3 Farklı WordPress Tema Silme Yöntemi
Birbirinden farklı birçok WordPress tema silme yöntemi mevcut. Bu yöntemlerden istediğinizi kullanarak sitenizdeki temaları silebilirsiniz.
Sıradan bir site için tema ararken oldukça zorlanabilirsiniz. Ayrıca sitenize yeni bir tema yaptırmak için yüksek harcamalar yapmanız gerekebilir. Ancak, WordPress sitelerde bu tür problemler yaşama olasılığınız oldukça düşük.
WordPress siteler için hazırlanan sayısızca ücretsiz tema mevcut. Bu temaları indirerek sitenizde hemen kullanmaya başlayabiliyorsunuz. Üstelik ücretsiz temaların yanı sıra birbirinden kullanışlı ve şık ücretli temalarda bulunuyor.
Sitenize aynı anda birden fazla tema indirebilmeniz mümkün. İndirdiğiniz temalardan istediğinizi seçerek varsayılan olarak ayarlayabilirsiniz. Ancak, ara sıra sitedeki fazlalık temaları silmeniz yararlı olacaktır. Temaları silmek için kullanabileceğiniz birden fazla yöntem bulunuyor.
Kullanılmayan Temaları Neden Silmelisiniz?
WordPress tema silme nasıl yapılır kısmından önce fazlalık temaları neden silmeniz gerektiğini açıklamak istiyoruz. WordPress site silme işlemi yerine tema silme gibi işlemleri uygulayabilirsiniz. Çünkü kullanılmayan temaları silmenin site için birçok faydası mevcut.
Fazlalık Temalar Sunucuda Yer Kaplar
WordPress sitenize birden fazla tema indirebilirsiniz. Daha sonra admin panelinden istediğiniz temayı seçerek kullanmaya başlayabilirsiniz. Ancak, bu senaryoda kullanılmayan temalar sitenin sunucusunda yer kaplayacaktır.
Sitenizin hosting paketine tanımlanmış bir disk alanı bulunur. Fazlalık temaları silmediğinizde sunucunun disk alanında gereksiz kalabalık oluşacaktır. Bu yüzden fazlalık temaları silmeniz sunucuda yer açılmasını sağlar.
Kullanılmayan Temalar Site için Tehlikeli Olabilir
Birden fazla tema indirip istediğinizi kullanmak ilk başta size oldukça hoş gelebilir. Ancak aslında fazlalık temalar bir site için fazlasıyla tehlikeli olabilir. Kötü niyetli kişiler, kullanılmayan tema ve eklentilerin kodları arasına tehlikeli kodlar gizleyebilirler. Backdoor adı verilen bu yöntemi kullanarak sitenize saldırı düzenleyebilirler. İşte bu sebeple belli aralıklarla WordPress tema silme yöntemini uygulayarak sitedeki fazlalık temalardan kurtulmanızı tavsiye ediyoruz.
Devre Dışı Temalar Veritabanını Etkileyebilir
WordPress sitede bulunan fazlalık temaların sitenize bir zararı daha var. Kullanılmayan temalar, devre dışı olsalar bile veritabanında yer kaplarlar. Veritabanında oluşan fazlalık nedeniyle sitenizde yavaşlamalar meydana gelebilir. Yani basitçe söylemek gerekirse kullanılmayan temalar sitenin performansını etkileyebilir. Bu yüzden yazımızdaki yöntemlere göz atarak fazlalık temaları silmeniz, siteniz için yararlı olacaktır.
Temaları Silerken Dikkatli Olun
WordPress tema silme işlemine geçmeden önce dikkat etmeniz gereken birkaç detay var. Bu detayları sizler için açıklamamız gerekiyor.
Yanlışlıkla Ana Temayı Silmeyin
Sitedeki fazlalık temaları silerken ana temayı silmemeye özen göstermelisiniz. Kullandığınız tema, başka bir temanın alt teması olabilir. Bu durumda mevcut temanızın bir ana teması bulunur. Bu ana temayı sildiğinizde alt tema düzgün çalışmayabilir. Yani silmek istediğiniz temaların, sitede kullanımda olan temayla ilişkisi olmadığından emin olmanız gerekiyor. Aksi takdirde bazı problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Çoklu Site Ağında Kullanılan Temaları Silmeyin
WordPress multisite özelliği sayesinde birden fazla site ağı oluşturabilirsiniz. Böylece sitelerinizi tek bir panelden kontrol edebilirsiniz. Böyle bir senaryoda fazlalık temaları silerken oldukça dikkatli olmalısınız.
Çünkü WordPress tema silme işlemi esnasında başka bir sitede kullanılan temayı silebilirsiniz. Ayrıca, başka bir sitenin ana temasını sildiğinizde o sitenin alt temasında problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple sileceğiniz temaların hiçbir siteyle bağlantısı olmadığına dikkat etmeniz gerekiyor.
WordPress Tema Silme Yöntemleri
WordPress sıfırlama yapmak yerine tema silme yöntemiyle sitedeki gereksiz öğelerden kurtulabilirsiniz. Temaları silmeden önce önlem amaçlı olarak sitenizi yedekleyebilirsiniz.
Yönetici Panelinden Tema Silme
- WordPress admin paneline girin ve sol kısımdan Görünüm’e tıkladıktan sonra Temalar’a tıklayın.
- Daha sonra açılan sayfada silmek istediğiniz temaya tıklamanız gerekiyor.
- Temaya tıkladıktan sonra açılan pencerenin sağ altındaki Sil seçeneğine tıklamalısınız.
- Son olarak çıkan uyarıda Tamam seçeneğine tıklayarak temayı silebilirsiniz.
cPanel’den Tema Silme
- cPanel’e giriş yapın ve Files kısmında bulunan File Manager seçeneğine tıklayın.
- Açılan kısımda public_html dizinine girin ve ardından wp-content klasörünü bulun.
- Sonrasında wp-content klasörünün içerisindeki themes klasörüne tıklamanız gerekiyor. Bu klasörün içerisinde sitedeki yüklü temaların klasörleri bulunur. Buradan silmek istediğiniz temanın klasörüne sağ tıklayarak Delete seçeneğine tıklayabilirsiniz. Bu işlemden sonra seçtiğiniz tema sitenizden silinecektir.
FTP ile Tema Silme
- FileZilla gibi bir FTP istemcisiyle sitenize bağlanmanız gerekiyor. Bağlantıyı sağladıktan sonra sitenin dosyalarına erişebilirsiniz.
- Ardından, sitenin kök dizinine (genellikle public_html) girerek wp-content klasörünü bulun ve tıklayın.
- Sonrasında themes klasörünün içine girin ve silmek istediğiniz temanın klasörüne sağ tıklayarak Sil seçeneğine tıklayın.
- Son olarak çıkan uyarı mesajında Evet butonuna tıklamanız gerekiyor. Tüm bu adımların sonunda WordPress tema silme işleminiz başarıyla gerçekleştirilecektir.