Sayfayı Yeniden Yükleyin
Sayfayı yeniden yüklemek en basit seçenektir. Bazen, tarayıcınızın zaman aşımı, internet bağlantıları ve yazım hataları gibi yaygın hataları düzeltmek sorunu çözebilir.
2. Gizli Pencerede Açmayı Deneyin
Deneyebileceğiniz bir sonraki seçenek, aynı web sitesine gizli pencereden girerek erişmeye çalışmak olacaktır. Web sitesinde gerçekten güvenlik sorunları varsa, gizli moda geçtiğinizde de çalışmayacaktır çünkü bu pencere geçmişinizi veya önbelleğinizi kaydetmeden göz atmanızı sağlar. Site hala “bağlantınız gizli değil” diyorsa, önbelleğinizi temizlemeyi denemelisiniz.
Chrome tarayıcınızı gizli bir sekmede açmak için, ekranınızın sağ üst kısmındaki üç dikey noktaya tıklayın. Ardından “Yeni gizli pencere” butonuna tıklayın veya ctrl + shift + N tuşlarına basarak da açabilirsiniz.
3. Tarih ve Saati kontrol edin
İlk olarak bilgisayarınızdaki tarih ve saatin doğru olup olmadığını kontrol etmelisiniz. Tarayıcıyla eşleşmediklerinde, bir SSL bağlantı hatası meydana gelebilir.
Mac’te Tarih ve Saat Nasıl Kontrol Edilir
- Ekranınızın sol üst köşesindeki Apple menüsüne gidin.
- Sistem Tercihleri’ne tıklayın.
- Oradan Tarih ve Saat’i seçin.
- Tarih ve saatin doğru olduğundan emin olun doğru değilse eğer düzelterek kaydedin.
Windows’ta Tarih ve Saat Nasıl Kontrol Edilir
- Görev çubuğunun sağ alt köşesinde bulunan tarih ve saat kısmının üstüne gelip sağ tıklayın.
- Tarihi / saati ayarla bölümüne tıklayın.
- Tarih ve saatin doğru olduğundan emin olun doğru değilse eğer düzelterek kaydedin.
4. Tarayıcı Önbelleğinizi ve Tanımlama Bilgilerini Temizleyin
İnternette gezinirken bilgisayarınız verileri toplar ve hard diskinizde çerezleri depolar. Bilgisayarınız tüm bu bilgileri işlemeye çalışırken gerçekten yavaşlayabilir
Ayarlarınızdan tarayıcınızın önbelleğini ve çerezlerini temizlemelisiniz. Tüm bu bilgileri temizlemeniz internet bağlantınızı hızlandıracaktır.
5. Wifi Kullanımına Dikkat Edin
Halka açık wifi kullanmak, güvenli olmadığı için size bir uyarı mesajı verebilir. Bazı halka açık wifi’lerin yapılandırması zayıftır ve HTTPS çalıştırmaz. Bağlantınızın güvenliğinden emin değilseniz, farklı bir kablosuz ağ arayın veya evde güvenli bir şekilde gezinene kadar bağlanmayın.
Verilerinizi halka açık wifi üzerindeyken korumanın en iyi yolu bir Sanal Özel Ağ (VPN) kullanmaktır. VPN, uzak bir sunucuya şifrelenmiş veri alışverişi yaparken trafiğinizi gizlemeye ve kimliğinizi korumaya yardımcı olur .
6. Antivirüs veya Güvenlik Duvarınızı Kontrol Edin
Mac veya Windows cihazınızda bir virüsten koruma yazılımınız varsa, virüsten koruma veya güvenlik duvarı ağınızı geçersiz kıldığı için hata mesajını almaya devam ediyor olabilirsiniz. SSL tarama özelliğini geçici olarak devre dışı bırakarak bu sorunu test edebilirsiniz.
7. El İle İlerleyin
”Bağlantınız Güvenli Değil” hatası görüyorsanız bu metodu dikkatlice uygulamalısınız. Tarayıcınız güvenlik riskiyle karşılaşacağınıza dair uyarı mesajı gönderebilir. Çünkü kişisel bilgilerinizi ve ödeme bilgilerinizi tehlikeye atmış olursunuz.
ÖZET
Ziyaret ettiğiniz web sitelerinin güvenli olup olmadığından emin olmanız kişisel bilgilerinizi korumanız için çok önemlidir. “Bağlantınız gizli değil” gibi hata mesajları ile tarayıcınız sizi uyarmaktadır bu uyarıları görmezden gelirseniz, kişisel bilgilerinizi riske atmış olabilirsiniz.
Bağlantınız Gizli Değil Hatasının Çözümü başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya öneride bulunabilmeniz için aşağıda yer alan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız Wordpress Kalıcı Bağlantı Ayarları Nasıl Yapılır ? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.