Web site sahiplerinin özellikle ilk kez site sahibi olanların merak ettiği konu olan Whois nedir sorusunun cevabı bu yazımızda. Öncelikle bu konunun anlatılabilmesi ve sorgulamanın nasıl yapıldığını öğrenebilmemiz için bir web sitesi sahibi olmamız gerekiyor. Bir mülke sahipseniz whois terimi devreye giriyor
Whois Nedir?
Whois, alan adı sahiplerinin kime veya hangi kuruma ait olduğunu gösteren bilgiler içermektedir. Örneğin sitenizde yayınlanmış bir içerik başka bir sitede bire bir olarak kopya şekilde yayınlanmış. Dolayısı ile size ait olan içeriğin telif hakkını gasp ederek yayınlayan web sitesi ile alakalı hukuki yaptırımlara başlayabilmeniz için site sahibinin bilgilerine ulaşmanız gerekmektedir.
Web sitesi üzerinden o site sahibine ulaşamadığınız durumda devreye whois bilgileri girmektedir. Whois sorgulaması yapıldığında site alan adının sahibi olan kişi ya da firmanın bilgileri üzerinden iletişime geçilebilir.
Whois Bilgileri Nasıl Oluşur?
Şimdiye kadar whois nedir konusunu anlattık. Sırada bu bilgiler nerden geliyor nasıl oluşturuluyor bunu öğrenmemiz gerekiyor. Web sitenizin hosting ve domain satın alımı sırasında whois bilgileri için sizden bazı bilgiler alınıyor.
Bu bilgiler alan adının isim hakkını alan kişinin bilgileri oluyor. Özetlemek gerekirse adı, soyad, telefon numarası, mail adresi, fiziki adres, eğer firmaysanız firma adresiniz, vergi kimlik numaranız gibi bilgilerin yanı sıra domain kayıt, bitiş ve güncelleme tarihi, nameserver yani dns bilgileri gibi bazı bilgileri whois bilgileri içinde yer alır.
Whois Bilgileri Değiştirilebilir mi?
Domain satın alımı sırasında verdiğiniz bilgiler bir süre sonra yada yenileme zamanında güncelliğini kaybetmiş olabilirler. Bu durumda domain sahiplik hakkınızın sağlığı açısından bu bilgilerin güncel ve doğru olması en iyisidir.
Domain aldığınız firmanın paneline girmeniz halinde bu bilgileri güncelleyebileceğiniz alanlara ulaşabilirsiniz.
Whois Bilgileri Gizlenebilir mi?
Eskiden bu konuda hosting firmaları daha rahatlardı. Kolayca her sitenin whois bilgilerine ulaşılabiliyordu. Ancak günümüzde art niyetli insan sayısının artması ile whois sorgulama işleminde alan adı sahip bilgileri önlem olarak gizlenebiliyor. Bazı firmalar bunu ücret karşılığı yapıyor bazıları domain alım paketlerine dahil ederek fiyatı ona göre düzenliyorlar.
Her iki durumda da alan adı sahibinin bilgilerinin korunması hususunda hosting firmaları gerekli tedbirleri almalıdır.
Whois Sorgulama Nasıl Yapılır?
Whois sorgulama için çeşitli araçlar mevcuttur. Bunun için bizim önerimiz bu linkteki aracı kullanmanız yönündedir. Burada sorgulamak istediğiniz alan adını arama kısmına yapıştırarark gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz.