Sunucu

Veri Merkezi Tier Standartları Nelerdir ?

Veri merkezi türleri arasındaki seçiminiz, web barındırma konusunda sunucu seçiminiz kadar önemlidir.

Yanlış konumdaki doğru sunucu, kötü performans anlamına gelmektedir. Neyse ki, işletmenizin en doğru kararı vermesi için bir sistem bulunmaktadır.

Birkaç yerel farklılık veya bağımsız güvenlik önlemi dışında tüm veri merkezlerinin aynı olması gerektiğini kendi kendinize düşünebilirsiniz. Bu varsayım ile gerçeklerden oldukça uzak olacaksınız. İşletmeniz için doğru olan bir veri merkezi çözümünü seçmek, “Tier” kavramını anladıktan sonra çok daha kolay hale gelecektir.

Tier, yedek bileşenlere, soğutmaya ve diğer birçok özelliğe odaklanarak her türde veri merkezi operatörünün gereksinimlerini farklılaştırmanın yoludur.

Global Data Center Authority’nin “Uptime Institute”, tescilli “Tier Standard System” den sorumludur.

Çalışma süresi, web barındırma ile ilgili en kritik ölçüdür, ancak tek ölçüm değildir.

Bu yazımızda, Tier 1’den 4’e kadar olan standartları açıklayacağız.  İşletmeniz için veri merkezi gücünü ve altyapısını incelerken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden de bahsedeceğiz.

Veri Merkezi Tier Standartları Nelerdir ?

Veri Merkezi Tier Standartları Nedir?

Veri merkezlerinin sınıflandırma seviyeleri, bir tasarım sertifikasını temsil eder. Tier, “hizmet düzeyi” demenin başka bir yoludur.

Veri merkezlerinin 4 tier standardı şunlardır:

  • Tier 1 Veri Merkezi
  • Tier 2 Veri Merkezi
  • Tier 3 Veri Merkezi
  • Tier 4 Veri Merkezi

Bu standartlar, güç için yedek elektrik yolu, çalışma süresi garantisi, soğutma kapasitesi ve eşzamanlı bakım kolaylığı içerir.

Veri Merkezi Standartlarına Göre Kullanılabilirlik

Kullanılabilirlik düzeyleri, donanımdan alınan verileri içerir:

  • Tier 1 -% 99,671 Garantili kullanılabilirlik
  • Tier 2 -% 99,741 Garantili kullanılabilirlik
  • Tier 3 -% 99,982 Garantili kullanılabilirlik
  • Tier 4 -% 99,995 Garantili kullanılabilirlik
Veri Merkezi Tier Standartları Nelerdir ? 1

Tier 1 Veri Merkezi nedir?

Veri merkezinin Tier 1 olarak tanımlanması için  aşağıda bahsedilenlere uyması gerekiyor:

    • Yılda 28,8 saatten fazla kesinti olmaz. Bu tesislere, herhangi bir seviyedeki en yüksek kesinti süresine izin verilir.
    • Sıfır yedeklilik. Bir tesisin bu seviyesi, faaliyetlerinin herhangi bir bölümünde fazlalığa sahip değildir. Tesisler, güç ve soğutma sürecinde herhangi bir yedeklilik garantisine sahip değildir.
    • Yılda% 99.671 çalışma süresi. Bu, Uptime Institute tarafından derecelendirilen bir tesisin üretebileceği en düşük çalışma süresi miktarıdır.

Küçük bir işletmeyseniz, Tier 1 ideal çözümünüz olabilir. Uygun maliyetli bir çözüm arıyorsanız bu merkezler, bir jeneratör veya bir yedek soğutma sistemi içermelerine rağmen, daha büyük merkezlerin sahip olduğu özelliklerin çoğuna sahip değildir.

Tier 1 altyapısına taahhütte bulunmadan önce konum yöneticilerinizin kendilerini fiziksel güvenliğe adadıklarından emin olun. Binanın sıcaklığını ve nemini de kontrol etmek isteyebilirsiniz. Uygun şekilde bakımı yapılan bir bina, birçok mekanik sorunu önleyebilir. Bu kademede uzun süre kalmayı planlıyorsanız, bu önemli bir kontroldür.

Tier 2 Veri Merkezi nedir?

Tier 2 olarak tanımlanabilmesi için bir veri merkezinin aşağıda bahsedilenlere uyması gerekiyor:

    • Yılda 22 saatten fazla kesinti olmaz. Kesinti süresiyle ilgili olarak II ve III seviyeleri arasında önemli bir sıçrama var. Yedeklilik, bunun başlıca nedenlerinden biridir.
    • Yıllık % 99.741 çalışma süresi . Yani bu süre, sağlayıcının bir yıl içinde üretebileceği minimum çalışma süresidir.
    • Kısmi soğutma ve çoklu güç yedeklemeleri. Tier 2 sağlayıcı, tüm operasyon alanlarında yedeklilikten yararlanamaz.  Güç ve soğutma dağıtımı en kritik yönleri önceliklidir.

