Domain

Yeni Başlayanlar için: Alan Adı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Alan adının ne olduğu web sitesi kurmaya yeni karar vermiş bir birey için aklına takılan sorulardan biri olabilir.
Sizlere bu makalemizde Alan Adı (Domain) Nedir? Nasıl Kullanılır? hakkında bilgiler vereceğiz.

Alan Adı Nedir ? Nasıl Kullanılır ?

Alan adı, internet kullanıcılarının web sitenize ulaşabilmeleri için adres çubuğuna yazdıkları adrestir.

Alan adları harf ve rakamlardan oluşmaktadır ve .com, .net, .org gibi daha fazla alan adı uzantılarının kombinasyonuyla oluşmaktadır. Örneğin; hostixo.com gibi web sitesinin adı (Hostixo) ve alan adı uzantısı (.com) oluşur. Alan adınızı kullanabilmeniz için satın almış olmanız gerekmektedir. Her alan adı eşsizdir. Aynı alan adını kullanan iki web sitesi olamaz.
Nasıl ki parmak izlerimiz kendimize aittir alan adları da tıpkı parmak izimiz gibi sadece bize aittir.

Alan adları olmasaydı eğer bir dizi sayıdan oluşan IP adreslerini kullanmak zorunda olurduk. Sitenizi ziyaret etmek isteyen insanlarda bu IP adreslerini tam olarak bilmek zorunda olurlardı. Fakat bu sayılar zor ve karmaşık olduğu için alan adları kullanılmaktadır.

Alan adlarının olması çok yararlıdır çünkü hatırlanmaları kolaydır ve bir IP adresini temsil etmektedirler. Yani alan adları web sitelerinde gezinmeyi daha kolay hale getirmektedir.

Alan adı sisteminin yönetimini İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu veya ICANN yapmaktadır.
ICANN yeni alan adlarının uzantılarının kullanabilir olduğunu onaylama, uzantıların işlevlerini yönetme ve ICANN’ nin belirlemiş olduğu kurallara göre çalışmazlarsa eğer bu uzantıları kapatmakta bu kurumun elindedir.

İnternet siteleri iki ana faktörden oluşmaktadır: birincisi domain (alan adı), ikincisi ise hosting (web sunucusu)’ dur.

  1. Domain, en yalın haliyle bir internet sitesinin kullanıcılar tarafından tarayıcı üzerinde yazdığı adıdır. Aynı zamanda o internet sitesinin adresi olarak da adlandırılır.
  2. Hosting, bir internet sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin, dosyaların  veya veritabanlarının  sitenizin ziyaretçileri tarafından erişebilmesini sağlayan fiziksel bir makinedir.

Domain Nasıl Çalışır ?

Domain, internet sitenizi barındıran sunucuda bir kısayol görevi görerek çalışmaktadır.

İnternet sitenizin alan adı olmadan ziyaret etmek isteyen kullanıcıların IP adresini tam olarak girmeleri gerekmektedir. Fakat IP adreslerini ezberlenmesi veya hatırlanması zordur.

Bizim kullandığımızı alan adı Hostixo.com‘ dur. 185.255.93.2 IP adresini gösterdiğini farz edelim. Bu rakamları akılda tutmak görüldüğü gibi bir hayli zor ve zaman alıcı olabilir. Alan adı kullanmak bu yüzden yararlıdır.
Bu sebepten dolayı internet sitesi sahipleri yıllık hosting paketleriyle ile birlikte paket domain hizmeti sunan Hostixo gibi firmaları tercih ediyor.

Farklı Domain Türleri

Birçok insan bir internet sitesi kurmayı düşündüğünde, çoğunlukla ”.com” adını almaktadır. .com sıklıkla tercih edilen uzantı olmasına rağmen, farklı isimlerde uzantı çeşitleri de bulunmaktadır.  .Org, .biz, .tv, .info, .co, .pro ve daha fazlası gibi birçok farklı seçenekler bulunmaktadır.

Genel olarak, en yaygın alan adı türleri şu şekilde incelenebilir:

TLD: Üst Düzey Domain Uzantıları

Üst düzey bir etki alanı, tam olarak göründüğü gibidir: İnternetteki alan adı sisteminin hiyerarşisindeki en yüksek seviyeyi temsil eden bir türüdür. Kullanılabilir binlerce TLD vardır ancak kullanımı en yaygın olanları .com , .org , .net ve .edu’dur .
.com alanları , web’in % 46,5’ine güç sağlayan en popüler alanlardır .

TLD’lerin resmi listesi, İnternet Tahsisli Sayılar Otoritesi (IANA) adlı bir kurum tarafından tutulur ve buradan incelenebilir . Birkaç farklı TLD türü bulunmaktadır aşağıda bu türlerden bahsedeceğiz.

ccTLD: Ülke Kodu Üst Düzey Domain Uzantıları

ccTLD internette en çok kullanılanıdır. Bu alan adı uzantıları, o ülkede yaşayan insanlar veya işletmeler tarafından genel TLD’ler olarak kullanılır. En çok  örnekler, .co, .tv veya .me alanlarıdır.

ccTLD ülkelere ait domain uzantılarıdır. Örnek verecek olursak Türkiye’de kullanılan global uzantı olan .com uzantısının sonuna .tr eklenerek yeni bir uzantı “com.tr” oluşturulmuştur.

