WordPress SSL hatası çözümü arıyorsanız, sizleri bu içeriğimizi okumaya davet ediyoruz. İçeriğimizdeki yönergeler bu hatadan kurtulmanıza yardımcı olabilirler.
WordPress gibi platformların kullanıcılara birçok yönden kolaylık sağladığı tartışılmaz bir gerçek. Ancak, buna rağmen site sahibi olmak birçok zorluğu da beraberinde getiriyor. Bir WordPress siteye sahipseniz, zamanla karşınıza bazı hatalar çıkabiliyor. Yazımızdaki SSL hatası da sitede karşınıza çıkabilecek bir hata.
Bu hata sebebiyle siteniz ziyaretçilerin gözünde güven kaybı yaşayabilir. Bu da sitenize olumsuz yönde etki edebilir. İşte bu sebeple SSL hatasından hızlıca kurtulmanız doğru olacaktır. Bu hatadan kurtulmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler mevcut. Bu yazımızı okuyarak SSL hatası hakkında bilgi sahibi olabilir ve hatanın çözüm yollarını öğrenebilirsiniz.
SSL Hatası Nedir?
Karşınıza SSL hatası çıktığında SSL hatası çözümü aramanız kadar doğal bir şey yok. Hatanın çözüm yollarından önce ne olduğunu sizlere açıklamak istiyoruz. SSL sertifikası, sitenin güvenli olduğunu belirten bir sertifikadır.
Bu sertifika, sitedeki önemli verilerin şifrelenmesini sağlar. Sitede SSL sertifikası olmadığında ziyaretçiler açısından problemler yaşayabilirsiniz. SSL hatası sebebiyle, sitede SSL sertifikası olsa bile ziyaretçilerin karşısına “Bu siteye bağlantınız tam olarak güvenli değil” mesajı çıkabilir.
Bu durumda, ziyaretçiler sitenizin SSL sertifikası olmadığını yani güvenli olmadığını düşünebilirler. İşte bu yüzden, ziyaretçi kaybı yaşamamak için bu hatayı hızlıca çözmeniz şart.
SSL Hatası Neden Kaynaklanır?
SSL hatasının tam olarak neyden kaynaklandığını söyleyemeyiz. Çünkü bu hata birçok farklı sebepten kaynaklanıyor olabilir. Örneğin, bu hata sitenizin URL adresinin başında HTTPS yerine HTTP olduğu için karşınıza çıkıyor olabilir.
Ayrıca, sitede kullanılan görsel ve sayfaların linkleri HTTPS olarak ayarlanmamış olabilir. İşte bu tür sebeplerden dolayı karşınıza SSL hatası çıkabilir. Bu hatayla karşılaştıysanız, SSL hatası çözümü için yazımızın devamındaki adımları uygulamayı deneyebiliriz.
WordPress SSL Hatası Çözümü
WordPress SSL sorunu çözümü olarak uygulayabileceğiniz birçok yöntem mevcut. Bizde bu yöntemlerden bazılarını sizlere açıklamaya çalışacağız. Sitenizdeki mixed content hatasından kurtulmak için aşağıdaki adımları uygulamayı deneyebilirsiniz.
URL Adresini Düzenleyin
Sitenizin URL adresinin başında HTTPS yerine HTTP varsa, ziyaretçileriniz SSL hatasıyla karşılaşabilirler. Bu durumda sitenin URL adresini düzenlemeniz gerekiyor. Bunun için WordPress admin paneline girerek Ayarlar seçeneğine tıkladıktan sonra çıkan seçeneklerden Genel seçeneğine tıklamalısınız.
Ardından, açılan sayfada WordPress adresi (URL) ve Site adresi (URL) diye iki kısım göreceksiniz. Bu kısımlardaki URL adresinin başına HTTP yerine HTTPS ekledikten sonra alttaki Değişiklikleri kaydet butonuna tıklamanız yeterlidir. Son olarak sitenizdeki hatanın çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz.
Wp-config Dosyasına Kod Ekleyin
SSL hatası çözümü için sitenizin kök klasöründe bulunan Wp-config dosyasına bir kod eklemeyi deneyebilirsiniz. Bu işlem için sitenizin dosyalarına eriştikten sonra public_html klasörü içerisindeki wp-config.php dosyasını bulmalısınız.
İşlem öncesinde her ihtimale karşı bu dosyayı yedeklemeniz doğru olacaktır. Daha sonra dosyayı açtığınızda “That’s all, stop editing!” diye bir yazı göreceksiniz. Bu yazının hemen üstüne aşağıdaki kodu ekleyebilir ve dosyayı kaydedebilirsiniz.
define(
'FORCE_SSL_ADMIN'
, true);
Bu adımlardan sonra SSL sorununun çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz.
Better Search Replace ile Linkleri Düzenleyin
Sitenizdeki görsel ve sayfa linkleri HTTP olarak kaldığı için SSL hatasıyla karşılaşıyor olabilirsiniz. Bu durumda bir eklenti yardımıyla sitenizdeki tüm linkleri hızlıca güncelleyebilirsiniz. İlk olarak Better Search Replace eklentisini kurun ve etkinleştirin.
Daha sonra WordPress admin panelinin solundaki Araçlar seçeneğine tıklayın ve ardından Better Search Replace seçeneğine tıklayın. Karşınıza gelen ekranda Run as dry run? seçeneğinde tik varsa bu tiki kaldırın. Ardından, Search for kısmına değiştirilecek adresi yazmalısınız. Yani bu kısma sitenin adresini başında HTTP olacak şekilde yazmanız gerekiyor.
Hemen alttaki Replace with kısmınaysa yeni adresi yazmalısınız. Bu kısma site adresinizi başında HTTPS olacak şekilde yazmalısınız. Daha sonra Select tables kısmındaki kutucuğa tıklayarak CTRL+A tuşlarına basabilir ve tüm tabloları seçebilirsiniz.
Son olarak alttaki Run Search/Replace butonuna tıklayarak işlemi başlatabilirsiniz. İşlem esnasında bir hatayla karşılaştıysanız, üstteki Settings kısmına tıklayabilirsiniz. Ardından, Max Page Size kısmını en düşük değere çektikten sonra aynı işlemleri tekrar deneyebilirsiniz.
SSL Insecure Content Fixer Eklentisini Deneyin
SSL hatası çözümü için bir eklentiden yardım alabilirsiniz. İlk olarak SSL Insecure Content Fixer eklentisini kurun ve etkinleştirin. Daha sonra, WordPress admin panelinin sol kısmından Ayarlar seçeneğine tıklayın ve SSL Insecure Content Fixer seçeneğine tıklayın.
Ardından, açılan sayfada sitenizdeki sorun çözülene kadar ayarları istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz. Her değişiklikten sonra sitedeki hatanın çözülüp çözülmediğini kontrol edebilirsiniz. Değişikliklerden sonra problemlerle karşılaştıysanız, yaptığınız değişiklikleri tekrar eski haline döndürebilirsiniz.