GENEL

Linux Nedir? Linux İşletim Sisteminin En İyi 10 Özelliği

Bilgisayar denilince akla gelenlerden biride Windows işletim sistemidir peki Windows'tan daha iyi bir işletim sistemi var olduğunu söylesek evet sizlere Windowstan daha iyi bir işletim sistemi olan Linux'u tanıtacağız peki Linux Nedir? hadi gelin bu sorunun cevabını hep beraber öğrenelim.

Linux Nedir?

Linux Nedir?  Microsoft Windows veya Mac OSX gibi bir işletim sistemi olarak karşımıza çıkan Linux oldukça fazla kullanıcıya sahiptir.

İşletim sistemi (OS), çeşitli donanım parçalarına (ekran, klavye, fare vb.) nasıl bağlandığınızı yöneten ve ayrıca dosyalarınızı yöneten ve yazılım uygulamalarını çalıştırmanızı sağlayan bilgisayarı kullanmanızı sağlayan ana bileşenlerdendir. İşletim sistemi genellikle, kullanıcının onunla etkileşime girdiği bir grafik kullanıcı ara yüzü (GUI) ile birlikte gelir.

Linux terimi aslında Linus Torvalds tarafından geliştirilen ve ilk olarak 1991’de piyasaya sürülen Linux çekirdeğine dayalı, açık kaynaklı, Unix benzeri işletim sistemleri ailesini ifade eder.

Unix’in kendisi, tümü 1970’lerin sonlarında geliştirilen orijinal AT&T Unix’ten türetilen çok görevli, çok kullanıcılı işletim sistemleri ailesini ifade eder.

Linux’un artık aynı orijinal çekirdeğe dayanan birçok çeşidi bulunmaktadır ve bunlardan bazıları belirli amaçlar için geliştirilmiştir. Linux’un daha yaygın olarak kullanılan sürümlerinden bazıları Ubuntu, CentOS, Redhat Enterprise Linux, Debian ve Linux Mint’tir. GUI ve temel yazılımları bazı yönlerden farklılık gösterseler de, ortak olarak aynı temel komutlara sahiptirler.

Linux Nedir? sorusunun cevabını sizler için aşağıda daha detaylı bir şekilde derledik.

Neden Linux’u kullanmalısınız?

Linux Nedir? sorusundan sonra sorulan sorulardan biride neden Linux kullanmalı? Linux güçlü, kararlı ve sağlamdır ve yeterli kaynaklarla düzinelerce kullanıcının aynı bilgisayarda programları aynı anda çalıştırmasına olanak tanır.

Bu ölçekleme yeteneği, onu büyük ölçekli bilimsel hesaplamalar için tercih edilen bir işletim sistemi yapar. Linux, Android telefonlardan masaüstü bilgisayarlara ve süper bilgisayarlara kadar her şeyde kullanılabilen bir işletim sistemidir.

Linux İşletim Sisteminin En İyi 10 Özelliği

Windows’tan sonra en çok kullanılan işletim sistemi olan Linux işletim sistemi birçok alanda kullanıcılara avantajlar sağlamaktadır güvenilir olması açık kaynaklı kod özelliğinin olması gibi özellikleri mevcuttur işte sizler için Linux İşletim Sisteminin En İyi 10 Özelliği.

1.Taşınabilir Ortam 

Linux yazılımı, birçok farklı donanım platformunda gayet akıcı ve kusursuz bir şekilde çalışabilir Uyumsuzluk endişesi olmadan, kullanıcılar Linux işletim sistemini herhangi bir cihazda kullanabilirler. Yüksek ve düşük kaliteli donanımlarda aynı şekilde çalışabilir.

2.Ücretsiz ve Açık Kaynak 

Kaynak kodu herkesin rahat bir şekilde kullanabilmesi açısından açıktır. Geliştiriciler, Linux’un daha ileri seviyelere gidebilmesi ve güçlenmesi için bir çok kuruluşla iş birliği yapmaktadırlar ve birçok geliştirici, Linux işletim sistemini güncellemek için çalışır.

