GENEL

JavaScript Nedir? Temel Javascript Konuları

Javascript yaklaşık 20 yıldır kullanılan popüler bir web tasarım dilidir. Javascript nedir konulu yazımız ile sizlere dil hakkında temel bilgileri ve bilmeniz gereken tüm konuları aktaracağız.

JavaScript Nedir?

Javascript web sitelerinin dinamik hale gelmesi ve kullanıcılarla etkileşimde olabilmesi adına kullanılan bir web tasarım dilidir. Javasciprt kolayca öğrenilebilecek, kullanımı ile web sitelerinin işlevini artıran bir dil olarak tanımlanabilir.

Piyasada pek çoj javascript taslak dosyası bulunmaktadır. Github gibi önemli platformlarda pek çok ücretsiz uygulama bulabilirsiniz.

Javascript Tarihi

Javascript, Netscape çalışanlarından Brandan Eich tarafındna 1995’de geliştirilmiştir. İlk ismi javascript değil Mocha olarak biliniyor. Dilin dili önce Mona sonra LiveScript olarak değiştirildi. Bu dil öncelikle Netscape tarayıcısı için üretildi ve kısıtlı işlevleri vardı. Zaman içinde topluluk katkıları ile gelişti ve büyüdü.

1996’da dil adını ECMAScript ve 1998 yılında ise ECMAScript 2 olarak değişti. 1993’de ECMAScript 3 günümüzde Javascript olarak evrildi.

Javascript Neden Tercih Edilir?

  • Javascript rakiplerine göre pek çok avantajı bünyesinde barındırmaktadır. Bu avantajları ufak bir liste ile inceleyelim
  • Derleyici kullanmanıza gerek kalmadan bir tarayıcı yardımı ile dosyalarınızı çalıştırabilirsiniz
  • Öğrenmesi kolaydır
  • Hata çözümleme işlemi kolaydır
  • Öğelere özel durumlar ayarlanabilir ve çeşitlilik artırılabilir
  • Pek çok platformda ve tarayıcıda çalışmaktadır
  • Web sitelerini interaktif yapabilirsiniz
  • Farklı dillere göre daha hızlı ve pratiktir

Javascript Eksileri Nelerdir?

Her yazılım dilinde olduğu gibi Javascript dilide bünyesinde bazı eksileri barındırır. Bu dili kullanmadan önce mutlaka bilmeniz gerekenleri ufak bir liste ile inceleyelim.

  • Açıklara karşı zayıftır
  • Kötü amaçlarla kullanıcıların bilgisayarlarında kod çalıştırmak için kullanılabilir
  • Bazen farklı tarayıcılarda ve platformlarda desteklenmeyebilir
  • Dosya boyutlrı büyüktür
  • Cihaz farklılığından ötürü farklı sonuçlar doğurabilir

Javascript Dilinin Diğer Dillerden Farkı Nedir?

Javascript popüler yazılım dillerinden biri olması ile beraber pek çok amaç ile kullanılmaktadır. Çoğu web geliştirici ilk olarak javascript dilini tercih eder. Ancak farklı ihtiyaçlara göre farklı diller de kullanılabilir.

İsterseniz popüler dilleri bir tanıyalım.