Bazı ülkeler ise bunu uygulamayıp yalnız uzantıyı kullanmışlardır. Örnek ABD için .usRusya için .ru, Japonya için .jp Almanya için .de, Birleşik Krallık için .uk gibi örnekler verilebilir.

gTLD: Genel Üst Düzey Alan Adları

gTLD’ açılımı “genel üst düzey alan adı” dır ve geleneksel bir web adresine uygun bir alternatif sunan alan adı uzantısıdır.

Bir gTLD, aslında bir ülke koduna dayanmayan üst düzey bir alandır. Genel üst düzey alan adları , eğitim kurumlarını hedefleyen .edu gibi belirli bir kullanım durumu için tasarlanmıştır . Aynı zamanda bir gTLD’ye kayıt yaptırmanız için ölçüte ihtiyacınız yoktur.

gTLD dört alt kategoriden oluşmaktadır:

  • Genel (.com, .net, .org, .info), genel amaçlar için kullanılabilen domainlerdir.
  • Yalnızca belirli amaçlar için kullanılabilen genel kısıtlı (.pro, .biz, .name) alan adları.
  • Sponsorlu (.edu, .gov, .int, .mil, .aero, .cat, .asia, .mobi, .coop, .travel, .tel, .jobs) yalnızca bununla özel olarak ilgilenen işletmeler tarafından kullanılabilen domainler..
  • DNS altyapısına yardımcı olmak için kullanılan orijinal üst düzey etki alanlarından biri olan altyapı (.arpa).

GTLD’lerin diğer örnekleri arasında .mil (askeri), .gov (hükümet), .org (kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve kuruluşlar için) ve başlangıçta internet servis sağlayıcıları (ISS’ler) için tasarlanmış ancak şimdi daha yaygın olarak kullanılan .net bulunmaktadır.

Diğer Alan Adı Türleri

Yukarıda belirttiğimiz alan adlarının dışında daha az kullanılan alan adları da vardır.

İkinci Düzey Alanlar

İkinci düzey olan alan adlarını da daha önce görmüşsünüzdür. Üst düzey (TLD) bir alan adının altında bulunan domainden bahsedeceğiz. Ülke kodları söz konusu olduğu için örneklerle anlatmanın daha yararlı olacağını düşünerek teknik bilgiye yer vermeyeceğiz.

Örnek verecek olursak Türkiye’deki şirketleri bazı zamanlarda .com kullanmak yerine .com.tr kullanıyor olmaları ikinci düzey domaine verilecek mükemmel bir örnektir. Genellikle devlet kurumları tarafından kullanılan .gov.tr veya  akademik kurumlara ve üniversitelere ait olan .edu.tr ikinci düzey domaine verilecek güzel örnekler olabilir.

Alt Domainler (Subdomain)

Alt domainler subdomain olarak da adlandırılabilirler. Alt alan adları ana bir domaine bağlı olarak açılmaktadırlar ve arama motorları tarafından ana alan adının uzantısı olarak algılanırlar.

Alt domain kullanmak çok kullanışlıdır bunun nedeni ise web yöneticilerinin siteleri için oluşturacakları bölümler için ek bir domain satın almalarına ihtiyaç duyulmaz.

Örneğin, Facebook , Facebook API’sini kullanmak isteyen web ve uygulama geliştiricileri için belirli bilgiler sağlamak için developer.facebook.com kullanır . Bir başka harika örnek de blog.hostixo.com olabilir.

Domain Alma Yöntemi

Bir web sitesi kurulmadan önce tabi ki internet kullanıcılarının kolayca hatırlayacağı hatta unutmayacağı istedikleri zaman ziyaret edebilecekleri bir isim belirlemek gerekmektedir. İnternet sitesinin ismini oluşturmak için de öncelikli olarak alan adı alma işlemi yapılması gerekmektedir. Özetlemek gerekirse eğer, açmak istediğiniz site ister kişisel bir internet sayfası olsun ister kurumsal bir internet sayfası olsun  veya istediğiniz bir blog sayfası da olsa öncelikle alan adı alma işlemini tamamlamanız gerekmektedir.

Domain almak için ilk adım güvenli bir alan adı yetkilisi yani Hostixo gibi bir firmanın seçilmesi gerekmektedir. Daha sonra bir alan adı belirleyip bu alan adının başkası tarafından kullanılıp kullanılmadığını sorgulatarak tercih etmelisiniz. Belirlemiş olduğunuz domainin artık sizin adınıza kayıtlanması ve internet sayfanız için kullanılması için sipariş tamamlama işlemi gerçekleştirilir ve domain kaydı tamamlanır. Son olarak ise yeni alan adı adresi onaylanarak işlemler tamamlanır.

Alan adı nedir ?

 

Alan Adı Nasıl Transfer Edilir

Domainlerin, alan adı kayıt kuruluşları arasında aktarılma işlemine domain transferi adı verilmektedir.