3.Kabuk/ Komut Satırı Ara yüzü

Linux işletim sistemi, tasarımı kusursuz bir şekilde yürütmek için kullanıcıların işletim sistemine komutlar vermek için kullanabilecekleri temel programları içerir. Ayrıca, uygulamaları etkin bir şekilde yürütmek için çeşitli Linux komutlarını yürütmesi için yönlendirebilirsiniz .

4.Uçtan uca şifreleme

Kimlik doğrulama, verilerinizi korumanıza yardımcı olur. Bazı önemli dosyalar için Linux İşletim Sistemi üzerinden bir şifre oluşturabilir ve dosyalara erişmeden önce Linux sizden bu şifreyi ister. Ayrıca, Linux işletim sistemi, kullanıcıların verilerini daha güvenli bir şekilde şifrelemesine olanak tanır.

5.(GUI) Grafik Kullanıcı Ara yüzü

Linux İşletim Sistemi, Windows’ta olduğu gibi Grafik Kullanıcı Ara yüzü (GUI) özellikleriyle birlikte gelir. Aynı zamanda da kullanıcılar istediği programları yükleyebilir ve bilgisayar grafikleri Windows da olduğu gibi çalışmaya başlayabilir.

6.Klavyeyi Farklı Dillerde Yapılandırma

Çeşitli dillerin mevcut olduğu Linux’un dünya çapında kullanımı bu yüzden kolaydır. Sonuç olarak, klavye dil tercihini kendinize göre değiştirebilirsiniz. 

7. Sıklıkla Gelen Yeni Güncellemeler

Kullanıcılar tarafından kontrol edilen yazılım güncellemeleri Linux’ta, bireylerin hangi güncellemelerin gerekli olduğunu seçme seçeneği vardır ve erişilebilir çok sayıda sistem güncellemesi vardır. Bu güncellemeler, diğer işletim sistemlerinden çok daha hızlı gerçekleşir. Bu nedenle, sistem yükseltmeleri zorlanmadan yapılabilir.

8. Hafif Altyapı

Hafif bir işletim sistemine sahip olan Linux, diğer işletim sistemlerinden çok daha az ön koşula sahiptir ve daha küçük bir bellek kullanımına sahiptir ve daha az depolama alanı kullanır. Tipik olarak, yalnızca 128MB RAM’e ve yaklaşık aynı miktarda disk alanına sahip bir alana ihtiyaç duyar.

9. Esneklik

Linux oldukça esnek bir işletim sistemidir ve çeşitli masaüstü uygulamaları, gömülü sistemler ve sunucu uygulamaları da Linux’tan yararlanabilir. Ayrıca, temel bileşenlerin yüklenmesi için yalnızca yöneticilere izin verdiği bilgisayara özgü bir dizi sınırlama ayarı sunar.

10. Son Olarak Geliştiriciler İçin En İyisi Olması

Linux, C/C++, Java, Python, Ruby vb. dahil olmak üzere neredeyse tüm popüler programlama dillerini destekler. Ayrıca, geliştirme ile ilgili çok sayıda uygulama sunar.

linux nedir?
Linux Nedir?

Dünyanın birçok yerindeki geliştiricilerin çoğu, Windows komut satırı yerine Linux’u tercih ediyor. Ayrıca bash komut dosyası oluşturma gibi özelliklerle birlikte gelir ve sunucuların hızlı yönetimine yardımcı olan SSH’yi destekler.

Linux İşletim Sistemi Çeşitleri

Linux, işletim sistemi çekirdeği özelliğine sahiptir ve çeşitli işletim sistemleri ile uyum içerisinde çalışabilir.

Linux, çeşitli eklemeler ile yan yazılımların yardımıyla gerçek bir işletim sistemi olabilir. Linux geliştiriciler için açık kaynak kodları ile çok geniş kapsamlı bir çalışma alanı sağlar. Linux işletim sistemi türleri aşağıdaki gibidir.

  • Debian
  • Ubuntu
  • Linux Mint
  • MX Linux
  • Fedora
  • Manjaro
  • Elementary OS
  • Solus
  • Zorin OS
  • Pop! OS

Debian

Debian, özgür yazılımlardan oluşan Unix benzeri bir işletim sistemidir. Ian Murdock, 16 Ağustos 1993’te Debian Projesi’ni kurdu. Debian, kişisel bilgisayarlar için en popüler yazılımdır ayrıca ağ sunucuları ve birçok Linux dağıtımı için temel olarak kullanılır.