  1. Javascript : Kısaca JS olarak çağırılır. Amacı web sitelerini kullanıcılar ile etkileşimli hale getirmektir. Bu dil sunucu yerine tarayıcıda yani kullanıcı tarafında çalışır. Üçüncü parti yardımcı kod kütüphanelerinden de yardım alınarak daha işlevsel olarak kullanılabilir ve daha uzun satırlı kodların kullanılmasının önüne geçilebilir.,
  2. HTML : Hypertext Marpup Language olarak açılımı yapılan temel web sitesi tasarım dilidir. Bu dil ile HTML etiketleri kullanarak web sitelerinin temel iskeleti oluşturulur.
  3. PHP : PHP dili Javascript diline göre farklı çalışma şeklini bünyesinde barındırır. PHP kullanıcı değil sunucu tarafında çalışmaktadır. PHP dili ile pek çok bilinen uygulama yazılmıştır. Wordpress Joomla gibi uygulamalar PHP temellidir. İçerik yönetim sistemlerinde sunucu tarafında verilerin organize edilmesi amacıyla kullanılır.
  4. CSS : Cascading Style Sheets olarak açılımı bilinen, web sitelerinin yapımları sırasında stil oluşturmak ve içerikleri farklılaştırma imkanını sizlere sağlar. HTML dilinin tamamlayıcısı olarak da belirtilebilir. HTML’in kısır görselliğini genişleterek kullanıcılara içerik olarak renkli siteler sunar. CSS kullanarak stil şablonları oluşturulur ve kullanıcılara aynı kodun defalarca yazılması külfetini yaşatmaz.

Bir web yazılımcı bir siteyi inşa etmek için bu dilleri iyi düzeyde bilmeli ve uygulamalarında ihtiyaca göre hepsini kullanmalıdır. Hangi durumda hangi dil ihtiyaç olur bunu iyi bilen bir yazılımcı HTML ile temel site şablonunu, CSS ile görsel kısmını, Javascript ile kullanıcılar ile etkileşime girme ve ekrana duyarlılığı ayarlamayı, PHP ile veri depolama ve çağırma işlemlerini yapabilir. Özetle web sitesi bir bina ise, kullanılan diller bu binanın tüm yapılarıdır.

CSS kullanılmayan bir site görsel açıdan gözleri kanatırken, PHP kullanılmamış bir site veri depolayamaz, JS olmayan bir site kullanıcısı ile etkileşime geçemez ya da mobil uyumlu olamaz.

Web Sitelerine Javascript Nasıl Eklenir?

Bir web sitesine javascript kodlarını ekleyebilmek için <sciprt> kod bloğu açılmalıdır. Örnek olarak aşağıdaki kullanımı inceleyebilirsiniz.

<script type="text/javascript"> 
Bu bölüme kodlarınızı yazabilirsiniz.
</script>

 

Genel kullanımda Javascript kodları header bölümüne konumlandırılır. Bunun sebebi site yüklenmeden önce kodların yüklenmesi ve sağlıklı çalışan bir site şeklinde kullanıcılara sunulmasıdır.

Özetle Javascript Nedir?

Javascript web sitelerini canlandıran bir dildir. HTML,CSS ve PHP’nin aktine kullanıcı tarafında çalışan bir yazılım dilidir.

Önemli Konular:

  1. Öğrenmesi diğer dillere nazaran daha kolaydır.
  2. Netscape tarafından geliştirimiş ve mevcut web sitelerinin yüzde 92’sinde kullanılmaktadır.
  3. JS bir sitenin öğelerinin durumlarına göre tepki vermesi için kullanılır.
  4. Çoğu tarayıcı ve platformda çalışmaktadır.
  5. Hızlı ve hafiftir
  6. Oldukça popüler bir dildir.
  7. Direk olarak HTML dosyalarının içine eklenebilir ya da harici dosyalar olarak çağırılabilir.

Sonuç olarak Javascript günümüzde oldukça popüler ve sıklıkla kullanılan bir dildir. Bunun sebebi yaptığı işler ve kullanıcılarına kazandırdığı genişliktir. Javascript konusunda internet üzerinde pek çok hazır konu ve proje dosyası da bulunmaktadır. Yani elinizin altında her zaman yeterince kaynak ve örnek bulunmaktadır. Javascript nedir konumuzun içerikleri ile sizlere bu konuda bilgiler vermek istedik. Yorumlarınızı yapmayı unutmayın.

Serhat Yılmaz

Blog sayfamızda bilişim sektöründe edinmiş olduğum bilgi ve deneyimleri paylaşmaktayız. Yazılarımıza yorumlarınızı katarak bizleri mutlu edebilirsiniz.

Related Articles

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Back to top button