Yapılması gerekli olan birkaç madde vardır bunlar aşağıda belirtildiği gibidir:

  1. Kayıttan veya yapılan son transfer işlemlerinden sonra yana 60 veya daha fazla gün geçmiş olması gerekmektedir.
  2. Domain olmalıdır değil Redemption veya Beklemede Sil statüsünde olacak.
  3. Etki alanınızın yetkilendirme koduna (EPP kodu olarak da bilinir) sahip olmalısınız.
  4. Alanın sahiplik ayrıntıları geçerli olmalı ve gizlilik koruma hizmetleri devre dışı bırakılmalıdır.

Domaininizin transfer edilmesi zorunlu bir koşul değildir tüm hizmetlerinizin tek bir yerde olması yönetim sürecine oldukça kolaylaştırabilmektedir.

 

Yeni Başlayanlar için: Alan Adı Nedir? Nasıl Kullanılır? 1

Burada Hostixo’da, herhangi bir domain kayıt firmadan domain transferi gerçekleştirebilirsiniz . Transfer sürecinin  tam olarak tamamlanması 7-8 gün arasında bir süre alabilir . Ancak, kendini işine adamış müşteri memnuniyetine önem veren başarılı ekibimize her adımda yardımcı olabilmek için yanınızda olacaktır.

Domain ve Web Hosting Arasındaki Fark

Yazımızın başına dönerecek olursak eğer domain fiziksel adresiniz olarak tanımlandığını varsayarsak eğer, web hosting fiziksel bina ve içinde depolanan içerik olarak düşünebiliriz.

Barındırma işlemi domainden biraz daha farklıdır çünkü dünyanın neresinde olursa olsun internete bağlı fiziksel bir sunucunun olması gerekiyor. Aslında, internet sitenizin tüm dosyalarını ve veritabanlarını depolayan bir bilgisayarın sabit diski gibidir. Sunucu olarak adlandırılır çünkü kelimenin tam anlamıyla web sitenizi ziyaret eden kişilere “sunar”.

Web tarayıcınıza bir URL (örn. www.hostixo.com ) yazdığınızda, sitenizin barındırıldığı belirli sunucuya bir istek gönderir. Sunucu daha sonra dosyaları yükler ve bunları internet üzerinden kullandığınız cihaza ulaştırır, bu sayede dosyaları indirir ve görüntüler.

Peki Alan Adı Nedir?

Bir alan adı, temelde bir posta adresinin web barındırma eşdeğeridir. İşte bilmeniz gerekenler:

  1. Domain, internet sitenizin bir sokak adresine eşdeğerdir.
  2. Domaininiz, noktalama işaretinden önce 2 ile 63 karakter içerebilir. Farklı üst düzey alanlar için ek kurallar geçerlidir.
  3. Bir internet sitesi adı (yani Hostixo) ve bir alan adı uzantısından (yani .com) oluşurlar.
  4. Alan adınızda sadece harf, rakam ve kısa çizgi kullanabilirsiniz. Diğer noktalama işaretleri ve semboller kullanılamaz.
  5. Birden çok tire örneği kullanabilirsiniz, ancak çift kısa çizgi kullanamazsınız. Ayrıca alan adının başında veya sonunda kısa çizgi kullanamazsınız.
  6. Noktalama işareti (.) Yalnızca etki alanlarını hiyerarşilerde gruplamak için kullanılabilir, yani etki alanı adını uzantıdan ayırmak içindir.
  7. Bir web adresi bir sayı ile başlayıp bitebilir, örneğin: 9-5.uk
  8. ICANN tüm domainlerin denetlenmesi işlemini yapmaktadır.
  9. Etki alanları, internet sitesi ziyaretçilerini uygun sunucuya yönlendirerek çalışır.
  10. .com alanları , web’in % 46,5’ine güç sağlayan en popüler alanlardır .
  11. ccTLD’ler ülke kodlarını kullanır ve coğrafi bölgeleri (yani .cn veya .es) belirtir. Yani ülkelere ait domain uzantılarıdır.
  12. gTLD’ler genellikle belirli kullanım durumları için tasarlanmıştır (ör. kuruluşlar için .org).
  13. Her domain kayıt kuruluşunun farklı bir kayıt süreci vardır.
  14. Mevcut domainleri bulmak için alan arama motorlarını kullanabilirsiniz.
  15. Etki alanları bir sağlayıcıdan diğerine transfer edilebilir.
  16. Sunucular, web sitenizin dosyalarını depolayan fiziksel makinelerdir.

Sonuç

Yeni Başlayanlar için: Alan Adı (Domain) Nedir? Nasıl Kullanılır? başlıklı makalemizde alan adları hakkında bilmeniz gereken bilgileri verdiğimizi umuyoruz. Aynı zamanda domain transfer sürecini ve kayıt işlemini de ele aldık.

Domain ile ilgili farklı sorularınız varsa eğer aşağıda yazan yorumlar kısmını kullanarak yardım isteyebilirsiniz. Müşteri temsilcilerimiz sorularınızı yanıtlayacaktır.

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button