SSD ve HDD Nedir? SSD ve HDD Farkları
SSD ve harddisk konusu bazı noktalarda merak konusu olabiliyor. SSD ve HDD farkları, aslında hiç küçümsenecek cinsten değil.
Teknoloji sayesinde bazı ürünler sürekli gelişmeye devam ediyor. Bu sayede, kullanıcıların seçenekleri hiç durmadan artıyor. Bilgisayar donanımları da hız kesmeden gelişimlerini sürdürüyorlar. Özellikle bazı donanım parçaları, geçmişle kıyaslandığında küçümsenmeyecek seviyelere çıkmış durumda.
SSD ve harddisk, özellikle yeni bilgisayar alacak kişilerin karşısına çıkan önemli iki farklı terim. Bu iki donanım arasında bazı farklar mevcut. Kullanıcılar, ihtiyaçlarına göre ikisinden birini seçebiliyorlar. Sizde SSD ve HDD arasındaki farkları merak ediyor olabilirsiniz. Bu durumda yazımızı dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ediyoruz. Daha sonra seçiminizi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz.
SSD Nedir, Ne İşe Yarar?
Birçok kişinin SSD ve HDD farkları konusunda meraklı olduğunu biliyoruz. İlk olarak SSD ne işe yarar konusuna değinmek istiyoruz. SSD kelimesi, aslında Solid State Drive kelimelerinin kısaltılmışıdır. Bu cümle, dilimize Katı Hal Sürücüsü olarak çevrilebilir.
Normal şartlarda harddisklerde mekanik plakalar bulunur. Ancak, SSD’lerde bu mekanik plakalar yerine bellek yongaları kullanılmaktadır. Bu sayede, SSD diskler harddisklere göre çok daha hızlıdırlar. Böylece okuma ve yazma gibi işlemleri normalden çok daha hızlı bir şekilde yerine getirebilirler. Bu da bilgisayarın normalden çok daha fazla performanslı çalışmasını sağlar.
HDD Nedir, Ne İşe Yarar?
HDD yani harddisk, verilerin depolanması ve taşınması için kullanılır. HDD’lerde bazı manyetik plakalar ve yazma kafaları bulunmaktadır. Harddisklerde saklanan veriler işte bu manyetik plakalarda saklanır. Harddiskler, SSD’lerden farklı olarak mıknatıslama şeklinde çalışır. Sabit disklerde, veriler manyetik olarak saklandığı için çalışma şekli SSD disklerden tamamen farklıdır.
İşte bu yüzden ortaya önemli anlamda bir performans farkı çıkmaktadır. HDD’ler geçmişte çok fazla tercih ediliyor olsa da son zamanlar yerini SSD’lere bırakmaya başlamıştır. Bunun başlıca sebebi tabii ki SSD ile HDD arasındaki hız farkı olarak gösterilebilir.
SSD ve HDD Aynı Anda Kullanma Mümkün mü?
SSD ve HDD farkları kısmından önce önemli bir konuya değinmek istiyoruz. Harddisk ve SSD disklerin aynı anda kullanılıp kullanılamadığı oldukça merak edilen bir konu. SSD ve HDD’ler aynı anda kullanılabilirler. Yani bir bilgisayara aynı anda hem SSD hem de SSD takabilirsiniz. Örneğin, SSD’ye işletim sistemini kurabilir, HDD’ye ise önemli dosyalarınızı yedekleyebilirsiniz. Bu şekilde iki diski de aynı bilgisayarda kullanmış olursunuz.
SSD ve HDD Farkları Nelerdir?
Artık lafı daha fazla uzatmadan HDD ve SSD farkları konusuna geçmek istiyoruz. Bu sayede kafanız daha fazla karışmayacaktır. Seçiminizi yapmadan önce iki diskin arasındaki bazı farkları dikkatli bir şekilde incelemeniz doğru olacaktır.
- HDD’ler, yapılarından dolayı SSD disklere göre daha hassastır.
- SSD disklerde bellek yongaları kullanılırken, HDD’lerde mekanik plakalar kullanılmaktadır. Aslında SSD diskler bir USB bellek gibi düşünülebilir.
- SSD’ler, harddisklere göre daha hızlıdır. Bu yüzden, SSD diske sahip bir bilgisayar, harddiske sahip bir bilgisayardan çok daha performanslı çalışır.
- SSD’lerden veri kurtarmak harddisklere göre daha zordur.
- SSD fiyatları, HDD fiyatlarına göre daha yüksektir.
Depolama için SSD mi HDD mi?
Depolama için hangi diski tercih edeceğiniz konusunda kararsız kalmış olabilirsiniz. Bu durumda sizlere biraz yardımcı olmak istiyoruz. SSD’ler, harddisklere göre oldukça performanslı çalışırlar. Bu yüzden, genel olarak hangi sebeple olursa olsun SSD tercih etmek daha doğrudur.
Ancak, SSD fiyatları HDD fiyatlarına göre oldukça yüksektir. Bu yüzden, SSD almak sizin için fazlasıyla maliyetli olabilir. Kısacası, eğer maliyet konusunda probleminiz yoksa, hangi sebeple olursa olsun SSD tercih etmenizi öneriyoruz.
Ancak, bütçenizi zorlamak istemiyorsanız, verilerinizi yedeklemek için harddisk kullanabilirsiniz. Örneğin, işletim sistemini SSD’ye kurabilir, ancak diğer yedek verilerinizi HDD’ye taşıyabilirsiniz. Bu sayede önemli verileri harddiskinizde saklarken, SSD ile bilgisayarınızın performansını arttırabilirsiniz.
Oyun için SSD mi HDD mi?
SSD ve HDD farkları konusunun ardından seçiminizi daha rahat yapabileceğinizi umuyoruz. Ancak yine de oyun için hangi seçimi yapacağınızı bilemiyorsanız, size biraz yardımcı olalım. Öncelikle, SSD’lerin HDD’lerden çok daha performanslı olduğunu hatırlatalım.
Bu yüzden, SSD kullanmak bilgisayarın performansını önemli anlamda arttırabilir. İşte bu yüzden, daha iyi bir oyun deneyimi yaşamak için SSD tercih etmeniz daha doğru olacaktır. Eğer bütçe sorununuz yoksa, oyunlar için kesinlikle SSD tercih etmenizi öneriyoruz.