Debian en eski işletim sistemlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda Linux çekirdeğine bağlı olarak çalışmaktadır. Proje, Debian Proje Lideri ve temel belgeler tarafından yönetilir. İnternet üzerinden gönüllü ekibi tarafından da koordine edilmektedir.

Yeni dağıtımlar sürekli olarak güncellenir. Debian, GNU Projesi ilkelerine göre açık olarak geliştirilmiş ve ücretsiz olarak dağıtılmıştır.

Çokça kullanılan Linux işletim sistemi Ubuntu da Debian’a dayalı olarak piyasaya sürüldü. Sponsorluk sona erdiğinde, Debian Projesi, kalkınmayı finansal olarak desteklemeye devam etmek için kar amacı gütmeyen Yazılım Kamu Çıkarını kurdu.

Ubuntu

Linux tabanlı bir işletim sistemi olan Ubuntu, akıllı telefonlar, ağ sunucuları ve bilgisayarlar için tasarlanmıştır. Canonical Ltd tarafından İngiltere merkezli olarak geliştirilmiştir. Ubuntu yazılımı için kullanılan tüm ilkeler, açık kaynaklı olduğu için yazılım geliştirme ilkelerine dayanmaktadır.

Unix OS‘un tüm özelliklerini özelleştirilebilir bir grafik kullanıcı ara yüzü ile birleştirdiği için üniversitelerde ve araştırma gruplarında popüler olan Ubuntu, örnek olarak LibreOffice ve Firefox gibi bir dizi yazılım programı içermektedir ve özel yazılım çalıştırmak da mümkündür.

GNU Genel Kamu Lisansı, Ubuntu’nun birçok yazılım ürününü lisanslamak için kullanılır. Bu, kullanıcıların programları kopyalayarak, değiştirerek, geliştirerek ve yeniden dağıtarak kendi program sürümlerini oluşturmalarına izin verir.

GNOME (GNU Ağ Nesne Modeli Ortamı, gah-NOHM olarak telaffuz edilir), bir grafik kullanıcı arabirimi (GUI) ve Linux için bir masaüstü uygulamaları paketi olarak. GNOME, Linux için Windows masaüstü ara yüzü ile karşılaştırılabilir bir masaüstü ortamıdır. Linux’u programcı olmayan kişiler için erişilebilir kılmak için tasarlanmıştır.

Linux Mint

Topluluk odaklı olan Linux Mint, Ubuntu’ya dayanan bir Linux dağıtımıdır. Güçlü olduğu kadar kullanımı da kolay, modern, zarif ve konforlu bir işletim sistemi olmayı hedeflemektedir. Linux Mint, masaüstü bilgisayarlarda kullanılmak üzere tasarlanmış ücretsiz ve açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Şu anda milyonlarca insanın kullandığı en popüler masaüstü Linux dağıtımlarından biridir.

MX Linux

Debian altyapısı ile geliştirilmiş olan MXLinux DistroWatch listesinin ilk sıralarında yer alır, MX topluluğu tarafından oluşturmuş, paket halindeki ekstra yazılımlar ileantiX bileşenlerini kullanılan  işletim sistemlerinden biridir. Popülerliği sürekli artan MXLinux XFCE’nin desteklemiş olduğu GNU/Linux işletim sistemine dayanır.

Fedora

Fedora, Linux işletim sistemi çekirdek mimarisi üzerine kurulmuş ve Fedora Projesi kapsamında bir grup geliştirici ve katkıda bulunanlar tarafından geliştirilen açık kaynaklı bir işletim sistemidir.

Fedora’yı kullanmak, özelleştirmek ve dağıtmak ücretsizdir. Fedora işletim sistemi, gelişmiş özellikler ve işlevler sağlamak için paketlenmiş yazılım ve uygulamalarla entegre edilmiştir.

Bu yazımızda Linux Nedir? Linux İşletim Sisteminin En İyi 10 Özelliği başlıkları altından Linux Nedir sorusunun cevabını sizler için derledik dilerseniz Canva Nedir? Nasıl Kullanılır? yazımızı da inceleyebilirsiniz.

 

 

 

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button