Tier 2 veri merkezleri genellikle KOBİ büyüklüğündeki işletme istemcilerini hedef alır. Tier 2 de sistemden daha fazla verimlilik garantisi vardır. Tier 2  sağlayıcıları daha fazla müşteriyi idare eder.

Veri Merkezi Tier Standartları Nelerdir ?

Tier 3 Veri Merkezi nedir?

Tier 3 olarak tanımlanmak için, bir veri merkezinin aşağıda bahsedilenlere uyması gerekir:

    • N + 1 (işlem için gereken miktar artı bir yedekleme) hata toleransı . Tier 3 sağlayıcı, operasyonlarda herhangi bir kesinti olmaksızın rutin bakıma girebilir. Plansız bakım ve acil durumlar, sistemi etkileyen sorunlara neden olabilir.
    • Elektrik kesintilerine karşı 72 saat koruma. Bu sağlayıcı en az üç günlük sınırlı yetkiye sahip olmalıdır. Bu güç herhangi bir dış kaynağa bağlanamaz.
    • Yılda 1,6 saatten fazla kesinti olmaz. Bu kesinti süresine bakım ve acil durum sorunları için izin verilir.
    • % 99,982 çalışma süresi. Bu süre Tier 3 sağlayıcısının üretebileceği minimum çalışma süresi miktarıdır. Yedeklemeler, beklenmedik sorunlar yaşansa bile bu sayının korunmasına yardımcı olur.

Tier 3 sağlayıcıları kullanan şirketler, genellikle büyüyen şirketler veya ortalama KOBİ’den daha büyük bir işletmeler için uygundur.

Tier 3, bazı elit korumalar olmadan size Seviye IV altyapısının özelliklerinin çoğunu sunar. Örneğin, çift güç kaynağı ve yedekli soğutma avantajını elde edersiniz. Ağ akışlarınız tamamen yedeklenir. İşletmenizin elit markalara karşı uluslararası düzeyde rekabet etmesi gerekmiyorsa, bu oldukça rekabetçi bir aşamadır.

Verimlilik ile ilgileniyorsanız eğer Tier 3 seçeceğiniz en düşük seviye olmalıdır. Kötü niyetli bilgisayar korsanları veya rakipler tarafından hedef alınmayı beklemiyorsanız eğer Tier 3’ün üstüne çıkmanıza gerek yoktur.

Bizim önerimiz en yüksek Tier seviyesinin özelliklerine en yakın olan Tier 3 standardını tercih edilmesidir. Ayrıca Tier 3 Tier 4’e göre daha uygun fiyatlıdır.

Tier 4 Veri Merkezi nedir?

Tier 4 olarak tanımlanabilmesi için bir veri merkezinin aşağıda bahsedilenlere uyması gerekiyor:

    • Sıfır başarısızlık noktası . Tek bir kesinti veya hata Tier 4 sağlayıcılarını kapatamaz.
    • Yıllık% 99,995 çalışma süresi . Bu, garantili en yüksek çalışma süresine sahip seviyedir.
    • 2N + 1 altyapısı (işlem için gereken miktarın iki katı artı bir yedekleme) . 2N + 1, “tamamen yedekli” demenin başka bir yoludur.
    • 96 saatlik elektrik kesintisi koruması . Tier 4 altyapısının bu kademede kalifiye olmak için en az 96 saatlik bağımsız güce sahip olması gerekir. Bu güç herhangi bir dış kaynağa bağlanmamalıdır.

Tier 4, kurumsal düzeyde bir hizmet olarak kabul edilir. Uluslararası erişimi olmayan ve sürekli olarak yüksek web trafiği olmayan şirketler genellikle Tier 4 altyapısına ihtiyaç duymaz.

Tier 4 aynı zamanda optimize edilmiş verimlilik sağlar. Sunucularınız fiziksel olarak en avantajlı konumlarda barındırılır. Bu, donanımınızın ömrünü büyük ölçüde uzatır. Sıcaklık ve nem sabit tutulursa, büyük bir verimlilik elde edersiniz. Yedekler ve ikili güç kaynakları bile birincil gibi işlem görür..

Tier 4 aynı zamanda en pahalı seçimdir. Bu nedenle, bu düzeye sürekli olarak yüksek düzeyde trafik veya işleme talepleri olan uluslararası markalar hakimdir.

Dilerseniz daha önce bloğumuzda paylaştığımız DKIM Kaydı Nedir ? DKIM Kaydı Nasıl Yapılır ? başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button